0

Rozkošná levandule: tajemství výsadby a péče

Levandule - aromatická trvalka odolná vůči suchu. Celé léto zdobí záhony, vytváří krásná květenství a používá se jako koření v kuchyni i v domácnosti. Co je důležité vědět o pěstování levandule? U nás lze bez problémů pěstovat levanduli angorskou (úzkolistou, léčivou). Díky úsilí šlechtitelů vznikly odrůdy, které jsou odolnější vůči tuhým zimám. Proto tato jižní rostlina postupně ztrácí svou pověst rozmarné, na teplo náročné a velmi choulostivé rostliny. Klidně si kupte řízky a nebojte se neúspěchu s levandulí - její výsadba a péče v zemi vyžaduje minimální zkušenosti a znalosti. Stačí jen správně vybrat stanoviště a poskytnout rostlině úkryt na zimu. Podrobně vám poradíme, jak to všechno udělat!

Rozkošná levandule: tajemství výsadby a péče

Levandule - výsadba a péče v zemi

Je velmi důležité zasadit sazenice na správné místo. Rostlina miluje slunce a cítí se dobře i v palčivých paprscích. Vyberte místo bez stínu, kam nezatéká voda.

Kdy vysadit levanduli?

Sazenice levandule lze vysazovat:

  • Na jaře, když přestanou přízemní mrazy, vrchní vrstva půdy mírně vyschne a zahřeje se.

  • Na podzim, aby byla výsadba dokončena přibližně dva měsíce před nástupem chladného počasí. Přibližný termín je září až začátek října.

Když je rostlina dodána v nádobě, jednoduše ji vyjměte z květináče a jemně protáhněte roztažené kořeny, přičemž dávejte pozor, abyste půdu neroztřásli. Den před výsadbou je vhodné použít růstový stimulátor nebo zakořeňovací přípravek - přípravek zvyšuje odolnost rostliny a zmírňuje následky přesazování.

Rozkošná levandule: tajemství výsadby a péče

Jak vysadit levanduli?

Den před výsadbou vložte sazenice na hodinu a půl do vody. Takto můžete snadno vyjmout hroudu zeminy z květináče, aniž byste riskovali poškození kořenového systému.

To je důležité! Výsadbová jáma se připravuje hluboká, ale ne příliš široká - asi 30 × 40 cm. Vzor výsadby závisí na odrůdě. U okrasných levandulí jsou rozestupy mezi keři minimálně 30 cm, u vysokých odrůd větší, až 120 cm.

K pokrytí se používá směs zeminy a písku v poměru 3:1. Do směsi se přidává komplexní minerální hnojivo. Může to být např. hnojivo  pro  rostliny kvetoucí .

Technika výsadby:

  1. Sazenice namočte do vody.

  2. Opatrně vložte vyjmutou sazenici do jamky.

  3. Kořeny zasypte připravenou směsí zeminy a písku - krček by měl být na úrovni půdy.

  4. Půdu zhutněte a vydatně zalévejte.

  5. Do jamky je třeba nalít zakořeňovací roztok, ve kterém byly řízky namočeny.

Rostliny už nějakou dobu cestovaly v naprosté tmě. Najednou se ocitly v jasném světle, což jim způsobilo silný stres. Proto by nově vysazené keře měly být po určitou dobu zastíněny, např. vytvořením krytu z agrotextilie nebo stínicí sítě. Po týdnu lze materiál odstranit.

Rozkošná levandule: tajemství výsadby a péče

Jak pěstujete levanduli?

Doporučuje se aplikovat organická hnojiva, například kompost, jednou ročně na začátku jara. Kromě toho lze použít minerální hnojiva s nízkým obsahem dusíku, která se mírně aplikují na začátku vegetačního období, aby se podpořil vývoj kořenů a růst rostlin. Pro udržení dobré kondice levandule je důležitá pravidelná kontrola půdy a úprava hnojení podle potřeb rostliny.

Dusíkatá hnojiva jsou stejně důležitá, ale nezapomeňte: aplikují se pouze na začátku růstu, v druhé polovině léta je vhodné s jejich aplikací přestat. Proč? Vlivem dusíku se prodlužuje vegetační období, což znamená, že rostlina se nestihne připravit na zimu.

Zalévání rostlin je nutné pouze za velmi suchého počasí. V deštivém létě není zalévání nutné. Levandule nemá ráda plevel. Půdu kolem keře udržujte čistou. Rostlina má ráda velmi silný řez.

Tvorba

Levandulové keře je třeba každoročně prořezávat, jinak ztratí tvar, větve budou holé a střed keře nevzhledný. Výhony se stříhají zahradnickými nůžkami nebo nůžkami na keře ve výšce 15-20 cm a dodávají jim polokulovitý tvar.

Načasování řezu závisí na účelu pěstování levandule. Pokud se výhony seříznou v létě, kdy jsou v plném květu, získá majitel cenný materiál na kytice do domácnosti. Během kvetení levandule nahromadí maximální množství éterických olejů a stane se velmi silně aromatickou. Vůně rostliny odpuzuje moly, takže větvičky mohou být rozloženy ve skříních. Kytička sušené levandule pod polštářem zajistí klidný spánek.

Pokud má být rostlina okrasná na pozemku, řez se odkládá na začátek podzimu. V oblastech s drsným klimatem je lepší levanduli přesazovat až na jaře, protože některé výhony mohou v zimě namrzat.

Okraj kmene se na zimu přikrývá slámou. V teplejších oblastech lze venku pěstovat odrůdy, které vyžadují teplo, např. Victory. Jedná se o pravou francouzskou levanduli - neuvěřitelně voňavou, s obrovskými silnými keři. V mírném pásmu by se měly keře na zimu seříznout a na ně se položí jehličnaté větvičky. Spadané listí nelze použít jako izolaci - rostliny se namočí a pod nimi shnijí. V chladnějších oblastech země je nejlepší tyto rostliny přikrýt borovými větvičkami, aby se udržel sníh. V těchto oblastech se pěstují nejodolnější odrůdy: Rosea, Alba, Hidcote Blue. Podělte se v komentářích o to, jak se vám daří pěstovat levanduli. Možná máte fotografie ze svého pozemku? Podělte se o zážitky a krásu!

Zveřejněno: 20 červen 2024
Přehledů: 148
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    Doporučené zboží
    podle popularity
    • dle ceny: sestupně
    • dle ceny: vzestupně
    • podle popularity
    • podle novoty
    • podle názvu
    Všechny série
    • Všechny série
    • Nové semena 2024
    • Novinky 2024
    • Okrasné rostliny
    • Semena květin
    • Semena zeleniny
    Akce
    Novinky
    Levandule Phenomenal PBR, C2 obrázek 1
    0 recenzí
    Levandule Phenomenal PBR, C2
    Počet v balení : 1 saz
    229 459

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 459 Kč

    Koupit
    Akce
    Novinky
    Levandule Hidcote, C2 obrázek 2
    0 recenzí
    Levandule Hidcote, C2
    Počet v balení : 1 saz
    209 419

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 209 Kč

    Koupit
    Akce
    Levandule lékařská obrázek 3
    0 recenzí
    Levandule lékařská
    Počet v balení : 0.2 g
    32 54

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 32 Kč

    Koupit
    Akce
    Levandule obrázek 4
    0 recenzí
    Levandule
    Počet v balení : 1 ob
    39 54

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 54 Kč

    Koupit
    Akce
    Levandule vytrvalá obrázek 5
    0 recenzí
    Levandule vytrvalá
    Počet v balení : 1 ob
    49 69

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 69 Kč

    Koupit
    Akce
    Levandule úzkolistá Dwarf Blue, P9 obrázek 6
    0 recenzí
    Levandule úzkolistá Dwarf Blue, P9
    Počet v balení : 1 saz
    109 199

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 109 Kč

    Koupit
    mc visa dhl dpd 123kurier