0

Vytvořte si exotickou oázu na vlastní terase - nový trend!

Stále více lidí hledá únik z ruchu velkoměsta a chce si vytvořit vlastní oázu klidu. Není proto divu, že trend exotických teras získává na oblibě. Přestože se donedávna zdálo, že pěstování tropických rostlin u nás není možné, změna klimatu a zvyšující se dostupnost odolných druhů tuto situaci změnily. Nyní si každý z nás může přenést kousek vzdálené krajiny na vlastní terasu a vytvořit si tak jedinečný prostor pro relaxaci a odpočinek.

Proč jsou u nás exotické balkony a terasy tak oblíbené? Jaké rostliny byste si měli vybrat do své soukromé džungle? Jak o ně správně pečovat? Zde je několik tipů!

Vytvořte si exotickou oázu na vlastní terase

Proč si exotické terasy získávají na oblibě?

Zájem o pěstování exotických rostlin na terasách lze vysvětlit několika faktory. Jedním z nejdůležitějších je bezpochyby postupné oteplování klimatu, díky němuž jsou atmosférické podmínky v naší zemi stále příznivější pro mnoho druhů, které byly donedávna považovány za příliš choulostivé pro proměnlivé počasí v našem pásmu.

Stejně důležitá je rostoucí potřeba spojit se s přírodou a vytvořit v našich domovech relaxační zelené akcenty. Žijeme hektickým životem, často v městských betonových prostorách, kde lidské oko touží po tom, aby se zastavilo na něčem zeleném. Náš vlastní zelený kout se stává nejen estetickým doplňkem, ale také oázou klidu, ve které můžeme regenerovat. Exotické rostliny se svou mimořádnou krásou a schopností vytvářet jedinečnou atmosféru do tohoto trendu dokonale hodí.

Pro mnoho lidí může být pěstování exotických rostlin koníčkem, který jim umožňuje rozvíjet vášeň pro zahradničení a experimentovat s různými druhy. Je to také příležitost učit se a objevovat fascinující aspekty světa rostlin.

Vytvořte si exotickou oázu na vlastní terase

Jak vytvořit vhodné podmínky pro exotické rostliny na balkoně nebo terase?

Pěstování exotických rostlin na terase nebo balkoně může být kvůli klimatu výzvou. Můžete však úspěšně vytvořit vhodné podmínky pro zdravý růst a prosperitu těchto rostlin. Vyplatí se o to postarat předem, ještě před výsadbou.

  1. Vytvořte si na balkoně nebo terase odlehlá zákoutí, která udrží vaše rostliny v teple. Můžete použít mříže, pergoly nebo speciální kryty či slunečníky.

  2. Vyberte si rostliny, které dobře snášejí změny počasí a přežijí chladnější měsíce. Vyhněte se rostlinám, které jsou velmi citlivé na nízké teploty. Pokud se rozhodnete pro takovou odrůdu, nezapomeňte ji na zimu přenést do interiéru.

  3. Vyberte vhodné květináče, které zajišťují dostatečnou drenáž a nebrání dýchání kořenů rostlin. Nádoby by měly být dostatečně velké, aby rostliny měly dostatek prostoru pro růst.

  4. Použijte vhodné pěstební médium pro exotické rostliny. Můžete použít speciální směs pro tropické rostliny, která rostlinám poskytne správnou vlhkost a výživu.

  5. Nezapomeňte, že exotické rostliny potřebují hodně světla. Ujistěte se, že je vaše terasa nebo balkon dostatečně osvětlen. Umístěte rostliny tam, kde budou mít každý den přístup alespoň k několika hodinám denního světla.

  6. Zajistěte správnou teplotu na terase nebo balkoně. Exotické rostliny obvykle upřednostňují teplotu, proto je nevystavujte přílišnému větru nebo nízkým teplotám, zejména v chladnějších měsících.

  7. Exotické rostliny často potřebují vysokou vlhkost. Vlhkost na terase nebo balkoně můžete zvýšit pravidelným zaléváním rostlin, použitím zvlhčovačů vzduchu nebo umístěním rostlin na stojany s vlhkým štěrkem nebo oblázky.

  8. Pravidelně kontrolujte rostliny na výskyt škůdců a chorob. V případě potřeby použijte vhodné přípravky na ochranu rostlin.

  9. Rostliny zalévejte, hnojte a stříhejte, aby byly zdravé a v dobrém stavu. Pro okrasné květiny používejte hnojivo pro kvetoucí rostliny od jara do konce léta.

Vytvořte si exotickou oázu na vlastní terase

Pomocí těchto tipů vytvoříte ty správné podmínky pro pěstování exotických rostlin na vaší terase nebo balkonu. Nezapomeňte však, že každá rostlina může mít své vlastní požadavky, proto je důležité přizpůsobit péči konkrétnímu druhu, který jste si vybrali.

Nejzajímavější rostliny pro exotickou terasu

Přestože se ještě nedávno zdálo být v našich klimatických podmínkách nemožné pěstovat exotické rostliny, nyní máme na výběr ze stále více druhů, které mohou úspěšně ozdobit vaši terasu. Pojďme se na některé z nich podívat blíže:

  • Bambus je jednou z nejoblíbenějších exotických rostlin, které se v našich klimatických podmínkách cítí dobře. Jsou ceněny pro svůj rychlý růst, krásné zelené listy a snadnou péči. Abyste jim zajistili optimální podmínky, je vhodné bambusy vysazovat na chráněných místech s dobře propustnou půdou. Vyžadují pravidelnou zálivku.

  • Mučenka je jednou z nejzajímavějších exotických rostlin do zahrad a balkónů. Není odolná vůči mrazu. V létě krásně kvete, pokud jí poskytnete teplé, chráněné a slunné místo. Při výsadbě vytvořte na dně květináče drenáž. Potřebuje mírnou zálivku a pravidelné přihnojování hnojivem pro kvetoucí rostliny.

    Vytvořte si exotickou oázu na vlastní terase

  • Eukalyptus - jeho listy vydávají příjemnou vůni, která zároveň odpuzuje komáry. Je třeba jim zajistit slunné místo a propustný substrát. Jsou poměrně citlivé na mráz, proto by měly být v chladnějších měsících přemístěny do interiéru nebo dobře chráněny venku.

  • Ibišek je známý svými velkými barevnými květy, které mohou mít různé tvary. Tyto rostliny potřebují k dobrému růstu a kvetení hodně světla. Umístěte je proto na místo, kde budou mít přístup alespoň k 6-8 hodinám denního světla. Pravidelně je zalévejte a poskytněte jim úrodný, ale propustný substrát.

    Vytvořte si exotickou oázu na vlastní terase

  • Banánovníky mohou terasu obohatit o tropický nádech. Existují odrůdy, které mohou přežít naši zimu. Banánovníky vyžadují slunné a chráněné místo a úrodnou půdu. Pro svůj rychlý růst potřebují pravidelné hnojení. Na zimu je třeba rostlinu přemístit do interiéru.

Přemýšlejte o příslušenství

Vytvoření exotické atmosféry na balkoně nebo terase je skvělým způsobem, jak vytvořit relaxační atmosféru. Při výběru nábytku volte ratan nebo bambus, které se k tomuto stylu dokonale hodí. Barevné polštáře, lucerny a světelné girlandy dodají prostoru útulnost a kouzlo, zejména ve večerních hodinách. Tropické dekorativní akcenty, jako jsou figurky plameňáků nebo dřevěné sochy, navíc vnesou do prostoru jedinečný charakter. Paraván nebo bambusová zástěna zajistí intimitu a ochranu před větrem, zatímco plážové doplňky dodají sváteční náladu. Kompozicí těchto prvků dohromady si vytvoříte vlastní místo ve stylu rajského ostrova, kde můžete relaxovat a užívat si požitků přírody.

Vytvoření exotické terasy je skvělou příležitostí, jak vyjádřit svou individualitu a vnést do svého domova kousek ráje. Nechte svůj zelený koutek, aby se stal oázou klidu, kde můžete plně relaxovat a odpočinout si od každodenních starostí. Hodně štěstí při vytváření vlastního tropického útočiště!

Zveřejněno: 13 srp 2024
Přehledů: 52
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    Doporučené zboží
    podle popularity
    • dle ceny: sestupně
    • dle ceny: vzestupně
    • podle popularity
    • podle novoty
    • podle názvu
    Všechny série
    • Všechny série
    • Nové semena 2024
    • Novinky 2024
    • Okrasné keře
    • Okrasné rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Semena květin
    • Semena zeleniny
    • Super nabídka
    • Trvalé květiny
    Akce
    Novinky
    Banánovník (Musa bajo), C7,5 obrázek 1
    0 recenzí
    Banánovník (Musa bajo), C7,5
    Počet v balení : 1 saz
    1 179 2 409

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 1 179 Kč

    Koupit
    Akce
    Novinky
    Bambus Lolliloops PBR, C5 obrázek 2
    0 recenzí
    Bambus Lolliloops PBR, C5
    Počet v balení : 1 saz
    689 1 399

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 1 399 Kč

    Koupit
    Akce
    Novinky
    Bambus Moontears PBR, C5 obrázek 3
    0 recenzí
    Bambus Moontears PBR, C5
    Počet v balení : 1 saz
    689 1 399

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 1 399 Kč

    Koupit
    Akce
    Novinky
    Bambus Elias PBR, C5 obrázek 4
    0 recenzí
    Bambus Elias PBR, C5
    Počet v balení : 1 saz
    689 1 399

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 1 399 Kč

    Koupit
    Akce
    Mučenka modrá obrázek 5
    0 recenzí
    Mučenka modrá
    Počet v balení : 0.2 g
    32 54

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 32 Kč

    Koupit
    Akce
    Ibišek jedlý (Okra) Burgundy obrázek 6
    0 recenzí
    Ibišek jedlý (Okra) Burgundy
    Počet v balení : 2 g
    46 76

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 46 Kč

    Koupit
    Akce
    Ibišek jedlý (Okra) Clemson Spineless obrázek 7
    0 recenzí
    Ibišek jedlý (Okra) Clemson Spineless
    Počet v balení : 1 g
    46 76

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 46 Kč

    Koupit
    Akce
    Super nabídka! Ibišekové Trio, Sada 3 sazenic obrázek 8
    0 recenzí
    Super nabídka! Ibišekové Trio, Sada 3 sazenic
    Počet v balení : 3 saz
    349 687

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 349 Kč

    Koupit
    Akce
    Ibišek Red heart, P9 obrázek 9
    0 recenzí
    Ibišek Red heart, P9
    Počet v balení : 1 saz
    119 229

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 119 Kč

    Koupit
    Akce
    Ibišek Oiseau Blue, P9 obrázek 10
    0 recenzí
    Ibišek Oiseau Blue, P9
    Počet v balení : 1 saz
    119 229

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 119 Kč

    Koupit
    Akce
    Ibišek Ardens, P9 obrázek 11
    0 recenzí
    Ibišek Ardens, P9
    Počet v balení : 1 saz
    119 229

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 119 Kč

    Koupit
    mc visa dhl dpd 123kurier