0

Pěstování chřestu - vše, co potřebujete vědět

Chřest - oblíbená zelenina, na kterou se těšíme téměř po celý rok. Sezóna těchto zelených trvalek začíná na začátku května. Bohužel si málokdo uvědomuje, že pěstování chřestu je náročné. Ne každý ví, že v případě chřestu musí uplynout několik vegetačních období, než si můžeme vychutnat chuť této zeleniny. To však není všechno. Říká se totiž, že pěstování chřestu je jedno z nejsložitějších, pokud jde o trvalky. Proč tomu tak je? Na co přesně je třeba dbát, když se rozhodnete pěstovat chřest? Na co musíme bezpodmínečně pamatovat? Na tyto a mnohé další otázky týkající se pěstování chřestu vám odpovíme v našem článku níže.

Pěstování chřestu

Kde začít s přípravou chřestu?

Chřest je trvalka, což v praxi znamená, že jedna rostlina roste rok co rok. Je však třeba si uvědomit, že musí uplynout mnoho let, než tuto lahodnou zeleninu konečně ochutnáme. Je to proto, že aby bylo možné chřest sklízet, musí rostlina jednoduše vyrůst. Chřest, který si můžeme koupit v obchodě a který se objevuje na začátku května, jsou mladé výhonky rostliny. Běžně se jim říká oštěpy. Chcete-li si tedy pochutnat na vlastním chřestu, musíte být trpěliví, ale nakonec se vám to vyplatí a přinese vám to velké uspokojení.

V jakých podmínkách roste chřest nejlépe?

Pokud jde o pěstování chřestu, je velmi důležité vědět, jaké podmínky rostliny potřebují, aby správně rostly. Pro všechny zájemce o pěstování chřestu však máme dobrou zprávu: chřest roste dobře téměř za jakýchkoli podmínek.

Místo pěstování chřestu - jaké by mělo být?

Kromě správných podmínek potřebuje chřest také vhodné stanoviště. Samotné klima je samozřejmě důležité, nemělo by se však zapomínat na to, že ne na každém místě se jim bude dařit. Klíčem k úspěchu při hledání správného místa pro pěstování chřestu je umístit sazenice na dobře osluněné místo.

To však není všechno. Málokdo ví, že chřest - kromě toho, že je chutný - je také velmi choulostivý. Z tohoto důvodu je pro chřest na zahradě nejvhodnější místo někde mimo zahradu. Pak si můžete být jisti, že když budete například přesazovat jiné rostliny, nepoškodíte řízky chřestu. Při výsadbě chřestu byste také měli dbát na dostatečnou drenáž. Chřest má rád vodu, ale nesmí jí být příliš mnoho. Nejdůležitější je však záhon chřestu před výsadbou řádně připravit.

Pěstování chřestu

Příprava záhonu pro chřest

Jak již bylo zmíněno, příprava záhonu pro chřest je jedním z nejdůležitějších kroků, které je třeba učinit, když se rozhodnete pěstovat chřest.

  1. Nejprve je třeba vybrat vhodné místo, na které dopadá dostatek slunečního světla a které má dostatečnou drenáž.
  2. Dále je třeba provést důkladnou přípravu půdy - tento krok nelze vynechat. Je třeba odstranit veškerý plevel i zbytky jiných rostlin, pokud zde nějaké rostly. Za tímto účelem odstraňte z vybrané oblasti veškerý plevel a zbytky rostlin.
  3. Dalším prvkem přípravy záhonu pro pěstování chřestu je kypření půdy. Nejlepší je použít kultivátor, a pokud jej nemáte, dobře poslouží i lopata. Půdu je třeba zrýt do hloubky přibližně 30-40 cm.
  4. Jakmile je půda nakypřená, je dobré ji dodatečně pohnojit, např. kompostem nebo hnojem.

Důležité je také řádně vyznačit linii nebo okraj výsevního lůžka. K tomuto účelu lze použít například kousek provázku, který se natáhne mezi kolíky. Správná šířka záhonu by měla být přibližně 1,2 až 1,5 m.

Výsadba chřestu - jak na to správně?

Jakmile je záhon připraven, lze chřest vysadit. Kořeny chřestu se vysazují do jamek hlubokých maximálně 45 cm. Jakmile zasadíte všechny rostliny, které máte, zalijte je - tím dodáte chřestu potřebnou vláhu.

Pěstování chřestu

Péče o chřest - na co nesmíte zapomenout?

Samotná výsadba chřestu nezaručuje, že se budeme těšit z krásných a zdravých rostlin. Stejně jako každá jiná rostlina i chřest potřebuje pozornost. Základem je zde samozřejmě pravidelné odstraňování plevele. Jak naše sazenice porostou, bude nutné jim poskytnout opory, po kterých se budou moci pnout. Opory - podobné těm, které se používají například u rajčat - zabrání tomu, aby se chřest v důsledku váhy výhonů zlomil.

Příprava půdy pro chřest, stejně jako výsadba a péče o chřest, je časově náročná a vyžaduje péči. Námaha se však vyplatí, abyste se mohli po dlouhá léta těšit z krásné a bohaté úrody této mimořádně chutné a zdravé zeleniny.

Zveřejněno: 16 květ 2024
Přehledů: 408
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier