0

Zahrada v lesním stylu: přírodní kouzlo a naprostá přirozenost

Zahradní design v lesním stylu stále častěji volí lidé, kteří chtějí uniknout ze života velkoměsta a ponořit se do krásy přírodní krajiny. Obliba tohoto stylu rok od roku roste, za důležitou výhodu lze považovat volný růst stromů, keřů a trav, které prakticky nevyžadují zásah a úpravu. Každým rokem se člověkem vytvořený les stává přirozenějším a individuálnějším. Jak správně zařídit koutek divoké přírody se dozvíte v našem článku.

Specifika lesního stylu v krajině zahrady

Zahrada v lesním stylu vytváří iluzi prapůvodní přírody, napodobuje reliktní krajiny, kterých se lidská ruka nedotkla.
Tento styl má mnoho specifik a výhod.
K vytvoření kompozice je obvyklé používat téměř celou plochu místa s výjimkou oblastí, kde jsou instalovány osamocené lavičky, altány nebo pavilony. Zahradní stavby jsou co nejvíce skryty za rostlinami. Geometrického betonu nebo dlážděných cest, rozsáhlých květinových záhonů a trávníků velké plochy se budete muset vzdát.
Pro vytvoření lesní zahrady se vybírají přírodní materiály, dřevo nebo kámen organicky zapadají do přírodní krajiny. Dekorativní prvky jsou v tomto případě zdůrazněny přírodními materiály. Dřevo s teplou a živou texturou se používá k výrobě malých architektonických forem a domácí nábytek pro výzdobu interiérů. Kámen má obtížný úkol vytvořit akcenty v kompozici.
Lesní zahrada neakceptuje pravé úhly, je navržena bez symetrických kompozic vytvořených na základě geometrických tvarů. Cesty jsou navrženy klikaté, úzké a pohodlné. Povrch cestiček je posypán drcenou kůrou, štěpkou, pískem, drtí nebo jinými přírodními materiály. Při úpravě cest se vyplatí vynechat obrubníky z betonových nebo kamenných materiálů. Okraj cesty může být ozdoben plazivými rostlinami, které opticky jemně oddělují pěší část od zbytku zahrady.
Na místě určeném pro lesní zahradu jsou v maximální možné míře ponechány přírodní rostliny, stávající stromy a keře, trvalé trávy, zahradu je dobré doplnit vhodnými plodinami s kontrastním olistěním nebo jehličím, které zdůrazňují hlavní výsadbu. Při výběru listnatých plodin je důležité vzít v úvahu vzhled rostlin v zimě, krajina by měla být malebná v každém ročním období.
Výběr rostlin je velmi důležitá záležitost, je důležité dosáhnout přirozenosti vytvářené krajiny. Vysazené keře nakonec tvoří přirozené houštiny, květiny se vysazují ve formě louky nebo pevných polí jako na okraji lesa.
V lesní zahradě mají zvláštní význam vodní nádrže, ale nejedná se o geometricky upravené pravoúhlé nebo čtvercové tůně, ale o přirozenější potůčky, prameny, vodopády, nádrže s rozdílem vodní hladiny, čehož je dosaženo přirozenou topografií lokality.
Plochý les působí monotónně, pokud je reliéf lokality rovnoměrný, můžete uměle vytvořit iluzi výškového rozdílu, zařídit skalnaté kopce skalek nebo skalek výsadbou vhodných přírodních rostlin. Suché proudy kamenů vypadají elegantně, takové kompozice mohou dát lesní zahradě další kouzlo.
Snadná péče o výsadbu – tento aspekt má nemalý význam zejména pro zaneprázdněné zahrádkáře. Rostliny a trávy získají každý rok přirozenější podobu bez velkého lidského úsilí.

Zahrada v lesním stylu: přírodní kouzlo a naprostá přirozenost

Úrovně lesní zahrady

Pro vytvoření přirozeného obrazu lesa je na místě nutné zasadit několik vrstev rostlin. Obvykle stačí sedm druhů.

Stromy

Strukturálním základem lesa jsou stromové kultury. Právě tyto rostliny nastavují ve vzniklé kompozici zvláštní kombinace. Můžete použít jehličnaté i listnaté plodiny, vhodné je vybírat odrůdy s různou siluetou, tvarem koruny, barvou jehličí či listů. Jehličnaté nebo listnaté plodiny jsou vhodné i pro různé druhy rostlin. I vzácná barva kůry u listnatých rostlin, zejména v zimě, dokáže proměnit les, vnést do kompozice prostorovou lehkost a vzdušnost.
Rada! Nepokoušejte se do zahrady přesazovat stromy ze skutečného lesa – dospělé jehličnany přesazování špatně snášejí. Do kompozic se doporučuje zahrnout kultivary stromů, které nejsou náchylné k chaotickému růstu. Nyní je ve školkách mnoho takových odrůd.
Elegantní kompaktní smrk východní Aurea se zlatým jehličím; svěží zaoblený kanadský smrk Alberta Globe s dlouhými jehlicemi jasně zeleného odstínu, štíhlý kanadský smrk Sanders Blue má zase klasický tvar s modrými jehlami, to jsou někteří velkolepí zástupci jehličnanů pro vyzdobení lesní zahrady.
Španělské a korejské jedle s úžasnými šiškami jsou zvláštním akcentem pro vytvoření nádherného koutu. Na zahradu je také vhodné vysadit vícebarevné jalovce s různým tvarem koruny.
Z listnatých stromů v lese harmonicky působí líska, okrasná jabloň, třešeň ptačí, ostřice, kalina a buk.

Keře

Největší skupinou rostlin, které tvoří lesní masiv, jsou keře. Lze je použít k zónování ploch, vytvoření kostry, houštin nebo bujných závěsů nebo ke zdůraznění vertikálních vrcholů. Při výběru plodin na výsadbu je důležité dát přednost rostlinám odolným vůči stínu, jako jsou: tis, cesmína, sněženka, polníček, protože musí růst ve stínu vysokých stromů.
Z ovocných a okrasných keřů lze vytvořit originální kompozice z divoce rostoucích šípků, šeříků, tavolníků, malin a ostružin. Zahrnutí zimolezu do kompozice vytvoří úžasný kout s krásnými květinami a zralé bobule vytvoří v lese novou atmosféru.

Trvalky

Pod úrovní keřů se vysazují trvalky, které mohou růst při nedostatku světla. Prvenství zde drží kapradiny. Elegantní zakřivené listy vytvoří jasný akcent na úpatí přísných stromů. Barvínek, čechrava a bergenie dobře rostou i v polostínu. Elegantní barevné čechravy zpestří monotónnost zelených stromů. Pro vytvoření lehkosti a přirozenosti se trvalky nevysazují v celé řadě, k oživení lesních výsadeb stačí jen pár rostlin. Několik keřů vřesů usazených u nohou vysokého smrku dodá lesnímu obrazu prostornost a jemnou eleganci.
Existuje další skupina rostlin, bez kterých lze lesní pohádku vytvořit jen stěží, to jsou půdopokryvné trvalky. V pralese je celá půda pokryta mechem nebo kobercem zimovzdorných trvalek. Při plánování lesní zahrady můžete na povrch půdy zasadit pýr plazivý, brčál, plicník, hluchavku nebo fialku - tyto rostliny přidají přirozený vzhled cestičkám. Výsadby drobnoplodých jahod, pryskyřníku, jahodek, pelargónie zahradní, máty, oregana nebo saturejky vypadají jako originální koberec.

Zahrada v lesním stylu: přírodní kouzlo a naprostá přirozenost

Kraj lesa v zahradě

V každém lese jsou okraje porostlé trávou a divokými květinami. Při vytváření umělé lesní zahrady se na okrajích doporučuje vysévat travní směsi s vytrvalými a jednoletými květinami, maurský trávník je dokonalý – důležité je to nepřehnat, vyhněte se vytvoření husté travnaté stuhy.
Brzy na jaře, kdy bylinky ještě spí, pomohou cibulovité rostliny dodat zahradě svěžest a originalitu. Roztroušenost drobných krokusů oznámí příchod jara již v březnu. Ve výzdobě lesa vypadají originálně talovíny, sněženky nebo borůvky.
Na okraji pod stromy můžete zasadit podhoubí hub, to dodá lokalitě přirozenou originalitu.

Projektování vodních ploch

Podél břehů lesních nádrží jsou vysazeny přeslička říční, kalamus bahenní, kosatec nepravý nebo modráska. Bujné kapradiny a bahenní pomněnky se na břehu cítí skvěle.

Zahrada v lesním stylu: přírodní kouzlo a naprostá přirozenost

Zelený baldachýn, bez liány se zahrada neobejde

Ve starých lesích se liány plazí po kmenech stromů a dodávají pohádkovost a půvab, na upraveném místě to můžete napodobit tím, že pod stromy vysadíte břečťan, loubinec, truskavec, jesenec nebo podražec. Liány zjemní přísné vertikální linie stromů a vytvářejí efektní malachitový baldachýn. Na podzim jasné listy loubinců vytvoří jasný akcent na zahradním pozemku.

Zahrada v lesním stylu: přírodní kouzlo a naprostá přirozenost
Zahradu v lesním stylu nelze vytvořit za jeden rok, ale tento počin je fascinující a vzrušující – je čas snít a kreslit plány.

Zveřejněno: 12 dec 2022
Přehledů: 628
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier