0

Výsadba růží ve venkovním prostředí na podzim - pokyny

Podzimní výsadba růží - tajemství úspěšného zakořenění 

Růže jsou právem považovány za královny zahrady. Zdobí každý zahradní pozemek, pomáhají vytvářet akcenty a náladu. Ale každá růžová zahrada, i ta nejluxusnější, kdysi začínala výsadbou mladých sazenic. 

Podzim je nejvhodnější dobou pro výsadbu sazenic růží. Na jaře je obtížné předpovídat počasí. Září a říjen je jiná věc. Počasí je v tuto dobu klidné, teplé, ale ne horké. Půda a vzduch jsou vlhké. To jsou vynikající podmínky pro růst kořenů. Podzimní sazenice tak mají čas dokonale se zakořenit a neztrácejí energii na zbytečný nárůst listové hmoty v první sezóně.


Výhody podzimní výsadby růží

Na podzim jsou k prodeji nejlepší sazenice získané z loňského roubování. To znamená, že tyto sazenice jsou starší než jeden rok.

Ani na konci zahrádkářské sezóny není žádný přísný časový limit - to je nutné vysadit růže na jaře, než se probudí pupeny. Na podzim taková přísnost neexistuje. Práce by však měly být dokončeny alespoň měsíc před nástupem trvale chladného počasí. 

Sazenice růží v našem internetovém obchodě se prodávají s uzavřeným kořenovým systémem, takže jejich výsadbu můžete svěřit i dítěti. Těžké zemní práce zahrnují pouze přípravu výsadbové jámy. 


Přípravné práce

Úspěch této záležitosti do značné míry závisí na výběru místa a přípravě půdy. Růže mají rády světlo, zejména po ránu. Pokud je vysadíte do stínu, keře se prodlouží, špatně kvetou a netvoří krásné svěží listy. Výjimkou jsou některé odrůdy pnoucích růží vyšlechtěné pro vertikální úpravu stinných zákoutí. Dobře kvetou na slunci i ve stínu.

Místo určené k výsadbě růží hluboce zrekultivujte, přidejte na každý metr čtvereční půl kbelíku jakékoli zralé organické hmoty a pár sklenic popela. Popel obsahuje velké množství draslíku a mikroživin. Při podzimní výsadbě není třeba aplikovat dusíkatá hnojiva. 

Výsadba růží ve volné půdě

Pro zasazení sazenice do kontejneru stačí vykopat jámu o 20-25 cm větší, než je zemní hrouda s kořeny, naplnit ji úrodnou půdní směsí a sazenici opatrně zalít, aniž by došlo k poškození kořenů. 

Složení směsi zeminy pro květináče může být například následující:

  • 1 část rašeliny;

  • 1 část vyzrálé organické hmoty;

  • 1 část svrchní vrstvy zahradní půdy;

  • Jakékoli vícesložkové hnojivo pro růže a květiny podle návodu.

Po výsadbě růže vydatně zalijte. Pokud listy začínají aktivně růst a podzim je horký, můžete mladým rostlinám poskytnout dočasnou stříšku. 

Po zavlažení se keř znovu okope tak, aby byl kořenový krček a místo roubování pevně zakryty půdou - tím se potlačí kořenové výhony z podnože a stimuluje se vývoj odrůdových výhonů z dormantních pupenů. 


Výsadba pnoucích růží u zdí

Při výsadbě sazenic pnoucích růží u zdi se výsadbová jáma kope tak, aby byl růst kořenů nasměrován směrem od konstrukce, kde bude omezena jejich potravní zóna. 

Aby se aktivně vytvořil kořenový systém sazenic, je třeba za 2-3 dny po podzimní výsadbě růží uvolnit půdu do hloubky 3 cm a keř ponořit do úrovně řezu výhonů, tj. přibližně do výšky 10-20 cm. V prvním roce, zejména v zimě, se sazenice neřežou. 

Jsme si jisti, že většina našich čtenářů již růže na svém pozemku má. Podělte se v komentářích o svá tajemství týkající se výsadby a úspěšného přezimování královských keřů.

Zveřejněno: 28 jan 2022
Přehledů: 645
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier