0

Hydroponie pro jahody - sběr bez záhonů

Hydroponie pro jahody je každým dnem stále populárnější. Tato metoda vám umožňuje získat úrodu šetrnou k životnímu prostředí a chutnou úrodu po celý rok, která není v žádném případě horší než bobule získané tradiční technologií.

Jahody na hydroponii doma nebo v topném skleníku mohou být zajímavým experimentem, zpestřením rodinného stolu nebo podnikáním, které přináší příjem. Vše závisí na rozsahu a touze. K úspěšnému pěstování jahod potřebujete znalosti, speciální vybavení a správnou odrůdu.


Co je hydroponie

Plodiny mohou růst nejen v půdě, ale také na živných roztocích. Tato metoda se nazývá hydroponie. Rostliny absorbují užitečné látky kořeny ze substrátu nebo přímo z roztoku, který by v tomto případě neměl být stojící. Živiny mohou být dokonce v parním stavu – tehdy substrát pro rostliny vůbec není zapotřebí. Tato metoda se nazývá „aeroponika“.

Jahody na hydroponii jako podnikání jsou celosvětovým a vysoce ziskovým směrem v zemědělství. Technologie je dobře vyvinutá a lze ji snadno přizpůsobit běžnému bytu.

Hydroponická zařízení

Zkušení zahradníci si doma staví technicky sofistikované hydroponické zařízení, které obsahují čerpadlo pro cirkulaci živného roztoku. Pro ty, kteří právě začínají chápat základy pěstování jahod bez půdy, je lepší omezit se na jednoduchou konstrukci typu knotu.

Jak vysadit jahody:

  1. Vezměte květináč z jakéhokoli materiálu. Objem musí být alespoň 1 litr.
  2. Na dno květináče dejte syntetický syntepon nebo minerální vlnu.
  3. Vezměte si hrubou šňůru z juty, bavlny nebo lnu – měla by dobře absorbovat vodu.
  4. Šňůru provlečte přes otvor na dně květináče přes vrstvu minerální vlny a položte ji v kroužcích na vatu.
  5. Přehoďte horní konec šňůry přes okraj květináče a spusťte jej do blízké nádoby s výživným roztokem.
  6. Do květináče nasypte lehký substrát.
  7. Zasaďte jahodový keř a první dny jej zakryjte průhlednou čepičkou, aby se rychleji zakořenil.

Substrátem může být jakýkoli sypký materiál, který neuvolňuje chemikálie a je schopen udržet roztok. Doma je vhodné použít jemnou keramzitu, směs perlitu a vermikulitu. Mimochodem, tímto způsobem můžete pěstovat nejen jahody, ale také salát nebo kořeněnou zeleň.


Roztok pro hydroponii

Úspěch je z 90 % závislý na správné přípravě roztoku pro hydroponii. Měl by obsahovat všechny živiny, které jahody potřebují, v dostupné formě.

Nejjednodušší způsob, jak získat roztok, je koupit hydroponické hnojivo a podle potřeby jej zředit vodou. Složení by se mělo měnit každé 2-3 týdny v závislosti na sezóně a stavu rostlin. Když se keř jen vyvíjí, v roztoku by mělo být více dusíku. Kvetoucí rostliny potřebují vysoký obsah fosforu, ovocné rostliny vápník. Pokud budete dodržovat tato pravidla, pak bude úroda maximální.

Existuje recept na univerzální řešení pro hydroponii:

  1. Filtrovaná nebo stojatá voda z vodovodu.
  2. 10 g dusičnanu vápenatého.
  3. 2,5 g dusičnanu draselného, ​​síranu hořečnatého a dihydrogenfosforečnanu draselného
  4. 1,25 g chloridu draselného a chloridu železitého.

Každý prvek se rozpustí v samostatné nádobě a poté se nalije do společné nádoby, čímž se objem zvýší na 10 litrů.

Je velmi důležité vzít v úvahu kyselost roztoku – tento ukazatel určuje, jak úspěšně budou rostliny přijímat živiny. Optimální pH pro jahody je 6,0. K měření pH si můžete zakoupit tester nebo použít lakmusový papírek. Kyselost se koriguje přidáním kyselin (dusičné, ortofosforečné, sírové, chlorovodíkové) nebo zásad (hydroxid sodný, hydroxid draselný) do roztoku.

Sestavení hydroponického zařízení a výsadba rostlin je polovina úspěchu. Třeba se o ně starat. Za prvé, hydroponické jahody potřebují světlo, což znamená, že budou zapotřebí fytolampy. Zapínají se v zimě na 12-14 hodin, na jaře a na podzim na 8-10 hodin. Teplota pro úspěšné plození by měla být alespoň 16°C, nejlépe 20°C. Domácí instalaci hydroponiky lze umístit na zasklenou lodžii na jaře a na podzim, pokud si udržuje vhodnou teplotu.

O odrůdách

Teoreticky může na hydroponii růst jakákoli odrůda jahod. Ale v praxi má smysl pěstovat jen ty, které jsou neutrální k délce dne, tedy remontantní odrůdy jahod – jsou schopny nepřetržitě rodit a úrodu dávají 10 měsíců v roce vlnami. V prodejně Dům a zahrada je tato skupina zastoupena nejen klasickými odrůdami, například známým Albionem, ale také zajímavými novými ampelózními odrůdami, které díky neobvyklé struktuře vousů tvoří dlouhé rodící poplazy.

Napište do komentářů, co si myslíte o pěstování jahod na hydroponii. Najděte si pár minut na krátkou mistrovskou třídu od našeho agronoma – zjistíte, které zahradní plodiny jsou nejvhodnější pro pěstování doma na parapetu.

Zveřejněno: 31 mar 2022
Přehledů: 2321
(Hlasů: 1, Žebříček: 5.0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    Doporučené zboží
    podle popularity
    • dle ceny: sestupně
    • dle ceny: vzestupně
    • podle popularity
    • podle novoty
    • podle názvu
    Všechny série
    • Všechny série
    • Nové semena 2024
    • Novinky 2024
    • Sazenice jahod
    • Semena zeleniny
    • Super nabídka
    Akce
    Jahoda Sweetheart obrázek 1
    0 recenzí
    Jahoda Sweetheart
    Počet v balení : 1 ob
    71 103

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 71 Kč

    Koupit
    Akce
    Jahodník Toscana F1 obrázek 2
    0 recenzí
    Jahodník Toscana F1
    Počet v balení : 1 ob
    165 240

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 165 Kč

    Koupit
    Akce
    Jahodník Elan F1 obrázek 3
    0 recenzí
    Jahodník Elan F1
    Počet v balení : 1 ob
    209 305

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 209 Kč

    Koupit
    mc visa dhl dpd 123kurier