0

Tři osvědčené způsoby pěstování limetek na okenním parapetu

Chladné dny venku nejsou důvodem k tomu, abyste se vzdali zahradničení, protože domácí podmínky jsou pro pěstování limetek ideální. Plody tohoto citrusu jsou bohaté na vitamin C a strom, na jehož větvích dozrávají, dokáže proměnit místnost ve voňavou stálezelenou oázu.

způsoby pěstování limetek na okenním parapetu

Biologie rostlin

Lípa má tenký kmen pokrytý ostrými trny. Ve volné přírodě dosahuje výšky až 5 metrů, ale v pokojových podmínkách je omezena na 2 metry. Pokud potřebujete kompaktnější rostlinu, existuje řešení - tzv. lípa snadno snáší řez, a dokonce na něj vděčně reaguje zvýšením počtu ovocných pupenů. Pravidelným zkracováním větví a vrcholu lze z miniaturní lípy vytvořit jakýkoli tvar, dokonce i bonsaj.

Rostlina je schopna kvést a plodit po celý rok. Květy jsou nenápadné, ale velké, až 2 cm v průměru. Plody mají zelenou slupku, jsou šťavnaté a kyselé, dosahují velikosti až 5 cm a obsahují 1 až 4 semena.

Jeden strom může plodit a kvést současně, takže čerstvé limetky jsou k dispozici po celý rok.

Ale nečekejte jich příliš mnoho. Strom plodí hodně a pak většinu plodů shodí, což je charakteristické pro limetky ve volné přírodě.

Limety se přidávají do čaje, kompotů a dezertů a kůra se používá do masových pokrmů. Rostlina je nejen užitečná, ale také dekorativní: má efektní lesklé tmavě zelené listy, které v zimě neopadávají.

způsoby pěstování limetek na okenním parapetu

Limetka zdola - od jednoduchého ke složitému

Zralé plody utrhněte a odstraňte z nich semínka. Zbylou dužinu odstraňte opláchnutím ve vodě a namočte ji na několik hodin do humusového hnojiva. Poté je 2-3 hodiny sušte.

Vyberte květináč o objemu alespoň 2 litry, protože limetky nemají rády časté přesazování. Na dno položte vrstvu drenážních kamenů a naplňte je zeminou. Ideální zeminou pro limetky je citrusová zemina z obchodu s přídavkem 20 % čistého říčního písku. Můžete také použít zahradní zeminu smíchanou s pískem ve stejném poměru.

Do půdy udělejte zápalkovou tyčinkou jamku a zasaďte semínka jedno po druhém. Opatrně je zasypte zeminou a přikryjte sklem. Skladujte na světlém místě.

Při teplotě +25 °C se klíčky začnou objevovat po 2-3 týdnech. Pokud je chladněji, klíčení může trvat až 8 týdnů. Nezapomeňte půdu pravidelně zvlhčovat, ale vyhněte se vlhkosti - lepší je postřik ručním postřikovačem.

Jakmile sazenice vyrostou, odstraňte sklo a květináč umístěte na dobře osvětlené místo, aby do něj neproudil průvan. V zimě zalévejte mírně. Jednou za měsíc je přikrmujte a pravidelně postřikujte vodou.

Přibližně po roce přesaďte lípu do větší nádoby o objemu 5 litrů nebo více. Další přesazování provádějte každé tři roky. Při přesazování nezakopávejte kořenový krček. První zimu prořežte větve, na každé větvi ponechte 3-4 pupeny, aby se vytvořila hustá koruna.

způsoby pěstování limetek na okenním parapetu

Limetka z řízků - rychlé a účinné

Pro tuto metodu budete potřebovat řízky dlouhé 10-15 cm s několika pupeny. Odřízněte je ze zdravé dospělé lípy a řízky ošetřete zakořeňovacím přípravkem rhizobium, abyste stimulovali tvorbu kořenů. Řízky zasaďte do jednotlivých květináčů o objemu alespoň 1 litr a zahrabejte je 2-3 cm do půdy. Květináče zakryjte polyethylenem, abyste vytvořili skleníkový efekt.

Půdu pravidelně zvlhčujte a denně provzdušňujte, abyste odstranili kondenzaci. Po několika měsících přesaďte zakořeněné rostliny do větších květináčů. Občas zastřihněte vrcholky a špičky větví, abyste podpořili rašení a tvorbu koruny.

Limetka z odnože - bezpečně a jednoduše

Odnož je část větve, která je zakořeněná, aniž by byla oddělena od mateřské rostliny. Nejjednodušší způsob množení limetek je zakořenit je brzy na jaře. Do mladé větve udělejte mělký řez a zabalte ji do vlhkého rašelinového mechu. Vrchní část zakryjte plastovou fólií nebo igelitovým sáčkem. Mech pravidelně zvlhčujte - neměl by vyschnout. Přibližně po měsíci větvička zakoření. Opatrně ji odřízněte od mateřské rostliny a přesaďte ji do samostatného květináče. Pečujte o ni stejně jako o ostatní vápnomilné rostliny.

Tajemství péče:

  • Strom vypěstovaný z řízků nebo roubů začne plodit po 2-3 letech, ze semen po 3-4 letech.

  • V zimě vyžaduje vápno osvětlení fytolampou - doba osvětlení by měla být alespoň 10 hodin denně a nejlépe 12 hodin.

  • Optimální teplota je +10+15 °C v zimě a až +35 °C v létě.

  • Limety by se měly zalévat vodou bez chlóru při teplotě +24 °C. Půda by měla mezi zaléváním vyschnout.

  • Udržujte v okolí rostliny vysokou vlhkost vzduchu pomocí zvlhčovače nebo zásobníku na vodu.

Pěstování limetek doma je zajímavá a prospěšná činnost. Sklizeň můžete výrazně urychlit, pokud si zakoupíte sazenice limetek od společnosti GradinaMax. Budete-li se řídit našimi doporučeními, získáte na svém okenním parapetu úrodu lahodných a aromatických plodů.

Zveřejněno: 17 sep 2024
Přehledů: 51
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier