0

Tajemství prosperujícího dolarového stromu

Zamioculcas je exotická trvalka pocházející z Afriky. Stala se oblíbenou pro neobvyklou krásu svých zpeřených listů na vysokých řapících a svou nenáročnost. Nicméně i odolná Zamioculcas vyžaduje určitou pozornost. Přečtěte si, jak o ni pečovat, aby byla zdravá a svěží.

Tajemství prosperujícího dolarového stromu

Ideální podmínky pro Zamioculcas

Květina dává přednost jasnému, ale rozptýlenému světlu. Přímé sluneční světlo může způsobit popálení listů. Ideálním místem pro tuto rostlinu je východní nebo západní okno. V létě lze zamioculcas přenést ven, ale neumisťujte ji do hlubokého stínu, jinak se listy zmenší.

Všimněte si, že například domácí citrusy vyžadují víceméně stejné podmínky pěstování. Katalog GraddinaMax nabízí nenáročné citrusy, které mohou růst a plodit v bytě nebo ve skleníku v podmínkách omezeného objemu půdy a nedostatečného osvětlení. Calamondins, například nezpůsobí mnoho potíží, ale potěší pestře zbarvenými, nevelkými a docela jedlými plody.  

Africká rostlina je odolná vůči suchu a lépe snáší nedostatek vláhy než její nadbytek. Zalévat by se měla pouze tehdy, když je vrchní vrstva půdy v květináči suchá. Stojící voda ve studni je velmi nebezpečná. V zimě se zalévání prakticky přeruší.

Zamioculcas by se měl hnojit každé dva týdny od dubna do srpna - pak roste. Pokud květina roste v úrodné půdě, hnojení nepotřebuje. Pokud si však všimnete, že slábne nebo má bledé listy, můžete použít hnojivo pro kaktusy nebo rostliny s okrasnými listy. V zimě, kdy rostlina spí, není hnojení potřeba.

Zamioculcas jsou teplomilné a vyhovují jim teploty kolem +25 °C v létě a nejméně +16 °C v zimě. V každém ročním období by měly být chráněny před náhlými změnami teplot a průvanem.

Pokud máte to štěstí, že vlastníte zimní zahradu nebo prosklenou terasu, kde můžete takové mikroklima udržovat, zasaďte další oblíbenou "africkou" rostlinu - amarylis - na pozadí vysokých a bujných keřů zamiokulkas. V katalogu GradinaMax najdete nádhernou kolekci hippeastrů neboli amarylisů, které se cítí skvěle jak v zimních zahradách, tak v běžných květináčích na parapetu městského bytu.  

Tajemství prosperujícího dolarového stromu

Květináč a zemina

Zamioculcas preferuje lehkou, kyprou půdu s dobrou drenáží. Neměla by se vysazovat do jílovité půdy. Ideální je speciální půda pro sukulenty - obsahuje hodně písku a málo organických látek, pěstitelé přidávají dřevěné uhlí pro dezinfekci a rašelinu nebo slatinu pro udržení vlhkosti.

Zamioculcas vypadají krásně ve velkých keramických květináčích. Výsadba do plastových nádob se nedoporučuje, protože jejich silné kořeny mohou prorazit stěny. Na dno květináče umístěte drenážní vrstvu, abyste zabránili stagnaci vody.

Mladé rostliny se přesazují každoročně na jaře, dospělé rostliny každé dva až tři roky. Přesazování se provádí přesazením, aby se nepoškodil kořenový systém.

Tajemství prosperujícího dolarového stromu

Rozmnožování Zamioculcas

Dolarovník lze množit třemi způsoby:

  • listy

  • sazenice

  • rozdělení keře.

Pro množení pomocí listů odřízněte list od řapíku a vložte jej do vody nebo jej zasaďte do vlhkého písku. Zakořenění trvá dlouho a ne všechny listy zakoření. Proto se Zamioculcas častěji množí řízky. Ty se získávají z řezů řapíků dlouhých 10 cm. Řízky se zakořeňují ve vodě nebo vlhkém písku.

Důležité: Před řezáním nebo přesazováním Zamioculcas si nasaďte rukavice, protože její šťáva je jedovatá.

Nejjednodušším způsobem množení je dělení keře. Lze jej provádět při přesazování. Keř se jednoduše rozdělí na několik částí, z nichž každá by měla mít vlastní kořeny, a zasadí se do samostatných květináčů. Při přesazování řízků do nového květináče nesmí být růstový bod zahrabán - v půdě by mohl uhnít.

Více informací

Dollar Tree patří k hlíznatým sukulentům z čeledi aroidovitých a je schopen uchovávat vlhkost v listech a kořenech. Díky tomu snáší dlouhá období sucha. Rostlina nevyžaduje žádnou zvláštní pozornost a je vhodná i pro začínající pěstitele květin. Výborně čistí vzduch a pohlcuje toxické látky. Věří se, že zamioculcas přináší štěstí a finanční prosperitu.

Staré keře se často převracejí, k jejich udržení ve vzpřímené poloze lze použít kruhovou konzolu.

Nemoci Zamioculcas a jejich léčba

Chcete-li udržet zamioculcas zdravý, nezaplavujte ho vodou. Pokud rostlina vykazuje známky onemocnění, vyjměte ji z květináče, odstraňte postižené nadzemní i podzemní části a postříkejte ji fungicidem.

Problémy a řešení:

Podlouhlé stonky a světlé listy

Žádné světlo

Přemístěte rostlinu na světlejší místo.

Tmavé skvrny na listech

Stísněné, chladné nebo měnící se podmínky

Přesaďte ji do většího květináče, zajistěte příjemnou teplotu a chraňte před průvanem.

Žlutohnědé skvrny

Plísňové onemocnění

Odstraňte napadené části, použijte fungicid

Bílé skvrny

Spálení od slunce

Přechod na rozptýlené světlo

Žloutnutí spodních listů

Přirozený proces stárnutí

Odstraňte žloutnoucí listy

Úplné zežloutnutí listů

Nadměrná vlhkost

Omezte zálivku, zajistěte dobrou drenáž a zkontrolujte, zda kořeny nehnijí.

Opadávání listí

Dlouhodobé sucho

Hojně zalévejte rostlinu

Zamiokulkas s velkými lesklými tmavě zelenými listy se může stát ozdobou každého interiéru. Určitě si tuto květinu pořiďte, aby váš domov zkrásněl a přilákal do něj peníze. Pokud hledáte rostliny do svého bytu nebo zimní zahrady, prohlédněte si kolekci exotických rostlin od GradinaMax, možná najdete něco zajímavého pro vás.

Zveřejněno: 12 sep 2024
Přehledů: 36
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    Doporučené zboží
    podle popularity
    • dle ceny: sestupně
    • dle ceny: vzestupně
    • podle popularity
    • podle novoty
    • podle názvu
    Všechny série
    • Všechny série
    • Cibulky jarních květů
    • Cibulky podzimních květů
    • Cibulky Star Capperline
    • Nové semena 2024
    • Okrasné keře
    • Okrasné rostliny
    • Semena zeleniny
    Akce
    Tomatillo Amarylla obrázek 1
    0 recenzí
    Tomatillo Amarylla
    Počet v balení : 0.5 g
    23 40

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 23 Kč

    Koupit
    mc visa dhl dpd 123kurier