0

Kalendář zahrádkáře - červenec 2022

Co dělat na zahradě v červenci - Kalendář zahrádkářů a pěstitelů

Červenec je v polovině léta,  je to horký a slunečný měsíc. Péče o zahradu, zeleninovou zahradu a květinové záhony však neznamená jen zalévání a hnojení. Existuje mnoho užitečných věcí, které můžete udělat pro to, aby vaše výsadby byly upravenější, krásnější a úrodnější.  


Co dělat na zahradě v červenci

Prořezávejte všechny ovocné stromy. Cílem je odstranit všechny kořenové náběhy a ostříhat všechny svislé výhony na starých větvích.

Ovocné stromy a keře hnojte vhodnými mikro- a makroživinami podle návodu k hnojení.

Ošetřete jahody. Vlna plodů je nyní u konce, proto keříky dobře zkypřete a provzdušněte- rostliny tak budou silné pro příští sezónu.  Pokud stonky neplánujete použít k množení, odřízněte je. 


Nezapomeňte sbírat všechny zralé plody ze stromů a keřů, abyste nepřilákali ptáky a škůdce. Můžete začít zavařovat a kompotovat. 

A samozřejmě aktivně zalévejte zahradu, pokud neprší! Zralé ovocné keře potřebují 5 kbelíků vody každé 2 týdny, stromy potřebují alespoň 10-12 kbelíků. 

Co dělat na zeleninové zahradě v červenci  

Záhony pro rané brambory a zelí jsou již volné- sklízejte z nich včas, ale v žádném případě nenechávejte půdu prázdnou. Nezapomeňte vysévat sideráty, abyste zlepšili úrodnost půdy. Můžete vysévat časné odrůdy hrachu, fazolí, bobů a samozřejmě kopru! 

V červenci vrcholí aktivita škůdců a houbových chorob. Všechny záhony ošetřete fungicidy proti chorobám a insekticidy proti škůdcům. 

Rajčata plečkujte a odstraňte přebytečné kvetoucí střapce - pouze oslabí rostliny, na kterých se v červenci vylije úroda.

Pokud chcete prodloužit plodnost okurek - nezapomeňte je včas přikrmovat a odstraňovat zralé plody. 

Po každém dešti nebo zalévání nezapomeňte záhony prokypřit. A pak zase voda, voda a voda.  A je čas zavařit úrodu na zimní uskladnění. 


Co dělat v květinové zahradě v červenci

Vykopejte časně kvetoucí cibulové rostliny - tulipány, možná  šafrány a určitě keře narcisů, které jsou starší než 5 let. Ošetřete je proti houbovým chorobám a uložte je k odpočinku ve větrané místnosti bez přístupu přímého slunečního světla, např. na půdě. 

Včas odstraňte časně kvetoucí větve keřových a popínavých růží - prodloužíte tím kvetení a zajistíte druhou vlnu na konci léta. 

Alpská růže a hortenzie musí mít již v červenci zásaditou půdu, ve které se jim daří. Pokud listy rododendronů žloutnou a hortenzie nemají své intenzivní odrůdové zbarvení, nezapomeňte okyselit půdu a zamulčovat ji rašelinou nebo kůrou. 

Nezapomeňte na trávník! Uprostřed léta potřebuje živiny, ve kterých musí být přítomen draslík - díky tomu bude tráva odolná vůči teplu.Zlaté pravidlo sečení trávníků zní: nesekejte najednou více než ⅓ výšky trávy. Ideální výška trávníku je 5 cm. 

Měsíční  kalendář zahradníka a pěstitele na červenec 2022

Červenec začíná ubývajícím měsícem, kdy jsou všechny rostliny v mírné depresi. Od 1. do 10. července tedy s rostlinami nic nedělejte - jen zalévejte, kochejte se květy, sklízejte úrodu a odstraňujte plevel.  

Pěstební měsíc "vytahuje" šťávy - nejlepší čas pro jakoukoliv manipulaci s rostlinami, stejně jako pro mimosezónní výsadbu všech plodin, z nichž potřebujete získat "vrcholky" - nadzemní část. Měsíc bude vycházet od 11. do 23. července.

Úplněk přichází 24. července v  klidu a pohodě- po tomto dni začínáme aktivně krmit rostliny, protože energie a pohyb šťávy se řítí ke kořenům. První dny ubývajícího měsíce jsou nejvhodnějším obdobím pro výsadbu, stejně jako pro jakoukoli manipulaci s cibulnatými rostlinami a hlízkami.

Zveřejněno: 28 jan 2022
Přehledů: 436
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier