0

Plán výsevu na květen: podrobný seznam zeleniny a květin

V květnu se nemusíte trápit se sazenicemi, můžete rovnou vysévat semena na trvalé místo. Půda se již dostatečně prohřála a teplé počasí trvá již několik týdnů, což znamená, že je čas na výsev zeleniny a květin. Připravili jsme pro vás užitečné rady pro výsev, aby vám nic neuniklo.

Plán výsevu na květen

Kterou zeleninu lze vysévat v květnu?

Než si projdete seznam rostlin k výsevu, nezapomeňte na velmi důležité pravidlo! Vysévat můžete pouze tehdy, když je teplota půdy +10 stupňů a vyšší. Pokud je půda chladnější, počkejte, až se trochu zahřeje. Ve studené půdě může klíčení trvat dlouho a některá semena mohou uhynout dříve, než vyklíčí.

Plán výsevu na květen

Nejprve vysejeme mrkev a červenou řepu. Pokud vysejete suchá semena, první klíčky se objeví po 2-3 týdnech. Pokud však semena před výsevem namočíte, klíčení mrkve a červené řepy bude rychlejší. Namočte je na 24 hodin do roztoku jakéhokoli růstového stimulátoru (např. Epin, Heteroauxin). Poté je osušte na gáze, aby mohla odtéct přebytečná voda, a zasejte.

Zelí lze také vysévat rovnou do volné půdy na trvalém stanovišti. Nejlepší je dát do každé jamky 2-3 semena pro případ, že by některá nevzešla. Pokud vzejdou všechna, vyberte nejsilnější sazenice a nechte je růst. Zbytek sazenic můžete přesadit jinam nebo rozdat.

Ředkvičky pro rané saláty by se měly vysévat také na začátku měsíce. Nezapomeňte, že pokud výsev odložíte, hrozí, že rostlina vysemení, začne vytvářet stonek s květy a semeny pro množení. Chutné křupavé kořeny však nebudou.

Nezapomeňte na výsev zeleně:

Tyto rostliny vůbec nepotřebují samostatný záhon. Krásně rostou v sousedství jiné zeleniny a nikomu nepřekážejí.

Okurky, dýně a cukety by se měly vysévat jako poslední a nutně do teplé půdy. Tyto rostliny jsou citlivé na teplotu půdy a v chladné vlhké půdě mohou semena uhnít.

Které květiny lze vysévat v květnu?

Mnoho květin můžete v Polsku pěstovat bez použití sazenic. Sazenice v otevřené půdě rychle rostou a jsou silné a odolné.

Plán výsevu na květen

Vysévejte:

Před výsevem nasturtií do půdy namočte semena na 24 hodin do roztoku stimulátorů růstu. Semena mají velmi pevnou slupku, která potřebuje vlhkost, aby se rychleji otevřela.

Koncem května můžete vysévat dvouleté květiny, které vykvetou až v příští sezóně. Letos dobře zakoření, naberou sílu a příští rok se ukáží v celé své kráse. Pak si jistě poděkujete za úsilí, které jste do tohoto procesu vložili.

Plán výsevu na květen

Dvouleté květiny k výsevu:

Zlatobýl a kosmatec, černucha a bolehlav. Nezapomeňte na slunečnice - nyní existuje mnoho dekorativních odrůd s krásnými obrovskými květy. Ať tedy vaše zahrada a pozemek přinesou bohatou úrodu obklopenou krásnými květy!

Zveřejněno: 07 květ 2024
Přehledů: 402
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier