Tento dort je již dlouho velmi oblíbený v různých zemích světa.
Kombinace lahodného křehkého těsta, šťavnatých, zralých jahod a jemného tvarohu nenechá nikoho lhostejným.
K přípravě je třeba vzít formu na pečení o průměru 24-26 cm.
Koláč s jahodami a tvarohem
Ingredience:
- Potřebujete: 200 g celozrnné mouky
- 100 g měkkého másla
- 0,5 hrnku cukru
- ¼ lžičky soli
- 1 plná polévková lžíce studené vody
Příprava těsta:
Vložte (měkké) máslo, ale nerozpouštějte ho. Poté smíchejte máslo s krystalovým cukrem, přidejte mouku a sůl a promíchejte, dokud se těsto nestane drobivým. Přidejte studenou vodu (v případě potřeby můžete přidat více než lžíci vody) a z těsta vytvořte jednolitou hroudu.
Hotové těsto přeneste do formy a opatrně ho rozetřete po dně a stěnách. Nezapomeňte těsto pevně přitisknout na místo. Jakmile je těsto rovnoměrně rozložené, vložte ho na 10-15 minut do mrazničky.
Po vychladnutí těsto vyjměte a na několika místech ho propíchejte vidličkou. Vložte na půl hodiny do trouby vyhřáté na 180˚C. Během této doby získá koláč krásně zlatavou barvu. Pokud se těsto během pečení začne zvedat, musíte ho do formy přitlačit lžící. Po upečení vyjměte hotový, zhnědlý koláč a nechte ho vychladnout, aniž byste ho vyndávali z formy.
Náplň:
- Tvaroh: 250 g tvarohu (tvaroh 0-5 % tuku).
- ¼ hrnku krystalového cukru
- 800 g jahod (pokud jsou jahody malé, můžete je nechat vcelku)
- jedna plná polévková lžíce sušeného jahodového želé
- ¼ šálku vody
Nyní je čas připravit tvarohovou náplň.
Nejprve smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem na hladkou hmotu, aby v tvarohu nebyly žádné hrudky, a rozetřete ji na koláč. Omyjte jahody a nakrájejte je na půlky - pokud jsou malé, můžete je nechat celé. Ovoce naaranžujte na tvaroh do kruhu od vnějšího obvodu.
Vezměte si samostatnou nádobu a zřeďte v ní suché jahodové želé v troše vody. Postavte na mírný oheň a přiveďte téměř k varu. Poté nechte vychladnout, želé by mělo zhoustnout. Pomocí silikonového kuchyňského štětce rozetřete jahodové želé na každou bobuli.
Koláč vložte na 1-6 hodin do chladničky. Před podáváním koláč vyjměte z formy.
Dobrou chuť!