0

Proč sázet moruše: výhody, krása a skvělá chuť

Hedvábník zaujme krásnými listy a chutnými plody. Zjistěte, co je to za strom, jaké jsou jeho výhody a jak se dá využít v lékařství a kuchyni.

Moruše (moruše bílá) roste v Evropě i v Asii, přičemž za místo původu moruše se považuje Írán a Afghánistán, kde jsou moruše považovány za kultovní.

Moruše hedvábná je ceněna pro své plody s výraznou chutí, tvrdé dřevo a léčivé vlastnosti.

Proč sázet moruše

Nízkokalorické sladkosti

Moruše dozrávají nerovnoměrně a sklízejí se v průběhu dvou až tří týdnů. Sklizenou úrodu lze několik dní skladovat v chladničce. Zralé moruše se konzumují čerstvé. Jsou velmi sladké, ale zároveň nízkokalorické - ve 100 g není více než 40 kcal. Lehce medová chuť bobulí je způsobena jejich kyselinou citronovou a jablečnou, které přispívají k rychlému rozkladu potravy v žaludku a pomáhají tak spalovat tuky. Sušené bobule snižují chuť k jídlu a chuť na sladké dezerty.

Vhodné pro zavařování

Moruše jsou ideální pro milovníky silných nápojů. Připravují se z nich různé domácí nálevy. Zralé plody se suší, vyrábějí se z nich kompoty, džemy, zavařeniny a šťávy. Plody bílé moruše se výborně kombinují v domácích koktejlech s jogurtem, mlékem a ovocem. Je třeba vzít v úvahu, že tato rostlina je většinou dvoudomá - samčí stromy neplodí. Proto je vhodné vysadit na zahradě 2-3 stromy nebo se domluvit se sousedy.

Dřevo na uzení

Při spalování morušových větví vzniká aromatický kouř, který dodává pokrmům příjemnou a originální chuť. Používají se k uzení, pečení kebabu a grilování masa. Dřevo lze použít k vytápění sporáků a krbů.

Proč sázet moruše

Léčivý listový čaj

V polovině května by se měly sklízet a sušit listy moruše. Z nich lze připravit léčivé nálevy a čaje, které pomáhají zbavit se různých neduhů.

Čaj z listů moruše má antidiabetické účinky. Příprava zázračného nápoje je velmi jednoduchá:

  • Gram sušených listů přelijte 100 ml vroucí vody.

  • Vařte 5 minut a přikryjte šálek víčkem.

Diabetici by měli tento čaj pít před jídlem, protože potlačuje enzymy rozkládající cukr.

Listy mají silné antibakteriální a antivirové účinky. Čaj z nich připravený posiluje organismus, odstraňuje toxiny a zlepšuje krevní oběh.

Nevyžaduje péči

Silkwood je strom pro ty nejlínější zahradníky. Je nenáročný na pěstování a nepotřebuje žádnou pozornost. Roste na jednom místě po celá staletí a není napadán chorobami ani škůdci. Moderní odrůdy jsou vůči infekcím odolné.

Dospělé moruše není třeba hnojit ani zalévat - jejich silné kořeny dostanou vše, co potřebují. Mimochodem, z tohoto důvodu vedle morušovníku nic neroste - časem odebírá potravu zahradním stromům a keřům. Pouze hrozny jsou považovány za vhodného souseda moruše v zahradě; jejich kořeny jsou navíc schopny se při hledání vody a potravy natáhnout až na několik metrů.

Péče o moruše spočívá v pravidelném prořezávání. Pokud se neprovádí, strom směřuje vzhůru a je obtížné ho sklízet, protože vrchol dospělého exempláře může být vysoký až 15 metrů.

Proč sázet moruše

Velkolepý vzhled, dekorace altánů

Velké listy moruše vytvářejí hustý stín, který lze využít, pokud plánujete zřídit koutek pro odpočinek v horkých dnech.

V době dozrávání se však vyplatí postarat se o střechu, jinak sladké a šťavnaté plody pokryjí zem a zahradní stoly a židle ovocným kobercem.

Odrůdy moruší se vysazují v ulicích a parcích.

Zahradní architekti aktivně využívají pyramidální formu pro solitéry a skupiny a k dekoraci odlehlých zákoutí volí plačící formu s převislými větvemi. Plačící moruše je velmi dekorativní, větve s velkými plody a listy visícími k zemi přitahují pozornost. Z moruše lze vytvořit nízké stromky s kulovitou korunou, pokud věnujete čas prořezávání starých a mladých větví.

V poslední době se v zahradách objevují moruše čínské, jejichž plody dosahují délky až 15 cm. Jsou mimořádně efektní a stejně sladké a zdravé jako ty běžné.

Jakou odrůdu zvolit

Hedvábníci se vyrábějí ve dvou variantách: s bílými a černými plody. Odrůdy s bílými plody jsou odolnější vůči chladu, a proto jsou vhodnější pro naše podmínky. Plody mají stejné vlastnosti jako černé plody a jsou bohaté na cenné látky.

Hedvábnice se vysazují brzy na jaře nebo na podzim. Sazenice v květináčích lze vysazovat po celé teplé období.

Mladé stromky často trpí mrazem, a proto je dobré zabalit kmen stromku na zimu do slámy nebo agrovlákna. V budoucnu lze z rostliny vytvořit strom, keř nebo dokonce živý plot.

Plody dozrávají koncem července. Bílé bobule jsou velmi sladké, zatímco černé bobule mají mírně pikantní kyselost.

Zveřejněno: 24 květ 2024
Přehledů: 364
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier