0

Aromatické koření na okenním parapetu: pěstování bazalky v květináči

Pěstování bazalky doma je čistým potěšením, protože poskytuje čerstvé bylinky na stůl. Jemná chuť a lahodná vůně tohoto subtropického koření může doplnit jakýkoli pokrm, od masa a zeleniny až po saláty a dezerty. Podívejme se, jak bazalku pěstovat, jak o ni pečovat a jak ji v kuchyni používat.

pěstování bazalky v květináči

Proč pěstovat bazalku v květináčích?

V současné době je v módě pěstování v kontejnerech. Bazalka se pro tuto metodu dokonale hodí. Závěsné nádoby, truhlíky a květináče s krásnými, voňavými rostlinami lze umístit na okenní parapety, balkony nebo přímo na zahradní pozemky.

Pěstování bazalky v květináči zvládnou i začátečníci. Nechte své děti, aby se postaraly o zeleninovou zahrádku s kořeněnými bylinkami. Tato rostlina nemá žádné nároky na půdu ani světlo, rychle roste a tvoří bujný keř, na který je radost pohledět.

Hlavní hodnotou této vytrvalé byliny však není její krása, ale kulinářské vlastnosti. Listy bazalky se používají v mnoha kuchyních po celém světě jako ozdoba a koření. Pokud máte po ruce několik keříků, můžete vše proměnit v kulinářské mistrovské dílo.

Pokud jste bazalku úspěšně pěstovali v nádobě, přidejte do ní rozmarýn a listovou petržel do své domácí sbírky bylinek - tyto rostliny rostou dobře i v omezeném prostoru květináče.

pěstování bazalky v květináči

V jakých podmínkách by měla bazalka růst

Bazalka je obyvatelem tropů a subtropů a vyžaduje teploty nad +20 °C. Pokud je teplota nižší, růst se zastaví. Rostlina se nízkých teplot bojí, i krátký mráz vede k úhynu.

Osvětlení

Bazalka má ráda, když na její listy dopadá alespoň šest hodin slunečního světla denně. Pokud je světla méně, keř roste pomalu, netvoří nové listy a bledne a chřadne.

Půda

Bazalka má dobře vyvinutý kůlový kořenový systém a je vhodná do úrodné, kypré půdy s vysokým obsahem humusu. V těžké jílovité půdě se kořenům nedaří. Přijatelné pH je 5-8; čím blíže neutrálnímu, tím lépe.

Voda

Bazalka má ráda vlhkost. Mladé rostliny by se měly zalévat méně často než dospělé rostliny. Na jaře a na podzim zalévejte každých pět dní, v létě každý druhý den a v zimě jednou týdně. Je lepší zalévat destilovanou nebo dešťovou vodou, protože voda z vodovodu obsahuje velké množství chlóru.

Odrůdy pro pěstování v květináčích

Na domácí záhony je vhodné vybírat nízké, rychle rostoucí a stín snášející odrůdy. Tyto požadavky splňuje bazalka se zelenými listy. Její pěstování je jednodušší než pěstování fialové a lépe snáší pokojové podmínky. Název odrůdy často odráží její schopnost pěstování v květináči: "Pokojová", "Vazonny", "Hrnková", "Mini".

Zelená a fialová bazalka mají stejnou výživovou hodnotu a chemické složení. Zelené odrůdy jsou jemnější, mají sladkou chuť a osvěžující příchuť, takže se lépe hodí do dezertů a lehkých salátů. Fialové koření má výraznější aroma. Používá se jako koření na ryby, maso, do omáček a na zdobení předkrmů.

Požadavky na kontejnery

Kořeny bazalky potřebují objem alespoň 0,4 litru. Květináč může být plastový nebo keramický. Smaragdové a fialové listy vypadají krásně v závěsných květináčích.

Keře je lepší pěstovat jednotlivě v jedné nádobě. Odvodňovací otvory jsou nezbytné, protože kořeny nesnášejí stojící vodu.

pěstování bazalky v květináči

Jak připravit podklad

Jednou z podmínek úspěšného pěstování bazalky je kyprá půda. Vhodnou půdu lze zakoupit v obchodě nebo si ji připravit sami:

  • univerzální zemina pro pokojové květiny a zahradní zemina 1:1;

  • biohumus a zemina pro pokojové květiny 1:4;

  • biohumus, kokosové vlákno a rašelina v poměru 1:1:1.

Před výsadbou je třeba půdu dekontaminovat v troubě na plechu při teplotě 100-120 °C a smíchat ji s minerálním hnojivem podle návodu. Dekontaminací se zbavíte bakterií a škůdců, kteří se mohou v půdě nacházet.

Výsadba

Bazalka se pěstuje velmi snadno - má velká, dobře viditelná semena a výborně klíčí. Jediné, co je třeba mít na paměti, je, že semena bazalky klíčí na světle, takže zasetý květináč by neměl být umístěn ve tmě.

Pořadí výsadby:

  • Na dno hrnce vložte jemný keramzit.

  • Naplňte je zeminou až po vrchol, mírně zhutněte a zalijte.

  • Semena rozprostřete na povrch.

  • Přikryjte je sklem nebo průhlednou polyethylenovou fólií.

Hrnec umístěte na světlé místo s teplotou +22-27 °C. V těchto podmínkách se klíčky objeví do 4-5 dnů. Jakmile semena vyklíčí, odstraňte fólii a umístěte květináč na místo s teplotou 20-22 °C, aby se semenáčky mohly začít vyvíjet.

Sbírka

Ve fázi dvou pravých listů lze sazenice prořezat a ponechat nejsilnější rostliny. Když se objeví 4-6 listů, vytrhávají se horní dva listy spolu s vrcholem, aby keře zůstaly husté a kompaktní. Postup se pak pravidelně opakuje. Aby rostlina nekvetla, je třeba ihned odstranit pupeny a dva listy pod nimi.

Zveřejněno: 27 květ 2024
Přehledů: 371
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier