0

Jak pěstovat orchideje: 8 tipů pro začátečníky

Orchideje jsou nesmírně krásné rostliny. Nejsou rozmarné a lze je pěstovat i v obyčejném bytě se suchým vzduchem. Budete-li se řídit našimi jednoduchými radami, můžete se z nich těšit i u vás doma.

Jak pěstovat orchideje

Nákup květin

Abyste se vyhnuli zklamání, nakupujte rostliny ve velkých obchodech, kde je kvalita kontrolována. Při nákupu věnujte pozornost kořenům - měly by být šedé nebo světle zelené, silné a pevné. Většina orchidejí se prodává v průhledných plastových květináčích, aby byly kořeny dobře viditelné. Rostlinám s tmavými nebo polámanými kořeny se raději vyhněte.

Jak pěstovat orchideje

Substrát

Při pěstování orchidejí se používají speciální substráty z borové kůry a přísad. Příprava takového substrátu je obtížná, proto je lepší si ho koupit. Později, až nasbíráte zkušenosti, si můžete substrát vyrobit sami podle hotových receptů, nebo do něj dokonce přidat přísady podle vlastního uvážení experimentováním.

Teplota

Orchideje jsou teplomilné, ale každý druh má jiné teplotní nároky. Minimální přijatelná teplota se pohybuje mezi +5 a +18 °C. Pokud je nižší, kořeny zahnívají. V blízkosti květináče umístěte teploměr, protože na parapetu je chladněji než v celém bytě.

Existují chladnomilné druhy orchidejí, které potřebují v zimě teplotu +10+ 14 °C a v létě nejvýše +22 °C. Patří mezi ně například australské dendrobium.

Jak pěstovat orchideje

Zavlažování

Orchideje mají rády mírnou zálivku. Zalévejte, když je substrát zcela suchý. Rostliny potřebují měkkou, téměř destilovanou vodu. Voda z vodovodu zakalí substrát a rostliny začnou žloutnout.

Osvětlení

Orchideje mají rády jasné, ale rozptýlené světlo. Vhodné jsou okenní parapety orientované na východ nebo západ. Vyhněte se přímému slunečnímu světlu, zejména v létě.

Vlhkost vzduchu

Orchideje žijí v tropech, a proto jsou zvyklé na vlhký vzduch. Můžete je denně postřikovat vodou z rozprašovače nebo je umístit do misky naplněné vodou a štěrkem. Vysoká vlhkost vzduchu je důležitá zejména v zimě.

Hnojení

Orchideje se každé dva týdny přihnojují speciálním hnojivem, ale pouze v období aktivního růstu a kvetení. Vhodné jsou tekuté roztoky pro zálivku pod kořeny nebo postřik listů, ale hnojiva ve formě tyčinek nebo tablet nejsou pro tuto květinu vhodná.

Složení hnojiva závisí na vývojové fázi rostliny. Dusíkaté hnojivo je potřebné během růstu listů. Fosfor a draslík jsou užitečné během kvetení. Během aktivního růstu kořenů se listy postřikují vícesložkovým hnojivem, aby nedošlo k popálení mladých kořenů.

Krmení je nejlepší provádět ráno, kdy je každá květní buňka aktivní a rychle přijímá živiny. Večer se rostliny připravují ke spánku, takže mikroživiny se špatně vstřebávají.

Zahradní květiny, které vypadají jako orchideje

Dokonce i ty druhy orchidejí, které jsou konvenčně považovány za mrazuvzdorné, v našich zahradách nepřezimují. Výjimkou jsou orchideje rostoucí divoce v Polsku, včetně nejběžnější orchideje, vstavače obecného.

Existují však zahradní květiny, které svým vzhledem připomínají tyto exotické rostliny:  

Alstromeria je cibulovitá rostlina s velmi pestrými, často barevnými květy, které jsou shromážděny až v 15 květenstvích na vysokých a přímých stoncích. Patří mezi nejoblíbenější řezané květiny a kytice.

Papuľka vyššia je nádherná trvalka, které se někdy poeticky říká "dračí květ", protože květ připomíná tvář draka. Navzdory exotickému tvaru květenství je lvíček jednoduchá a nenáročná rostlina z čeledi rostlin, kterou pěstovaly už naše babičky.

Další zahradní exotikou jsou kosatce, které se nepodobají ničemu jinému než orchidejím, ale jsou naprosto nenáročné a barevně pestré. V katalogu GraddinaMax je tak rozsáhlá sbírka kosatců, že pokud si přejete, můžete těmito majestátními a krásnými rostlinami zaplnit celou zahradu.

Jak pěstovat orchideje

Přesazování orchidejí

Přesazování orchidejí je obtížnější než u běžných rostlin, ale při správných znalostech netrvá déle než 10 minut. Přesazování se provádí brzy na jaře nebo když se kořeny příliš rozrostou a masivně visí z květináče.

Objednávka přesazení:

  1. Vyjměte nový substrát z obalu a namočte jej přes noc do čisté vody.

  2. Vyjměte rostlinu z květináče a zbavte kořeny zbytků starého substrátu.

  3. Umístěte kořeny do nového květináče a zasypte je vlhkým substrátem tak, aby vyplnil celý prostor.

Doba odpočinku

Po odkvětu začíná většina orchidejí odpočívat. Období regenerace trvá nejméně 8 týdnů. Během této doby by měl být květináč umístěn na nepřímém slunečním světle, zalévání by mělo být omezeno na minimum nebo zcela zastaveno a postřik by se měl omezit na postřik postřikovačem. Krmení také není nutné.

S příchodem teplého období by se orchidej měla probrat z klidového stavu. Navenek se to projevuje výskytem mladých listů a květních stonků. Pokud se tak nestane, pomůže šoková terapie, která spočívá v uspořádání denních a nočních teplotních rozdílů o 4-5 stupňů.

Co je ještě důležité

Pro pěstování orchidejí používejte průhledné květináče s velkými odtokovými otvory na dně. Nezapomeňte odřezávat uschlé květy a listy.

Vytvořte orchidejím podmínky co nejbližší jejich přirozenému prostředí. V přírodě rostou tropické krásky na kmenech stromů s volně visícími kořeny. Vše, co potřebují k životu, získávají ze vzduchu. Orchideje se přizpůsobily velmi řídké stravě a jsou schopny absorbovat vodní páru jako houba.

Přesně takové podmínky simulují pěstitelé květin:

  • kořeny mají přístup ke světlu;

  • často postřikujte vzduch kolem rostliny;

  • použijte hnojivo s velmi nízkou koncentrací živin.

Orchideje jsou křehká stvoření, ale není těžké jim vytvořit příjemné prostředí. Řiďte se našimi radami a budete moci doma pěstovat zdravé a krásné květiny.

Zveřejněno: 24 sep 2024
Přehledů: 50
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    Doporučené zboží
    podle popularity
    • dle ceny: sestupně
    • dle ceny: vzestupně
    • podle popularity
    • podle novoty
    • podle názvu
    Všechny série
    • Všechny série
    • Cibulky jarních květů
    • Cibulky podzimních květů
    • Cibulky Star Capperline
    • Super nabídka
    Akce
    Novinky
    Kosatec Purple Gem obrázek 1
    0 recenzí
    Kosatec Purple Gem
    Počet v balení : 10 kus
    59 149

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 149 Kč

    Koupit
    Akce
    Novinky
    Kosatec Harmony obrázek 2
    0 recenzí
    Kosatec Harmony
    Počet v balení : 10 kus
    69 169

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 169 Kč

    Koupit
    Akce
    Novinky
    Kosatec holandský Blue obrázek 3
    0 recenzí
    Kosatec holandský Blue
    Počet v balení : 10 cib
    49 109

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 109 Kč

    Koupit
    Akce
    Novinky
    Kosatec holandský White obrázek 4
    0 recenzí
    Kosatec holandský White
    Počet v balení : 10 cib
    49 109

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 109 Kč

    Koupit
    Akce
    Novinky
    Kosatec holandský, mix obrázek 5
    0 recenzí
    Kosatec holandský, mix
    Počet v balení : 10 cib
    49 109

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 109 Kč

    Koupit
    Akce
    Novinky
    Kosatec J.S. Dijt obrázek 6
    0 recenzí
    Kosatec J.S. Dijt
    Počet v balení : 10 kus
    69 169

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 169 Kč

    Koupit
    mc visa dhl dpd 123kurier