0

Stálezelená krása: jehličnany pro alpské skalky

Alpská zahrada s jehličnany vypadá jako ostrov divočiny, přesto zůstává nesmírně dekorativní - skutečný horský svah lemovaný stromy, jen v miniatuře.

Kameny krásně ladí s nízko rostoucími borovicemi, jalovci a stromy tui. Společně vytvářejí velmi malebný dojem.

jehličnany pro alpské skalky

Které jehličnany lze vysadit na skalce?

Alpská stráň se obvykle nachází na otevřeném prostranství, proto vybírejte odrůdy, které dobře snášejí sluneční světlo. Protože rozměry kopce neumožňují pěstování jehličnanů přirozené velikosti, volí se pro něj zakrslé formy. Bylo vyšlechtěno mnoho miniaturních odrůd, mezi nimiž najdete varianty s jehlicemi libovolné barvy. Kompaktní jehličnany rostou pomalu, takže kompozice vydrží. Lze je stříhat, aby se omezil jejich růst nebo aby získaly neobvyklý tvar.

Výsadba a péče

Hlavním pravidlem při výsadbě jehličnanů na skalku je, že nesmí být umístěny blízko sebe. Každá rostlina musí být dobře viditelná z různých úhlů - jen tak lze plně ocenit její velkolepý tvar. Jehličnany mají různé nároky na půdu, vlhkost a světlo - i to je třeba brát v úvahu.

Existují dva přístupy k výsadbě:

  • Vytvářejte kontrasty - umístěte vedle sebe rostliny různých tvarů, například pyramidální a kulovité nebo keřovité a kůlovité.

  • Plynulé přechody - vysazuje se několik rostlin stejného tvaru koruny, ale různých velikostí. Například 2-3 sloupovité odrůdy různých výšek.

Při výsadbě platí pravidlo, že pro malou skalku o rozloze 5-6 m2 jsou vhodné rostliny maximálně 50-60 cm vysoké. Na velkých skalkách o rozloze několika desítek metrů čtverečních vypadají dobře rostliny vysoké až 150 cm.

Důležité. Při nákupu jehličnanů byste si měli předem naplánovat, kam je budete sázet a s čím je budete kombinovat. Jen tak bude alpská zahrada vypadat krásně a rostliny vysazené vedle sebe si budou rozumět.

jehličnany pro alpské skalky

Jalovec

Zakrslé odrůdy jalovec mohou být vysoké pouhých 30 cm a jsou ideální pro malé alpské skalky. Měly by být vysazeny alespoň 50 cm od sebe.

Při výsadbě přidejte do jamky:

  • dva pozemky se zahradou,

  • jeden díl písku,

  • jeden díl rašeliny.

Jalovce preferují slunná místa, ale je třeba dodržovat stejná pravidla jako u jalovců. Okrasné keře rostliny s přirozeně zbarvenou korunou mohou růst ve stínu, exotické a nestandardně zbarvené rostliny mohou růst pouze na slunci.

Jedle

Při výsadbě je nejdůležitější jedle je vykopat takovou jámu, aby se do ní kořeny volně vešly. Tyto stromy mohou růst v polostínu a mají rády rozptýlené světlo, proto je lze vysazovat na severní a východní straně alpské zahrady. Do alpina se nejlépe hodí nízko rostoucí odrůdy jedle korejské.

Pozemek pro jedle:

  • tři části pozemku hradu,

  • jeden díl písku,

  • jeden díl rašeliny.

Mladé jedle v zimě netrpí ani tak chladem, jako spíše slunečními paprsky. Slunce je nebezpečné zejména na konci zimy, kdy začíná stoupat vysoko nad obzor - v této době je lepší stromek zakrýt textilií nebo instalovat ochrannou clonu. Spálené jedle hnědnou a ztrácejí svou dekorativní hodnotu.

jehličnany pro alpské skalky

Smrk

Různé formy okrasných smrků vypadají na alpské skalce velmi dobře. Miniaturní odrůdy jsou poměrně kompaktní a mohou být vysazeny 70 cm od sebe.

Pro sazenice se vyhloubí mělká jamka a kořeny se zasypou směsí:

  • zahradní půda - tři díly,

  • kyselá rašelina - dva díly,

  • jeden díl písku.

Smrky mají rády zálivku a jsou světlomilné. Mohou být vysazeny na jižní, východní nebo západní straně skalky.

Borovice

Je to nejprůměrnější jehličnan, který roste ve všech podmínkách. Mějte na paměti, že i nízko rostoucí a kompaktní odrůdy borovice mohou dorůst značných rozměrů, proto by měly být vysazovány alespoň metr od ostatních rostlin.

Kořeny borovic jsou silné a sahají hluboko i do šířky. Je důležité, aby se kůlový kořen, pokud se vytvoří, při výsadbě neohýbal, jinak stromek onemocní a během několika let odumře.

Růst borovic může být redukován do šířky i výšky. Za tímto účelem je třeba každý rok na jaře při zahájení vegetace zkrátit všechny výhony. Prořezáním se koruna borovice stane kompaktnější a hustší.

Tuja

Velmi barevná rostlina s měkkými jehlicemi. Tuja se dobře kombinuje s jinými jehličnany kontrastních barev nebo tvarů. Nízko rostoucí odrůdy mohou mít kulovitou, kuželovitou nebo plačící korunu. Kompaktní zde na svazích skalek rostou pomalu, za rok nepřirůstají více než 5 cm. Jejich jehlice vypadají jako šupiny a mohou mít jakoukoli barvu od světle žluté po tmavě zelenou. Rostlina snáší stín, ale lépe se cítí na dobře osvětlených místech. Na jasném slunci bude barva tújí přirozená, živá a oku lahodící.

Podělte se s námi v komentářích o to, jaké jehličnany rostou na vaší zahradě a zda vám působí velké potíže.

Zveřejněno: 29 květ 2024
Přehledů: 363
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier