0

Skleník před jarní výsadbou - příprava

Příprava skleníku před jarní výsadbou: co je třeba udělat?

Skleník před jarní výsadbou - příprava

Prvním krokem při přípravě skleníku na jarní výsadbu je důkladná kontrola jeho stavu po zimě. Sklízení je vhodné provádět na podzim, kdy je sklizeň ukončena. Stačí, když všechny povrchy umyjete mýdlovým roztokem a vydezinfikujete půdu. Pokud skleník přezimoval špinavý, budete muset provést důkladné postupné čištění.

Obnovení kompaktnosti konstrukce

Odstraňte ze skleníku vše nepotřebné: nářadí, rekvizity, materiál a vše ostatní, co zbylo z předchozí sezóny. Zkontrolujte části rámu a povrchovou úpravu. Ujistěte se, že konstrukce je pevná a nedochází k poškození. V případě potřeby proveďte opravy. Zrezivělé kovové části rámu by měly být opatřeny základním nátěrem, natřeny a ošetřeny roztokem síranu měďnatého. Dřevěné sloupky je třeba očistit od plísní, dezinfikovat chlorem a dusíkatým vápnem (3-4 kg dusíkatého vápna na kbelík vody). Plastové díly ošetřete fungicidem. Pokud se na konstrukčních částech objeví praskliny a odštěpky, bude nutné je vyměnit za nové.

Skleník před jarní výsadbou - příprava

Skleník čistíme zvenku i zevnitř

Před zahájením mokrého čištění omeťte z povrchů prach, odstraňte ulpělé listí, hrudky nečistot a další nečistoty. Mokré čištění tak bude jednodušší a rychlejší. K mytí skleněných povrchů je nejlepší použít houbu z mikrovlákna a běžné domácí mýdlo. Udělejte silný mýdlový roztok a použijte jej nejprve na vnitřní a poté na vnější nátěr. Pěnu nechte působit 10-15 minut a opláchněte ji čistou vodou z rozprašovače.

Následně je třeba všechny čisté povrchy vydezinfikovat. Nejlepší je používat organické látky (chemikálie zanechávají stopy, které jsou škodlivé pro budoucí výsadby). Zvláštní pozornost věnujte spojům a spárám. Dobré antiseptické vlastnosti mají: hořčičný prášek, odvar z kopřivy nebo jehličí smrku. Tyto nálevy jsou bezpečné pro lidi i rostliny. Při zavlažování se snažte nezatopit záhony. Pokud v loňském roce ve skleníku řádili hmyzí škůdci, použijeme dýmovnici (důsledně dodržujte pokyny na obalu).

Kultivace půdy pro záhony

Půdu můžete začít obdělávat, jakmile je dostatečně teplá na to, aby se dala kypřit. Pro urychlení procesu pokryjte záhony silnou vrstvou sněhu – půda se tak nasytí vlhkostí a bude kypřejší a poddajnější.

Půdu ve skleníku se doporučuje vyměnit každé 3-4 roky. Při variantě obnovy se odstraní horní vrstva o tloušťce 8-10 cm. Pokud je půdy dostatek, může být nanesena nová vrstva. Při radikální změně se odstraní 30-40 cm půdy a nahradí se novou, výživnou půdou bohatou na humus.

Skleník před jarní výsadbou - příprava

Tři bezpečné způsoby dezinfekce půdy

Použití chemických přípravků proti chorobám a škůdcům může nepříznivě ovlivnit životaschopnost budoucí výsadby. Nabízíme ekologičtější metody. Každá z nich má své výhody a nevýhody.

  • Tepelné ošetření. Záhony se prolijí vroucí vodou (30 litrů na metr čtvereční půdy) a na jeden den se zakryjí fólií. Postup se opakuje 2-3x. Nevýhoda: U hlubokých vrstev půdy může být dopad nedostatečný.
  • Biologické ošetření. Půda se zryje a obohatí organickou hmotou. V závislosti na tom, které rostliny budou vysazeny, se do půdy přidává rašelina, kompost, dřevěný popel, rozložený hnůj, divizna, ptačí trus atd. V tomto případě se kultivace kombinuje se zlepšováním struktury a úrodnosti půdy. Proces se provádí 3-4 týdny před výsadbou.
  • Mechanické ošetření. Odstraní se horní vrstva půdy o tloušťce 10-15 cm. Na její místo se dá hotová půdní směs, na jejímž obalu je uvedeno, že je dezinfikovaná proti chorobám a škůdcům. Jedná se o nákladnou metodu, která je vhodná pouze pro skleníky, které byly od podzimu dezinfikovány.

Pokud se přesto rozhodnete použít hotové chemikálie, v žádném případě nepřekračujte dávkování! A nezapomeňte, že všechny dezinfekční prostředky správně působí pouze na zahřátou půdu. Teplota půdy by měla být alespoň 15 stupňů.

Ale až bude skleník připraven, můžete považovat jarní sezónu za zahájenou! Je čas vybrat si oblíbené produkty, tradičně začínáme bylinkami a zeleninou.

Zveřejněno: 04 apr 2023
Přehledů: 463
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier