0

Vyvýšené záhony - výhody a nevýhody

Vyvýšené záhony - moderní přístup k zahradničení

Když se řekne zeleninová zahrada, vybaví se nám představa úmorné práce. Rostliny vyžadují péči. Musíte se o ně pořádně starat a hrbit se nad záhony. Dost! Vyvýšené záhony vám zahradničení zjednoduší.

Vyvýšené záhony vynalezli ve Finsku, kde jsou léta deštivá a dlouhé jaro s pomalým táním sněhu prodlužuje termíny výsadby zeleniny. Nápad zvednout záhon nad povrch půdy vyřešil finským zahradníkům mnoho problémů. Ukázalo se ale, že vyvýšené záhony jsou výhodnější než obyčejné, dosahují vyšších a lepších výnosů, a to nejen ve Finsku. Vyvýšenou ohradu záhonu můžete sestavit snadno sami brzy na jaře, měsíc a půl před výsadbou sazenic a výsevem semen do volné půdy.

Vyvýšené záhony - výhody a nevýhody

Umístění a optimální velikost vyvýšených záhonů

Konstrukce vydrží mnoho let, a proto je nutné pečlivě vybírat místo, kde se bude nacházet. Orientace záhonů je velmi důležitá. Všechny rostliny by měly mít rovnoměrný přístup ke slunečnímu světlu, proto se záhony umísťují s ohledem na světové strany,

  • v rovinatých oblastech od jihu na sever,
  • na svazích po vrstevnici.

Délka vyvýšených záhonů je libovolná. Optimální šířka je 60-80 cm. Na záhonu této velikosti je dostatek místa pro všechny rostliny, dokonce i pro velké zelné hlávky. Šířka průchodu mezi záhony by měla umožnit pohodlný pohyb, a to i se zahradním kolečkem. Minimální šířka chodníčku je 50 cm. Pokud cestičky pokryjete dlaždicemi, štěrkem nebo geotextilií, můžete se po zahradě procházet v pohodlí i za deštivého počasí.

Výška konstrukce je na vašem zvážení. Obvykle jsou bočnice zvednuty 20 cm nad zem. Pokud vytvoříte záhony vysoké 30-40 cm, můžete o rostliny, jako jsou jahody, pečovat mnohem pohodlněji. Nedoporučuje se dělat záhony vyšší než 50 cm - jejich založení bude vyžadovat spoustu času, peněz a položení zavlažovacího systému do půdy.

Vyvýšené záhony - výhody a nevýhody

Z čeho vyrobit vyvýšené záhony

Jedním z předpokladů dlouhé životnosti konstrukcí a dobrého růstu rostlin je dobré přiléhání bočních stěn, které zabraňuje úniku vody při zavlažování. Proto se prkna nehodí. Na dřevo nepříznivě působí vítr a slunce a ničí ho kořeny rostlin a hmyz. Dřevěné vyvýšené záhony vyžadují každých 5 let opravu a výměnu bočnic. Pokud vám to nevadí, můžete pro experimentování zvolit i tuto variantu.

Nejodolnějšími materiály jsou hliník, pozinkovaný plech a pevný plast nebo kompozit. Výrobci zahradních produktů nabízejí mnoho variant hotových vyvýšených záhonů z těchto materiálů. Pokud je k dispozici dostatek místa a cihly z druhé ruky, lze boční stěny vyvýšených záhonů zhotovit z cihel a cementu spolu s lehkou výztuží. Takové záhony vypadají velmi stylově.

Zdi je potřeba zakopat do půdy do hloubky minimálně 15 cm – to ochrání vyvýšené záhony, aby se dovnitř nedostaly plevele, které se množí oddenky. Osazení bude snazší, pokud předtím vykopete půdu. Při této práci se odstraňují kořeny a kameny a současně se aplikuje hnojivo.

Čím naplnit vyvýšený záhon

Pokud je na místě hodně krtků a krtonožek, pak by měla být na dno vyvýšeného boxu umístěna kovová síť z pozinkovaného kovu. Na pletivo položte větve, trávu a rostlinný materiál, který se nakonec promění na kompost.

Dalším krokem je položení vrstev.

  • První vrstvu tvoří rostlinné zbytky do výšky 10 cm.
  • Druhou vrstvu pak zahradní zemina o výšce minimálně 20 cm. Zeminu lze smíchat s pískem, rašelinou, minerálními a organickými hnojivy.

Zalévání vyvýšených záhonů

O rostliny na vyvýšených záhonech se pečuje stejně jako při běžném pěstování. Pěstovat lze většinu plodin. Vhodné jsou zejména rajčata, dýně, okurky a jahody.

Zalévejte rostliny tak, aby voda nestékala po okrajích konstrukce, ale rovnoměrně se vsakovala do půdy po celé šířce záhonu. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je sestavit systém kapkové závlahy. Když kapky vody pomalu dopadají na povrch, mají čas se vsáknout a nasáknout půdu do větší hloubky. Péče o zahradu bude ještě jednodušší.

Vyvýšené záhony - výhody a nevýhody

Nevýhody vyvýšených záhonů

Vyvýšené záhony se rychleji zahřívají, což je na jaře skvělé, ale v létě na nich bude také mnohem větší horko než na běžných záhonech. Proto byste se neměli pokoušet pěstovat plodiny, které mají rády chládek. V přehřáté půdě se nedaří petrželi, kopru, listovému salátu. Šťovík a ředkvičky rychle vykvetou a bulvy česneku zezelenají.

Vzhledem k časnému jarnímu oteplení jsou vyvýšené záhony napadány teplomilným hmyzem. Krtonožky a mravenci se usazují v půdě a houbové a bakteriální infekce se šíří rychleji, což vyžaduje další ochranné ošetření speciálními přípravky.

Kdy jsou vyvýšené záhony skvělou volbou

Nejčastěji je nutné zvýšit půdu v nízko položených oblastech se stojatou vodou. Takové záhony chrání kořeny před hnilobou a plísní.

Pozemky s vysokou hladinou podzemní vody nejsou vhodné pro zahradničení, protože jsou na jaře podmáčené a dlouho nevysychají. Zvýšené záhony instalované na povrchu půdy tento problém snadno vyřeší, na rozdíl od nákladných opatření na odvodnění pozemku a odvedení vody.

Ne každý se může věnovat zahradnickým úkonům ohnutý. Stáří, problémy s páteří nebo klouby vám brání dělat to, co vás baví. Vyvýšené záhony vám pomůžou. Jakmile tyto konstrukce zhotovíte, můžete se o svou zahradu pohodlně starat po mnoho let třeba ze zahradní židle.

Přemýšleli jste někdy o vyvýšených záhonech? Možná už máte pozitivní nebo negativní zkušenost? Podělte se o ně v komentářích.

Zveřejněno: 09 apr 2023
Přehledů: 1163
(Hlasů: 1, Žebříček: 5.0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier