0

Jahodový koláč: chuť léta v každém soustu

Tento dort je již dlouho velmi oblíbený v různých zemích světa.

Kombinace lahodného křehkého těsta, šťavnatých, zralých jahod a jemného tvarohu nenechá nikoho lhostejným.

K přípravě je třeba vzít formu na pečení o průměru 24-26 cm.

Jahodový koláč

Koláč s jahodami a tvarohem

Ingredience:

  • Potřebujete: 200 g celozrnné mouky
  • 100 g měkkého másla
  • 0,5 hrnku cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 plná polévková lžíce studené vody

Příprava těsta:

Vložte (měkké) máslo, ale nerozpouštějte ho. Poté smíchejte máslo s krystalovým cukrem, přidejte mouku a sůl a promíchejte, dokud se těsto nestane drobivým. Přidejte studenou vodu (v případě potřeby můžete přidat více než lžíci vody) a z těsta vytvořte jednolitou hroudu.

Hotové těsto přeneste do formy a opatrně ho rozetřete po dně a stěnách. Nezapomeňte těsto pevně přitisknout na místo. Jakmile je těsto rovnoměrně rozložené, vložte ho na 10-15 minut do mrazničky.

Po vychladnutí těsto vyjměte a na několika místech ho propíchejte vidličkou. Vložte na půl hodiny do trouby vyhřáté na 180˚C. Během této doby získá koláč krásně zlatavou barvu. Pokud se těsto během pečení začne zvedat, musíte ho do formy přitlačit lžící. Po upečení vyjměte hotový, zhnědlý koláč a nechte ho vychladnout, aniž byste ho vyndávali z formy.

Jahodový koláč

Náplň:

  • Tvaroh: 250 g tvarohu (tvaroh 0-5 % tuku).
  • ¼ hrnku krystalového cukru
  • 800 g jahod (pokud jsou jahody malé, můžete je nechat vcelku)
  • jedna plná polévková lžíce sušeného jahodového želé
  • ¼ šálku vody

Nyní je čas připravit tvarohovou náplň.

Nejprve smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem na hladkou hmotu, aby v tvarohu nebyly žádné hrudky, a rozetřete ji na koláč. Omyjte jahody a nakrájejte je na půlky - pokud jsou malé, můžete je nechat celé. Ovoce naaranžujte na tvaroh do kruhu od vnějšího obvodu.

Vezměte si samostatnou nádobu a zřeďte v ní suché jahodové želé v troše vody. Postavte na mírný oheň a přiveďte téměř k varu. Poté nechte vychladnout, želé by mělo zhoustnout. Pomocí silikonového kuchyňského štětce rozetřete jahodové želé na každou bobuli.

Koláč vložte na 1-6 hodin do chladničky. Před podáváním koláč vyjměte z formy.

Dobrou chuť!

Zveřejněno: 20 květ 2024
Přehledů: 434
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier