0

Jehličnaté rostliny v trendu - 10 hitů sezóny

Jehličnaté rostliny se staly častými hosty záhumínků. Používají se jak při úpravě velkých zahradních prostor, tak malých přilehlých ploch. Jehličnany jsou nenáročné na péči, jsou mimořádně dekorativní a obecně vyžadují pouze řez.

V krajinném zahradnictví se nejčastěji používají nejnenáročnější a předvídatelné druhy jehličnanů: smrk, cypřišek, jalovce, jedle, borovice, tis a samozřejmě zeď. Jsou vysázeny v četných skupinách, aby vytvořily živé ploty, ve skalnatých zahradách. Rozlehlé jehličnaté keře mohou být dominantou vícevrstvých záhonů, vypadají skvěle u vodojemů, na okraji parterových trávníků.

Nenáročné na péči, neztrácející svou dekorativní přitažlivost po celý rok, stálezelené jehličnany jsou velmi rozmanité. Mohou to být vysoké pyramidové stromy, rozlehlé nebo plazivé keře, trpasličí pomalu rostoucí exotiky. Zahrádkářů přitahuje i původní barva jehel těchto rostlin (od šťavnaté zelené a žluté až po světle modrou), což umožňuje vytvářet velkolepé krajinné kompozice.


TOP-10 jehličnatých rostlin

V letních chatách naší země úspěšně rostou různé jehličnany: od nezničitelného kozáckého jalovce po luxusní evropský modřín s padajícími plačícími výhonky - tato forma se nazývá pendula. Pojďme se podívat na nejoblíbenější odrůdy.

  • Modrý pichlavý smrk Keibab se vyznačuje modrými jehličkami se stříbrným leskem. Výška dospělé rostliny je 3 metry. Větve jsou umístěny v pravém úhlu ke kmeni, hladké a husté.
  • Cypřišek tupý Nana Gracilis je stálezelený keř (výška 60 cm) s kuželovitou tmavě zelenou korunou. Hrubé větve se shromažďují ve svazcích, které tvoří ozdobné záhyby připomínající mušle.
  • Jalovec Blue Arrow - šípovitá koruna, směřující vzhůru, jasně modrá barva jehličí dodává rostlině zvláštní dekorativní efekt. Větve rostou téměř od paty stromu.
  • Jedle korejská je vysoký, štíhlý strom (do 10 m vysoký) se silným kmenem (obvod asi 80 cm) as původním jehličím: mladé světle zelené jehličí postupně mění odstín a stává se fialovým. Kulovité pupeny šíří bohatou vůni jehličnaté pryskyřice.
  • Himálajská borovice je mohutný rozlehlý strom (až 20 m vysoký) s neobvyklou chvojí: jehly se shromažďují ve svazcích po 5 kusů. Na mladých rostlinách vypadají jehly jako obyčejné borové jehličí, ale v průběhu let nabývají vzhled podobný vrbě – visící.
  • Tis bobulový Fastigiata Robusta patří mezi sloupovité odrůdy. Rostlina má výhonky těsně přiléhající ke kmeni. Šťavnaté zelené malé jehlice dosahují délky 2-2,5 cm. Za rok strom naroste asi o 8 cm a do deseti let dosáhne výšky metru.
  • Tuja západní Columna má hustou kuželovitou korunu, kterou tvoří lesklé tmavozelené šupinaté jehličí. Podlouhlé vejčité hnědé koblihy dodávají rostlině zvláštní dekorativní efekt.
  • Borovice horská Pumilio - trpasličí strom (vysoký ne více než jeden metr). Větve rostoucí vzhůru se postupně pod váhou jehličí sklánějí až k zemi a zakrývají půdu. Na rostlině jsou kuželovité koblihy (délka - asi 4 cm), vybarvené v různých tónech - od modré po fialovou.
  • Jalovec Blue Carpet je stálezelený keř (asi 60 cm vysoký) s jehličkovitými stříbrno-modrými chvojinami a plody šiškami, vybarvenými tmavomodrou barvou s voskovým leskem.
  • Kanadský šedý smrk Konika je stálezelená okrasná rostlina (výška - 1 m) s kuželovitou korunou a namodralým povlakem na měkkých jehličkách. Smrk není třeba ořezávat: původní tvar koruny se vytváří přirozeně.

Vezměte si na vědomí: mezi popsanými odrůdami jsou skuteční obři, kteří se zdají, že v běžné zahradě nemají co dělat. Při výběru vhodných jehličnanů je však třeba vycházet především z míry přežití rostlin a jejich souladu s klimatickým pásmem. Všechny ostatní problémy, včetně výšky kmene a průměru koruny, lze snadno vyřešit řezem a zaštipováním mladých výhonků.


Vlastnosti výsadby a péče

Jehličnaté rostliny jsou šampiony v dlouhověkosti, naprosto nenáročné na péči, vydrží mrazy až do -40 stupňů bez přístřeší. V naší prodejně jsou sazenice jehličnanů dodávány s uzavřeným kořenovým systémem. To znamená, že je můžete kdykoli od dubna do listopadu přenést do otevřené půdy na trvalé místo v zahradě.

Pokud se vysazování plánuje uskutečnit v létě, pak je třeba zvolit ne nejteplejší dny.

Ve výsadbové jamce je nezbytné zajistit drenáž s vrstvou do 10 cm, jakož i přidat asi dvě vědra kompostu a komplexní hnojivo pro jehličnaté rostliny. Ihned po výsadbě budou sazenice potřebovat zalévání (asi 15 litrů vody na rostlinu) a mulčování kruhu při stonku suchým chvojinou nebo rašelinou.

Řekněte nám v komentářích o jehličnanech ve vaší zahradě – jak snášejí sousedství s jinými kulturami, zda potřebují řez, či potřebují úkryt před pálícími paprsky jarního slunce, které mohou způsobit popáleniny chvojiny? Najděte si pár minut na krátký mistrovský kurz od našeho agronoma - naučte se správně pěstovat jehličnany.

Zveřejněno: 01 apr 2022
Přehledů: 588
(Hlasů: 2, Žebříček: 4.5)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier