0

Podzimní výsadba jahod - jednoduchá pravidla

Výsadba jahod na podzim je vhodná 

Mnoho zahrádkářů dává přednost výsadbě jahod brzy na jaře, ale pokud bude záhon s jahodami využíván několik let, je nejlepší podzimní výsadba.Sazenice vysazené v této době lépe zakoření a v příští sezóně přinesou větší úrodu. Hlavní je, abyste nepřišli pozdě, protože se blíží zimní mrazy.

Na chalupě mohou jahody růst na jednom místě až 5 let a poté je třeba plantáž obnovit, protože keře degenerují. V tomto případě se výnosy budou po dobu 3 let každoročně zvyšovat a poté postupně klesat.Další výhodou podzimní výsadby jahod je, že záhon lze po celou sezónu využívat pro pěstování zeleniny a bylinek.


Kdy sázet na volném prostranství

V každém regionu lze s výsadbou začít již v polovině srpna. Ideální doba je, když ustoupí vedra a noci jsou chladné, ale mrazy jsou ještě daleko. Během tohoto období se zvýší vlhkost vzduchu a jahody rychle zakoření a veškerou svou růstovou energii vloží do rozvoje kořenového systému.

Důležité. Čím dříve se keře na podzim zasadí, tím lépe zakoření a vytvoří více plodových pupenů. Silné, dobře zakořeněné rostliny zima neovlivní.

Výsadba by měla být dokončena nejpozději 1-1,5 měsíce před příchodem trvalého ochlazení. Zpoždění není vhodné. Rostliny potřebují čas, aby zakořenily. Pokud včas nezakoření, bude přezimování neúspěšné. 

Podzimní výsadbu usnadňuje samotná biologie rostliny. V září začnou jahodám růst nové listy, které pomohou keřům pod sněhem a ochrání květní růžice před mrazem během zimy. Na jaře tyto listy odumřou a je třeba je odstranit a po roztátí sněhu začne nová vlna růstu. 

Výběr lokality, příprava půdy

Pro jahody je vhodná slunná plocha s úrodnou, neutrální půdou bez trvalých plevelů. Pokud je půda velmi kyselá, je třeba přidat dolomitovou moučku nebo vápno.Do písčité půdy je třeba přidat trochu hlíny a hodně humusu. Jahody milují hnojiva s vysokým obsahem fosforu - na jeho aplikaci při výsadbě reagují rychlým růstem a zvýšením budoucích výnosů. Zahradníci, kteří dávají přednost ekologickému zemědělství, používají obyčejný popel jako draselně-fosforové hnojivo. 

Schéma výsadby

Jahody se obvykle sázejí do jedné řady, přičemž mezi jednotlivými keři se ponechává vzdálenost asi 30 cm. Řady jsou rozmístěny ve směru sever-jih. Na začátku léta rostliny vytvoří dceřiné růžice a z řádku se stane pracovní pruh, na kterém se tvoří mladé rostliny.Doporučená šířka mezi řádky je alespoň 50-60 cm, jinak bude péče o jahody obtížná.


Pravidla výsadby

Sazenice lze vysadit na volný záhon nebo je přikrýt černou agrofólií. Výsadba jahod na krycí materiál v příští sezóně zabrání dalšímu pletí, okopávání a častému zalévání a také ochrání bobule před kontaktem s půdou.

Technologie výsadby na krycím materiálu:

  1. Agrovlákna rozprostřete po celé délce záhonu, zajistěte nebo zakryjte obvod zeminou a v místech výsadby proveďte příčné řezy. Pokud vysazujete sazenice bez agrovlákna, přejděte rovnou k dalšímu bodu. 

  2. Pomocí zednické lžíce nebo špejle vytvořte díru správné hloubky - kořeny by v ní měly ležet úplně, aniž by se ohýbaly směrem vzhůru.

  3. Na dno dejte lžičku podzimního hnojiva a půl šálku popela a promíchejte s půdou.

  4. Přesaďte sazenici z kontejneru do jamky a zhutněte půdu tak, aby v ní nezůstaly žádné dutiny.

Při výsadbě přísně dodržujte pravidla:

  • Kořeny by měly být umístěny vertikálně.

  • Srdce růžice (vrcholový pupen) by mělo zůstat nad úrovní země.

  • Po výsadbě nezapomeňte sazenice zalít.

V suchém a horkém počasí je třeba mladé sazenice zalévat denně nebo každý druhý den po dobu 2-3 týdnů.

Pokud budete dodržovat tyto jednoduché zásady, budete mít vždy chutné a voňavé jahody. Je to jedna z nejjednodušších a nejnáročnějších zahradních rostlin na údržbu.

Zveřejněno: 28 jan 2022
Přehledů: 3310
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    Doporučené zboží
    podle popularity
    • dle ceny: sestupně
    • dle ceny: vzestupně
    • podle popularity
    • podle novoty
    • podle názvu
    Všechny série
    • Všechny série
    • Nové semena 2024
    • Novinky 2024
    • Sazenice jahod
    • Semena zeleniny
    • Super nabídka
    Akce
    Jahoda Sweetheart obrázek 1
    0 recenzí
    Jahoda Sweetheart
    Počet v balení : 1 ob
    71 103

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 71 Kč

    Koupit
    Akce
    Jahodník Toscana F1 obrázek 2
    0 recenzí
    Jahodník Toscana F1
    Počet v balení : 1 ob
    165 240

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 165 Kč

    Koupit
    Akce
    Jahodník Elan F1 obrázek 3
    0 recenzí
    Jahodník Elan F1
    Počet v balení : 1 ob
    209 305

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 209 Kč

    Koupit
    mc visa dhl dpd 123kurier