0

Domácí citron - zdroj vitamínů a osvěžující chuti

Citron je citrusový strom pocházející z jihovýchodní Asie, který se rozšířil v různých částech světa. Lze jej pěstovat v domácnosti - jeho zelené eliptické listy a bílé voňavé květy vytvářejí jedinečnou atmosféru útulnosti a svěžesti.

Domácí citron - zdroj vitamínů a osvěžující chuti

Proč si doma vysadit citroník

Pěstování citroníku je estetické a dává vám možnost naučit se základy pěstování citrusů.

Rostlina je okrasnou rostlinou interiérů, které oživuje svými zelenými listy a bílými květy. V dobrých podmínkách vytváří jedlé plody.

Citronová šťáva je bohatá na vitaminy C, A a B, které posilují imunitu a udržují zdraví. Kůra se hojně používá při přípravě salátů, omáček, polévek, dezertů, masových a rybích pokrmů.

Zajímavá fakta:

  • Citron může kvést i plodit současně.

  • Rekordní ovoce vážilo 5 kg a bylo vypěstováno v Izraeli.

  • Citronová šťáva obsahuje více cukru než jahody.

Domácí citron - zdroj vitamínů a osvěžující chuti

Od semínka k prvnímu plodu

Pěstování citronů doma je fascinující činnost, která může přinést spoustu pozitivních zážitků. Budete moci s příjemným vzrušením sledovat, jak se ze semínka jako mávnutím kouzelného proutku vyklube křehká sazenička a promění se ve strom, na jehož větvích se nakonec objeví citrony.

Výsev

Ideální půdou je směs rašeliny a humusu ve stejném poměru s rašelinou nebo dřevěným uhlím. Kyselost půdy by neměla přesáhnout 7. V kyselé a zásadité půdě citrony onemocní, žloutnou a opadávají poupata. Můžete si koupit hotovou půdu pro citrusy. Potřebujete květináč o průměru alespoň 22 cm.

Výsadba:

  1. Rozprostřete drenáž do nádoby a naplňte ji zeminou.

  2. Udělejte 1-2 cm důlek a vložte do něj kámen.

  3. Zalévejte ji.

Aby měl kořenový systém dostatečný prostor, zasaďte každou sazenici do samostatného květináče. Půdu pravidelně zvlhčujte postřikovačem, udržujte teplotu alespoň +18 °C a vlhkost nad 40 %. Klíčky se objeví přibližně po 3 týdnech.

Domácí citron - zdroj vitamínů a osvěžující chuti

Péče o mladé citrony

Jakmile má sazenice 4 pravé listy, přemístěte květináč na nejslunnější okenní parapet. Otáčejte květináč na různé strany směrem ke slunci, aby se korunka vyvíjela rovnoměrně. Otáčení by nemělo být větší než 90 stupňů - rostlina pak nebude ve stresu.

Vyhněte se nadměrnému zalévání nebo vysoušení, zalévejte, až když je půda na povrchu zcela suchá. Používejte teplou vodu při pokojové teplotě.

Od třetího měsíce potřebuje citron pravidelné hnojení. Kupte si speciální vyvážené hnojivo pro citrusy a postupujte podle pokynů na obalu. V chladných obdobích omezte hnojení na jedenkrát měsíčně.

Přesazování

Jakmile kořeny zaplní celou nádobu, přesadí se citron do nového květináče o 5 cm většího v průměru, než byl ten předchozí. Mladé rostliny je třeba přesazovat jednou ročně, dospělé rostliny každé 3 roky.

Domácí citron - zdroj vitamínů a osvěžující chuti

Tvarování

Vrchol jednoleté rostliny odřízněte ostrým nožem nebo zahradnickými nůžkami, aby zůstal 20 cm vysoký kmen. Z tohoto kmene začnou vyrůstat boční výhony. I ty je třeba zkrátit, aby se stromek začal větvit a nabývat kompaktního tvaru. Tento řez je klíčem k bohaté plodnosti, protože rostlina kvete na koncích výhonů.

Dokud se nevytvoří koruna, je žádoucí přestat se snahou o kvetení rostliny. Aby se větve vyvíjely rovnoměrně, je nutné květináč jednou týdně otočit o 30-40 stupňů. Je vhodné to dělat při každém zalévání. Pokud však rostlina začala tvořit pupeny, otáčení se zastaví, aby květy neopadaly.

Tvorba pupenů vyžaduje teplotu +13 až +19 °C. Při prvním kvetení by měly zůstat pouze 3-4 květy - mladá rostlina nebude schopna vytvořit více plodů, i když bude intenzivně vyživována. Při každém dalším kvetení by měly být ponechány další dva vaječníky.

Citron vyžaduje opylení včelami, které v místnosti nejsou přítomny. Květinářka proto bude muset tuto funkci provést sama: opatrně přenést pyl měkkým štětečkem nebo vatovou tyčinkou. Během opylování musí být květy zcela otevřené.

Kontrola škůdců

Citrony jsou často napadány roztoči. Pozná se to podle tenkých pavučin na listech a jejich opadávání. Je třeba použít speciální přípravky nebo lidové prostředky, například roztok česneku a cibule.

Antraknóza je nejčastější chorobou citrusů. Způsobuje ji mikroskopická houba a projevuje se žloutnutím a opadáváním listů a odumíráním větví. Lze ji ošetřit 1% bordeauxskou kapalinou, ale rostlina by měla být před postřikem vynesena ven.

Užitečné rady. Vytvořte příznivé podmínky, udržujte optimální teplo, světlo a vlhkost - a rostlina pak neonemocní.

Objednejte si zdravé a tvarované sazenice citronů od společnosti GradinaMax a pěstujte citrony doma, užívejte si jejich chuť a vůni, používejte je a užívejte si!

Zveřejněno: 19 sep 2024
Přehledů: 34
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier