0

Objevte kouzlo balkónových květin: od výsevu po kvetení

S příchodem jara se myšlenky zahrádkářů obracejí k výzdobě balkonů a teras krásnými květinami. Než však utrácet za hotové sazenice, zvažte možnost vypěstovat si rostliny ze semínek sami. Je to nejen fascinující koníček, ale také skvělý způsob, jak ušetřit spoustu peněz.

Objevte kouzlo balkónových květin

Balkonové květiny: investice do radosti a krásy

Ačkoli se nákup hotových rostlin může zdát pohodlnější, výsev vlastních balkonových květin má mnoho výhod. Především můžete z jednoho balíčku semen získat až 50 zdravých, bujně kvetoucích rostlin. To je obrovská úspora ve srovnání s cenou sazenic v obchodech, které často stojí i více než deset zlotých za kus. Vlastní pěstování je navíc nesmírně obohacující zážitek, který vám umožní sledovat vývoj rostlin od samého počátku.

Několik důležitých rad

Pro úspěch celého snažení je velmi důležitý nejen výběr správných rostlin, ale také jejich správný výsev a péče o klíčící květiny. Mějte tyto body na paměti:

  • Pravidelně kontrolujte vlhkost půdy dotykem prstu. Pokud začne vrchní vrstva vysychat, rostliny jemně zalévejte a vyvarujte se přelití.

  • Pro proces klíčení je důležitá také teplota. Vysoká teplota kolem 18-22 °C podporuje rychlý a zdravý růst. Doporučuje se umístit nádoby se semeny do teplé místnosti, ale nevystavovat je přímému působení horkého zdroje tepla, aby nedošlo k poškození choulostivých klíčících rostlin.

  • Důležité je také zajistit rostoucím rostlinám dostatečný prostor. Jakmile začnou houstnout, je třeba je prořezat nebo přesadit do větších nádob, aby měly dostatek prostoru pro růst a vývoj.

  • Po vyklíčení potřebují sazenice ke svému růstu dostatek přirozeného světla. Nejlepší je umístit je na dobře osvětlené místo, například na okenní parapet orientovaný na jih. Pokud není dostatek přirozeného světla, vyplatí se použít fytolampy, které potřebné světlo dodají.

  • Vyvarujte se vysychání i přemokření půdy, protože obojí může negativně ovlivnit vývoj rostlin.

Výběr nejlepších balkonových květin pro výsev

S blížícím se jarem stojí za to zvážit, které balkonové květiny vysadit jako první. Zde je přehled nejoblíbenějších druhů, které lze vysévat od časného jara:

Plumego coleus

Chcete-li na balkoně pěstovat plumego koleus, vysejete semena v březnu do vlhké půdy 0,3 cm hluboko. Půdu pravidelně zvlhčujte a vyhněte se přemokření. Až sazenice dosáhnou správné velikosti, přesaďte je do větších květináčů nebo na balkon a užívejte si jejich krásy a barev. Koleusy snášejí slunné i polostinné stanoviště.

Pelargonie (Pelargonium)

Pelargonie jsou nesporné královny balkonových květin, ceněné pro svou pestrost barev a tvarů. Semena těchto rostlin se nejlépe vysévají v únoru nebo březnu. Pelargonie mají rády světlé stanoviště a mírnou zálivku, ale pamatujte na to, že jsou citlivé na mráz, takže je třeba je brzy na jaře chránit. Kvetou od začátku léta do pozdního podzimu.

Objevte kouzlo balkónových květin

Petúnie a surfinie (Petunia)

Další skupinou oblíbených balkonových květin jsou petúnie a surfinie. Semena těchto rostlin je dobré vysévat v březnu a po vzejití je přemístit na slunný okenní parapet. Petúnie a surfinie vyžadují pravidelné hnojení a zalévání, ale efekt v podobě bujného kvetení stojí za to. Hojně kvetou od jara do pozdního podzimu.

Vytrvalá begonie (Begonia semperflorens)

Trvale kvetoucí begonie jsou ideální volbou pro ty, kteří potřebují dlouho a bohatě kvetoucí rostliny. Její semena je nejlepší vysévat v únoru a po vzejití jí zajistit světlé, ale ne přímo slunné místo. Begonie jsou známé svou odolností vůči chorobám a škůdcům, a díky tomu se snadno pěstují. Kvetou po většinu letní sezóny, od jara do podzimu.

Nemesia

Jedná se o neokázalou, a proto jedinečnou volbu pro balkon. Její výhodou je, že se na cílové stanoviště vysévá na přelomu dubna a května. Potřebuje slunné až polostinné stanoviště a kvete od června do září.

Lobelka kapská (Lobelia erinus)

Lobelka kapská potěší oko svými jemnými modrými květy po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Je vynikající volbou pro balkonové květináče a závěsné koše. Semena této rostliny je dobré vysévat v březnu a po vzejití ji přemístit na slunné nebo polostinné místo. Lobelie má ráda pravidelnou zálivku, ale půda by neměla být přemokřená.

Šalvěj lesklá (Salvia splendens)

Zářivá šalvěj s intenzivními červenými nebo fialovými květy je skvělou volbou pro barevný akcent na balkoně. Semena této rostliny je nejlepší vysévat v březnu a po vzejití je přemístit na slunné místo. Šalvěj potřebuje pravidelnou zálivku a měla by mít dobře propustný substrát. Kvete po většinu letní sezóny až do pozdního podzimu.

Slunečnice roční (Heliantus annuus)

Slunečnice okrasná je 50 až 80 cm vysoká rostlina, která kvete od července do září. Semena je nejvhodnější vysévat v dubnu a vysazovat v květnu, přičemž je třeba dodržet rozestupy 30-40 cm. Je třeba pamatovat na výsev 1-2 cm hluboko, na dobře osluněné místo. Na balkon nebo terasu se nejlépe hodí zakrslé odrůdy.

Mexický ženšen (Ageratum houstonianum)

Mexický ženšen, je rostlina s modrými květy, které se vyznačují nadýchaností a malou velikostí. V době květu nepřesahují výšku 20 cm. Semena této rostliny je vhodné vysévat v březnu a po vzejití přemístit na slunné nebo polostinné místo. Nestařec je nenáročná a odolná, což z ní činí ideální volbu pro začátečníky. Kvete od jara až do prvních podzimních mrazů.

Netýkavka žláznatá (Impatiens valeriana)

Netýkavka žláznatá (Impatiens valeriana) je oblíbená balkonová rostlina, ceněná pro své pestré a zářivé barvy květů. Semena této rostliny je nejlepší vysévat v únoru nebo březnu, v závislosti na klimatických podmínkách. Netýkavka dává přednost polostinným polohám, chráněným před přímým slunečním zářením. Měla by mít také k dispozici mírně vlhký substrát, takže potřebuje pravidelnou, ale mírnou zálivku. Kvete po většinu letní sezóny až do prvních podzimních mrazíků.

Objevte kouzlo balkónových květin

Gazánie zářivá (Gazania × splendens)

Gazánie zářivá je květina známá svými intenzivními barvami. Její velká květenství kvetou na plném slunci. Semena této rostliny je nejlepší vysévat v březnu a po vzejití vyžadují dostatek světla a tepla. Gazánie je nejlépe vysazovat do mírně písčité a propustné půdy. Kvetou po většinu letní sezóny až do pozdního podzimu.

Heliotrop peruánský (Heliotropium peruvianum)

Heliotropium peruvianum je exotická rostlina, jejíž bílé květy vydávají intenzivní, ale příjemnou vůni. Její semena je nejlepší vysévat brzy na jaře, v březnu. Heliotrop miluje teplo a světlo, proto vyžaduje umístění na slunném místě. Kvete po většinu letní sezóny až do prvních podzimních mrazů.

Cobaea plazivá (Cobaea scandens)

Cobaea je rychle rostoucí popínavá rostlina, ceněná pro své velké zvonkovité květy krémové nebo fialové barvy. Semena této rostliny se nejlépe vysévají v únoru nebo březnu. Cobea pnoucí vyžaduje slunné a chráněné stanoviště. Je vynikající volbou pro ty, kteří chtějí na balkoně vytvořit efektní a bujnou kompozici. Kvete od pozdního jara do podzimu.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli květinu, nezapomeňte, že rostliny pečlivě vypěstované ze semen se vám odmění bohatým a dlouhotrvajícím kvetením a samotný proces pěstování vám přinese mnoho uspokojení a radosti.

Otužování a výsadba na balkoně nebo terase

Balkonové květiny vypěstované ručně ze semen by se měly přesadit ven, jakmile pomine riziko mrazů. Obvykle se tak děje koncem května nebo začátkem června. Předtím je však nutné je postupně přivykat na venkovní podmínky, čemuž říkáme otužování. To spočívá v tom, že rostliny každý den na několik hodin vystavujeme venkovnímu prostředí a postupně zvyšujeme jejich expozici slunečnímu záření a povětrnostním podmínkám.

Vlastní pěstování balkonových květin ze semen je nejen fascinující koníček, ale také skvělý způsob, jak ušetřit spoustu peněz. Balkonové květiny jsou spolehlivou možností, která nejen zkrášlí náš prostor, ale také dodá pozitivní energii a motivaci k pěstování. Dobrou zprávou je, že většinu z nich si můžeme snadno vypěstovat sami ze semínek a sledovat, jak z malého semínka vyroste rostlina s úchvatnými květy, je opravdu obohacující. Napište nám do komentářů, jaké rostliny pěstujete na svém balkoně!

Zveřejněno: 22 květ 2024
Přehledů: 366
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier