0

Jak pečovat o hortenzie na jaře, aby rostly a kvetly?

Bohaté kvetení hortenzií nenechá nikoho lhostejným. Tyto oblíbené trvalky ozdobí každou zahradu, dodají jí útulnost a vytvoří všude kolem slavnostní atmosféru. K dosažení tohoto efektu je však zapotřebí jistá dávka trpělivosti. Trvá několik let, než keře vyrostou a budou moci naplno ukázat svou krásu. Kromě toho je třeba o rostliny řádně pečovat po celou sezónu, počínaje jarem.

Jak pečovat o hortenzie na jaře

Pravidla pro odstranění zimní ochrany

Většina odrůd hortenzií se vyznačují mrazuvzdorností a nepotřebují ochranu. Zahradní a dubové hortenzie jsou však choulostivé. Bez pevného krytu mohou zmrznout. Na jaře je čas rostliny odkrýt, ale mělo by se tak stát opatrně a postupně. S odvětráváním krytu je vhodné začít v březnu. Úplně jej lze odstranit až po roztání sněhu a příchodu teplejších dnů bez větších mrazů. K tomu obvykle dochází v dubnu. Pokud hrozí, že se do oblasti vrátí noční mrazy, měly by se keře přikrýt agroflanelovým pláštěm.

Jarní řez v závislosti na druhu hortenzie

Mnoho zahradníků dává přednost podzimnímu řezu. Mnoho podzimních povinností však často způsobí, že se tento zodpovědný úkol odkládá až na jaro. Nejlepší je provést řez před začátkem vegetačního období, tj. v dubnu a před hnojením hortenzie. A v květnu zbývá jen opatrně odstranit suché výhony, které se obtížně identifikují, dokud se pupeny nezačnou šířit. Řez by měl být prováděn s ohledem na druh hortenzie.

  • Stromkovitá. Většinu výhonů je třeba seříznout a tenké výhony zcela odstranit. Nejsilnější výhony ponechte na 2 až 10 stoncích. Čím je keř větší, tím více větví lze ponechat jejich zkrácením o 2-5 výhonů.

  • Latnatá. Na jaře se provede radikální řez všech výhonů o třetinu jejich délky. Zároveň se z hygienických důvodů odstraní všechny zlomené, zmrzlé a uschlé větve.

  • Velkolistá. Při prořezávání keřů tohoto typu buďte obzvláště opatrní. Tato trvalka často kvete právě na výhonech z předchozího roku. Pokud je ořežete, může se stát, že květy budou chybět.

Proto by se jarní prořezávání mělo provádět z hygienických důvodů. Někdy se staré keře hortenzií podrobují radikálnímu zmlazení. Za tímto účelem se prořezávají zpět ke kmeni. K úplné obnově rostliny dochází až po několika letech. Kvetení takto omlazeného keře bude ještě bohatší.

Jak pečovat o hortenzie na jaře

Hnojení hortenzií na jaře

Téma hnojení je natolik složité, že stojí za to věnovat mu více pozornosti. Seznamte se s principy jarního hnojení.

Existuje několik pravidel, která se nevyplatí ignorovat:

  • První hnojení rostlin by mělo být provedeno, když teplota při zemi již neklesne pod +4/+6º C. Za těchto podmínek je kořenový systém schopen přijímat živiny.

  • Před hnojením tekutými hnojivy je třeba rostlinu zalít, aby se zlepšila absorpce živin a kořeny byly chráněny před spálením.

  • Pevná hnojiva by měla být zapravena do půdy do hloubky 4-5 cm a poté zalita.

  • Roztok pro postřik listů by měl být o polovinu slabší než roztok pro zalévání kořenů. Rostlina by měla být postřikována bez přímého slunečního záření, aby se listy nespálily.

  • Hortenzie má ráda kyselé půdy, proto je lepší vyhnout se hnojivům, která tento index snižují.

  • Při přípravě hnojiva vždy dodržujte doporučené dávkování.

Jak pečovat o hortenzie na jaře

Jak správně hnojit hortenzie?

Schéma hnojení je pro všechny odrůdy hortenzií stejné a je následující:

  • Kolem 10.-18. dubna by měla být zavedena dusíkatá hnojiva, která stimulují aktivní růst výhonků a listů.

  • Aby rostlina posílila výhonky a učinila je ohebnými, potřebuje přípravky obsahující mangan. Jejich roztoky je lepší dodávat přes listy, a to od dvou týdnů po prvním hnojení až po celý květen. V případě potřeby lze v tomto období půdu okyselit.

  • Konec května je nejvhodnější dobou pro komplexní hnojení, které pozitivně ovlivní růst hortenzií a tvorbu mladých přírůstků.

Pokud nevíte, čím hortenzii v květnu hnojit, držte se tohoto plánu. Komplexní hnojiva můžete použít i začátkem června.

Typy používaných hnojiv

K hnojení hortenzií se používají všechny typy hnojiv:

  • minerály,

  • organické;

  • připravené podle tradičních receptů.

Někdy se nezkušení zahrádkáři snaží eliminovat používání minerálních hnojiv tím, že se je snaží nahradit organickými hnojivy. Toho lze dosáhnout, pokud dobře znáte všechny vlastnosti organických hnojiv. Například při hledání dusíku pro zvýšení zelené hmoty rostlin lze použít hnůj a kejdu.

Minerální hnojiva

Jako zdroj dusíku lze použít následující přípravky:

  • Močovina (karbamid) - 25 g na 10 litrů vody na 1 m²;

  • dusičnan amonný - 30 g na 10 litrů vody;

  • síran amonný - 35-40 g na 1 m².

Poslední přípravek lze aplikovat buď jako roztok, nebo v suché formě zarytím do půdy, čímž se půda dále mírně okyselí. Při použití běžných minerálních hnojiv vždy postupujte podle návodu přiloženého ke konkrétnímu přípravku.

Organická hnojiva pro hortenzie

Kromě minerálních hnojiv zahradníci často používají i organické látky:

  • Kompostujte s přídavkem rašeliny pro zvýšení kyselosti v poměru 1:1. Na jeden keř je třeba 5-10 kg kompostu. Měl by být zakopán spolu s půdou do vzdálenosti 25 cm od kmene rostliny.

  • Biohumus. Přípravek se smíchá s vlažnou vodou v poměru 1:8 nebo 1:10 a nechá se 24 hodin rozpustit. Pro jeden keř je třeba připravit přibližně 8-15 litrů.

  • Hnůj. Roztok hnoje v poměru 1:10 by měl být připraven v množství 5-10 litrů na keř. Lze jej doplnit roztokem kyseliny citronové (10 g na 10 litrů vody).

Mezi přírodní hnojiva patří různé nálevy, odvary a dokonce i potravinářské produkty. Například sklenice kefíru zředěná v 5 litrech vody se lije pod kořeny hortenzií nebo se aplikuje na listy během kvetení.

Hortenzie je vlhkomilná rostlina. Potřebuje pravidelnou zálivku, ale pokud se u paty keře tvoří jezírka, hortenzie odumírá.

Zveřejněno: 05 červen 2024
Přehledů: 410
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier