0

Jaké rostliny nemají mouchy a komáři rádi? Kde by měly být vysazeny?

Mnohé květiny a rostliny mohou působit jako přírodní odpuzovače hmyzu nebo dokonce jako prostředky proti němu, což je lidstvu známo již po staletí. Chcete, aby se na vaší zahradě nevyskytovali komáři a mouchy? V tomto textu najdete několik konkrétních tipů, jak na to!

Jaké rostliny nemají mouchy a komáři rádi?

Rostliny k odpuzování much a komárů

Všechny repelentní rostliny lze obecně rozdělit do dvou hlavních kategorií: ty, které chrání zahradu před škůdci, a ty, které chrání lidi a jejich obytné prostory před mouchami a krvesaji - komáry, blechami nebo klíšťaty. O tom, které rostliny představují živou hradbu proti škůdcům, si povíme v následujících článcích.

Tento text je o rostlinách, které chrání člověka. Rozdělme si "zelené ochránce" do dvou kategorií, abychom mohli snáze plánovat výsadbu: rostliny produkující éterické oleje a květiny. Esenciální rostliny se často vysazují kompaktně na malé ploše pozemku - v takzvané lékárnické zahrádce léčivých bylin. To je však chyba. Rozumnější je rozmístit je po celé zahradě jako obruby nebo bylinky komponovat s jinými rostlinami. Totéž platí pro repelentní květiny, které by měly být nejen na záhonech, ale také na místech, kde vy a vaši hosté trávíte hodně času - kolem altánů, letních kuchyní, u verandy, bazénu.

Základní rostliny k odpuzování komárů a much

Upozorňujeme, že zde uvedený seznam není vyčerpávající a omezuje se na rostliny, které lze snadno pěstovat a jejichž repelentní účinek byl potvrzen vědci. Až dočtete - nezapomeňte se podělit o svůj názor na rostliny odpuzující komáry a mouchy.

Bazilika. Nejznámější bylinný repelent proti komárům a mouchám. Rostlina odpuzuje hmyz svou vůní a svědění v místě štípnutí lze zmírnit potíráním listem.

MátaMeduňka. Známé rostliny odpuzující komáry. Vybírejte odrůdy s výraznějším mátovým aroma.

Jaké rostliny nemají mouchy a komáři rádi?

Rozmarýn. Pěstujte toto koření pod okny domu a blíže k letní kuchyni. Rozmarýnová silice odpuzuje komáry, kteří minuli mátovou barikádu.

 

Agastache. Silný odpuzovač komárů, častý návštěvník každé evropské zahrady, ale v našich domácích zahradách se vyskytuje jen zřídka. Vytrvalá rostlina, která nevyžaduje složitou údržbu.

Anýz. Účinně odhání mouchy a komáry a také přitahuje na zahradu užitečný opylující hmyz.

Citronová tráva. Jeden z nejúčinnějších živých repelentů proti komárům na světě. Rostlina vyžaduje teplo a roste pouze v nádobě, ale v létě ji lze vysadit na verandu nebo terasu.

Jaké rostliny nemají mouchy a komáři rádi?

Tymián. Vytrvalá éterická rostlina a krásný půdní pokryv. Komáři se ho bojí jako moru. Pro zvýšení účinku můžete několik výhonků tymiánu rozdrtit v dlaních.

Fenykl. Výsadba těchto rostlin v blízkosti letní kuchyně ji dokáže zcela ochránit před mouchami. Na konci sezóny lze semena sklidit a použít jako koření.

Světlice barvířská. Krásná rostlina s fialovými listy, častá přísada do většiny japonských jídel, dodává pikantní chuť salátům, používá se k přípravě sushi. A navždy odpuzuje mouchy.

Ruta. Neprávem opomíjené koření do likérů, salátů a dezertů. Na středověkých rytinách a obrazech zachycujících soudní jednání stojí vedle soudce vždy kytice ruty. Víte proč? Protože je silným odpuzovačem blech a hmyzu. Mouchy, komáři a dokonce i mravenci se této rostliny bojí jako ohně. Příjemným bonusem je, že routa je odolná trvalka, která nepotřebuje žádnou péči.

Květiny proti mouchám a komárům

Tyto květiny dokážou nejen odhánět okřídlené krvesaje, ale také zdobit zahradu a účinně zakrývat nezbytné, ale nevzhledné zahradní prvky, jako je například kompost.

Levandule. Nádherná vytrvalá rostlina, která si zachovává repelentní vlastnosti v čerstvé i sušené formě. V létě odpuzuje létající hmyz, zatímco v zimě aromatizuje oblečení a ložní prádlo ve skříni a zároveň bojuje proti molům. Levandule úzkolistá roste dobře v mírném pásmu.

Jaké rostliny nemají mouchy a komáři rádi?

Aksamitník. Tato barevná a na pěstování velmi nenáročná jednoletá rostlina odpuzuje mnoho zahradních škůdců a má výrazné vlastnosti odpuzující komáry.

Pelargonie. Trvalka v zahradě i v květináči chrání venkovské domy před mouchami již více než 200 let. Je jedním z nejspolehlivějších živých odpuzovačů obtížného hmyzu. Mezi kvetoucími rostlinami neexistuje účinnější "hubič much".

Výrazný odpuzující účinek na komáry a mouchy vykazují také každoroční petúnie. Pro maskování hromad kompostu a hospodářských budov je ideální pryskyřník - nezničitelná silně vonící rostlina s hustými, drsnými listy a modrými květy - všechny části rostliny vylučují látky, které odpuzují mouchy. A jaké repelentní rostliny používáte na své zahradě vy? Podělte se o své zkušenosti v komentářích.

Zveřejněno: 07 červen 2024
Přehledů: 139
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier