0

Zahradnický kalendář na srpen

Zahradnický kalendář na srpen - seznam úkolů

Na konci léta se sklidí část plodin a vyčistí se záhony. Ale ještě není pozdě zasít něco chutného a užitečného, pohnojit rostliny, postarat se o půdu. Obecně je na ukončení sezóny brzy.V srpnu se bude pracovat na zahradě s bobulovinami, na záhonech a v sadu. Na zeleninové zahradě je stále mnoho problémů, zejména s pozdně dozrávajícími lilkovitými  a tykvovitými odrůdami.

Měsíční kalendář výsadby na srpen

Měsíční zahradnický kalendář na srpen říká, že 22. srpna, tedy v den úplňku, je kategoricky zakázáno vysévat zeleninu, sázet bobule, keře nebo ovocné stromy. Výsadba v srpnu se nedoporučuje ani při novoluní - 7, 8 a 9.

Zeleninová zahrada

Výsadba zeleniny v srpnu je v plném proudu. Lze vysazovat salát, ředkvičky a daikon (Ředkev setá bílá ) - krátkodenní plodiny. U již vyčištěných záhonů použijte k odkyselení popel nebo dolomitovou moučku a nenechávejte je prázdné - zasejte zelené hnojení, aby byla půda v příští sezóně výživnější.

Lilkovité. Je čas sklízet rajčata, papriky a lilky. Pokud je počasí chladné a deštivé, rajčata na otevřeném poli se sklízejí hnědá - na keři mohou trpět fytoftorou.Řezat lze i zcela zelené plody, pokud dosáhnou velikosti odpovídající odrůdě. Pokračujte v postranní výhonu a odstraňujte nové kvetoucí větve. Na konci měsíce prořežte vrcholky keřů.

Důležité. Venkovní lilkovité odrůdy by měly být bez plodů dříve, než noční teploty klesnou pod +5 °C. Pokud jsou noci chladné, ovoce se neukládá ani nedozrává.

Okurky. Choulostivé rostliny mohou kvůli nočnímu chladu onemocnět. Postižené keře je třeba okamžitě odstranit a spálit - zdravé pak budou žít déle.

Tykvovité. Ořezávejte výhony tykví, pozdních odrůd melounů a vodních melounů, přičemž na stoncích ponechte maximálně 4 největší plody. V srpnu odstraňte všechny nové květy. Pod dozrávající plody je vhodné umístit prkna nebo suchou slámu, aby byly chráněny před kontaktem se zemí.

Cibule. Cibuli vyberte a osušte. Na začátku měsíce vysejeme cibule zimní (nebo též ošlejch) nebo pažitku vytrvalou.

Brambory. V srpnu jsou již některé zralé keře ulehlé a natě zcela vyschlé. Měly by se vykopat, hlízy usušit a uložit ke skladování.


Zahrada

Jabloně a hrušky jsou v srpnu poseté plodinami. Je třeba je sklízet včas. Sbírejte padanky z ovocných stromů všeho druhu - tu můžete kompostovat nebo zakopat pod rostliny, které vyžadují kyselou půdu, jako jsou jehličnany. Pokud plánujete výsadbu na zahradě na podzim, vykopejte jámy tak, aby se do října stihly usadit.

Zahrada s bobulovinami

Všechny keře postříkejte přípravky obsahujícími měď, abyste chorobu zlikvidovali. V srpnu již lidové prostředky nemusí fungovat a lze použít silnější fungicidy. Současně podávejte bobuloviny jakýmkoli komplexním hnojivem bez obsahu dusíku s obsahem fosforu a draslíku - to je nezbytné pro položení sklizně v příští sezóně.

Jahody. Nyní je vhodná doba pro založení nové plantáže. Výsadba jahod v srpnu umožňuje získat keře, které v následujícím roce poskytnou plnou úrodu. Na starých záhonech vykopejte silné kníry a přesaďte je na nové místo. Odstraňte listy ze starých keřů, poté je přikrmte jakýmkoliv NPK-komplexem (dusík, fosfor, draslík) a voda. Měsíční zahradnický kalendář na srpen vyhrazuje pro tuto práci druhý den v měsíci, kdy je Měsíc v Blížencích.

Rybíz a angrešt. Prohlížejte keře, sbírejte a spalujte zkroucené listy a pavoučí kokony.

Maliny. Remontantní odrůdy kvetou ještě v srpnu. Prospěje jim směs hnojiv. Běžné maliny by se měly prořezat tak, že se vyříznou všechny tenké a zahušťující výhony.

Zimolez. Odstraňte všechny slabé výhony, aby se v keři mohly vytvořit nové ovocné pupeny.

Květinová zahrada

Sbírejte zralá semena letních rostlin, usušte je a uskladněte. Rozdělte a přesaďte bohyšky , orlíčky a další kvetoucí trvalky. Naposledy pohnojte trávník.Jaké dekorativní rostliny vysadit v srpnu? Jehličnany můžete zakořenit - uřízněte řízky dlouhé 5 cm, řezy ošetřete stimulátorem zakořeňování a zasaďte do skleníku do směsi písku a rašeliny do hloubky 2-3 cm. Když řízky zakoření, zasaďte je do volné půdy.


Vysaďte nebo přesaďte šeřík.

Vysazujte drobné cibulnaté prvosenky: modřence, šafrány, ladoňky.

Napište do komentářů, co dalšího můžete v srpnu zasadit. Pravděpodobně máte svůj vlastní zahradnický kalendář na srpen - povězte nám o něm.

Zveřejněno: 28 jan 2022
Přehledů: 444
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier