0

Vřes na zahradě: vlastnosti a detaily pěstování

Elegantní keře vřesů s hustým šupinatým olistěním a jemnými zvonkovitými květy ozdobí každý podzimní záhon a mixborder, ohromí elegancí a sofistikovaností. Vřesy vypadají skvěle vedle nízkých jehličnatých klečí a péče o tyto rostliny je přibližně stejná. Stálezelené šupinaté listy zůstávají na keřích vřesu i v zimě, což vám umožňuje udržovat květinové záhony v dekorativní podobě i v chladném období. Vřes je zástupcem jednoho monotypického rodu, ale obrovská škála odrůd s květy různých barev vám umožňuje vytvořit originální kompozice z těchto rostlin na záhonech.
Vřes na zahradě: vlastnosti a detaily pěstování
Hlavní výhody vřesu je kvetení na podzim, široké použití v zahradní krajině, snadná kultivace a dobrá zimní odolnost. Existuje však několik dalších povinných požadavků zemědělské techniky, které se doporučuje dodržovat při pěstování této rostliny.

Jak vypadá vřes

Všechny vřesy jsou stálezelené nízké keře, jejich výška dosahuje od 15 do 60 cm.

Vřes na zahradě: vlastnosti a detaily pěstování
Rostlina může v závislosti na odrůdě tvořit rozlehlý keř plazivého typu, ostatní odrůdy se vyznačují štíhlými vertikálními výhonky. Šupinaté listy vřesu jsou drobné, ocelově šedé až tmavě zelené barvy, hustě pokrývají výhony rostliny. Při rozmělňování nevydávají listy vřesu žádný charakteristický zápach. Barva zvonkovitých květů je pestrá, existují odrůdy s čistě bílými, lila, fialovými, růžovými nebo karmínovými květy. Květiny mohou být jednotlivé nebo pupenové. Obdobím květu jsou podzimní měsíce, ale některé rané odrůdy mohou potěšit jemnými zvonkovitými květy již koncem července.

Vřes: výsadba a pěstování

K získání jedinečného dekorativního koutu zahrady s vřesy se doporučuje vytrvale provádět všechna potřebná agrotechnická opatření.

Chcete-li v zahradě vytvořit velkolepý kout vřesoviště, měli byste si vybrat slunnou oblast, chráněnou před záplavami podzemní vodou a tající vodou. Kultura je náchylná k houbovým infekcím při přeplněné výsadbě a přebytkem vody v půdě. Při nesprávně zvoleném místě pro pěstování vřesů (stín, polostín) může být kvetení řídké a krátkodobé.

Sazenice vřesu se vysazují od jara do poloviny podzimu, práce se doporučuje dokončit asi měsíc před prvním mrazem. Velkolepé kompozice lze získat výsadbou 9 až 15 sazenic na 1 m². Skupina může sestávat z 20-30 rostlin. Je třeba vzít v úvahu načasování kvetoucích rostlin, aby vřesoviště bylo malebné od poloviny léta do podzimu.
Vřes na zahradě: vlastnosti a detaily pěstování
Důležité! Sazenice se při výsadbě dodatečně neprohlubují, doporučuje se věnovat pozornost hloubce výsadby.

V přírodě délka života vřesů nepřesahuje 25 let. V podmínkách uměle vytvořených kompozic se toto období může zkrátit kvůli nedodržení zemědělských postupů pěstování těchto nádherných rostlin, takže musíte být připraveni zasadit nové rostliny, které nahradí mrtvé.

Správná půda: klíč k úspěchu při pěstování vřesu

Ano, je pravda, že úspěch pěstování vřesů na zahradě závisí na správném složení půdy. Tyto rostliny potřebují pro úspěšný růst kyselý substrát s pH 3,5 až 5,5. Půda pro výsadbu musí mít vysokou propustnost a střední úrodnost. V zahradě se taková půda obvykle nenachází, proto se místo před výsadbou sazenic vřesu zušlechťuje přidáním kyselé rašeliny do půdy a také kompostu z jehličí a kůry jehličnatých stromů a písku.
Pokud se půda na zahradě skládá z husté hlíny nebo těžké hlíny, měla by být horní vrstva pevninské půdy (do 30 cm) nahrazena vhodným substrátem. V oblastech s vysokou hladinou podzemní vody je nutné nejen vyměnit část půdy v horní vrstvě, ale také vytvořit drenážní polštář z oblázků nebo umělého kameniva - taková operace sníží smáčení kořenů vřesu.
Do připravené půdy se doporučuje přidat mykorhizu pro vřesovce, která má příznivý vliv na stav kořenového systému rostlin a zvětšuje plochu savého povrchu. Použití mykorhizy snižuje riziko onemocnění vysazených sazenic vřesu a zvyšuje odolnost rostlin vůči nepříznivým podmínkám.
Po výsadbě sazenic vřesu se zalijí a povrch mezi rostlinami se zamulčuje jehličnatým jehličím nebo borovou kůrou. Vřesy tvoří mělký kořenový systém, který při nedostatečné zálivce rychle vysychá. Zvláště nebezpečné je přesušení vřesů v parném létě, takže mulčování povrchu půdy pod rostlinami pomáhá zadržovat vláhu a chrání vřesy před úhynem. Mulč z jehličí slouží zároveň k okyselení zahradního substrátu.

Péče o vřes

Péče o vřes není zatěžující úkol, ale vyžaduje znalost agrotechniky pěstování této rostliny.

  • Zalévání. Při péči o vřesy je nutné dodržovat četnost zálivky výsadeb, zejména v horkém, dusném létě. I jediné vysušení může značně poškodit kořenový systém rostlin, který leží blízko pod povrchem půdy. Zalévání vřesových keřů se provádí podle potřeby, přičemž je žádoucí zabránit stříkání vody na korunu rostliny. Výsadbu je vhodné ráno navlhčit.
  • Hnojiva. Ke hnojení vřesu se používají pouze speciální přípravky vytvořené výrobci pro druhy, které vyžadují kyselou půdu. Hotové přípravky jsou plně vyvážené z hlediska obsahu živin, vylučují popálení kořenového systému při aplikaci. Ke hnojení vřesů jsou vhodná hotová hnojiva pro stálezelené jehličnany a rododendrony. Vřesy se doporučuje přihnojovat od jara do poloviny léta. Je lepší zvolit dlouhodobě působící granulovaná hnojiva, která se aplikují na jaře.
  • Prořezávání. Keře vřesu se prořezávají brzy na jaře před začátkem toku mízy. Během této operace se odstraní vysušená květenství, která zachytí malou část hlavního výhonku. Řezání pomáhá vytvářet harmonický tvar keře a také zvyšuje intenzitu kvetení.

Dobří sousedé vřesu

Vřes lze vysadit ve skupinových výsadbách, přičemž je třeba vzít v úvahu výšku rostlin a umístit sazenice do popředí kompozic. Kromě toho je důležité vybrat plodiny v sousedství, které potřebují kyselou půdu. Vedle vřesů dobře rostou jalovce, borovice, smrky, rododendrony a vřesovce. Z bylin je to kostřava sivá, ostřice Buchananova nebo rákos písečný. Poblíž krásných vřesů vypadají paseky krásných cibulovitých a botanických tulipánů velkolepě. Rozchodníky nejen umocní eleganci vřesu, ale také pomohou udržet vláhu v půdě.

Vřes na zahradě: vlastnosti a detaily pěstování

Zveřejněno: 01 dec 2022
Přehledů: 676
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier