0

Podzimní výsadba hroznů pomocí sazenic - užitečné tipy

Jak sázet hrozny na podzim pro dobrou sklizeň  

Podzimní výsadba hroznů netrvá dlouho. Na jaře se ze semenáčku vyvine rychle rostoucí keř. Za 2-3 roky už můžete ochutnat šťavnaté, sladké bobule.

Výsadba hroznů na podzim má mnoho výhod. Trvá přibližně 2 měsíce, takže si můžete vybrat vhodnou dobu. Sazenice se na podzim a v zimě přirozeně otužují, takže na jaře začínají rychle růst. Včasný start umožňuje rostlině vytvořit v první sezóně silné výhony, které se stanou kostrou budoucího hroznového keře. 

Při výběru hroznů se řiďte několika jednoduchými pravidly: pomocí katalogových filtrů vybírejte odrůdy z vašeho klimatického pásma a vysazujte 3-4 různé odrůdy najednou, abyste mohli ty nejúspěšnější později množit. 

Nejsnadněji se pěstují odrůdy vinné neboli technické hrozny, které nejsou tak velké a krásné jako stolní a dezertní hrozny, ale jsou velmi sladké a mají velkou úrodu.


Podzimní výsadba hroznů pomocí sazenic

Sazenice vysazené v září a říjnu zakoření i v oblastech s chladnou zimou. V jižních oblastech se hrozny mohou sázet až do poloviny listopadu. Práce by měly být dokončeny před poklesem teplot pod nulové stupně.

Náš internetový obchod dodává sazenice s uzavřeným kořenovým systémem, takže zaručeně zakoření za všech podmínek výsadby. 

Výběr místa pro výsadbu hroznů

Hrozny by měly být od stromů vzdáleny alespoň 3-5 metrů, aby s nimi nesdílely krmnou plochu. Snažte se vyhnout oblastem se slanou půdou a stojící vodou. Pokud není k dispozici volné místo, lze sazenice umístit u zdi domu, kůlny, u plotu nebo podél chodníčků umístěním mříže. 

Důležité. Hrozny ve zděném porostu dozrávají dříve. Stěna chrání keře před větrem a odráží sluneční paprsky, takže rostliny dostávají další světlo a teplo.


Příprava výsadbové jámy

Dospělé hrozny mají velmi dlouhé kořeny, které se táhnou metry pod zemí a hledají vodu a hnojivo. Z tohoto důvodu by měla být výsadbová jáma pro sazenice také poměrně velká - asi 60 cm hluboká a 80 cm v průměru.

Kořeny sazenic je lepší pokrýt substrátem bohatým na živiny než obyčejnou půdou. Pro přípravu smíchejte:

  • úrodnou půdu - 3 části;

  • humus - 1 část;

  • fosforečné hnojivo - 50-60 g;

  • draselnou sůl - 40 g.

Množství půdní směsi by mělo stačit na celý objem jámy. 

Technologie výsadby

Sazenice s otevřenými kořeny dejte před výsadbou na několik hodin do kbelíku s vodou. Po namočení rychleji zakoření. Rostliny v nádobách není třeba připravovat k výsadbě a stačí je opatrně vyjmout, aniž by se poškodil kořenový bal.

Jak postupovat:         

Dno jámy zaplňte zeminou.ino

  • Dno jámy zaplňte zeminou.
    Sazenice umístěte svisle; pokud je sázíte ke zdi nebo podél plotu, nakloňte je opačným směrem.

  • Zkontrolujte hloubku - roub by měl být 5-7 cm pod úrovní půdy.

  • Naplňte jamku do poloviny živnou směsí, zhutněte ji nohou a zalijte.

  • Opět zkontrolujte hloubku a vertikalitu výsadby.

  • Zcela zasypte jámu, zhutněte zeminu tak, aby v ní nevznikaly dutiny, a znovu vydatně zalijte.


Prořezávání

Po výsadbě podzimních hroznů do volné půdy je můžete zkrátit tak, že ponecháte 2-3 pupeny, které v následující sezóně vytvoří výhony. Je také možné obejít se bez řezu a odložit ho na jaro, kdy se hrozny dostanou ze zimy a jejich stav lze posoudit podle počtu a intenzity nových výhonů. 

Péče o hrozny na podzim - užitečné tipy

Dokud má půda pozitivní teplotu, kořeny rostou a réva dále zraje. Péče o hrozny na podzim spočívá v udržování mírně vlhké půdy. Kořeny mají rády provzdušňování, proto je třeba po každém zalévání půdu zkypřit, aby se nezanášela.

Zakrytí na zimu

Pokud je zima tuhá, mohou pupeny a kořeny zmrznout. Proto je nejlepší přikrýt sazenice v pozdním podzimu. Postupujte za suchého počasí, když opadá listí a teplota klesne na 0 °C. Přikryjte rostlinu zeminou a umístěte na ni kolíček, abyste o sazenici na jaře nepřišli. Po příchodu tepla je třeba odstranit zeminu, která keř chránila.


Zveřejněno: 28 jan 2022
Přehledů: 502
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier