0

Pěstování levandule v květináči: od výsevu po vzrostlý keř

Levandule je stříbřitý keř s jasně lila nebo růžovými květy, který vytváří pohádkovou atmosféru a promění každou krajinu. Vůně levandule může působit uklidňujícím a relaxačním dojmem, zmírňuje stres a zlepšuje spánek.

Levandule je jednou ze základních rostlin pro aromaterapii a lze ji snadno pěstovat doma. Dobře se jí daří v květináčích a nádobách a lze ji použít k výzdobě balkonů a teras, kde vytváří útulná relaxační zákoutí.

Pěstování levandule v květináči

Tajemství levandule

Levandule pochází z oblasti Středomoří, Arabského poloostrova a Indie. Teplota zde nikdy neklesá pod +5 °C. To je třeba brát v úvahu při pěstování levandule na balkoně. Pokud bude nádoba v zimě venku, zvolte co nejodolnější odrůdu levandule úzkolisté (lavandula angustifolia), která je odolná vůči mrazu. Miniaturní hybridy a levandule širokolistá (lavandula latifolia) jsou vhodné pro použití v interiéru.

Levandule je rostlina, která miluje slunce. Doma ji lze pěstovat pouze na nejsvětlejších oknech, jižních, západních a jihozápadních lodžiích.

Pro pěstování levandule jsou vhodné pouze široké nádoby - dospělý keř potřebuje nádobu o průměru alespoň 30 cm. Rostlině se daří i v plastových a keramických nádobách.

Pěstování levandule v květináči

Pěstování ze semen

Semena levandule vyžadují stratifikaci, která trvá dlouho. Sazenice však budou silné, zdravé a přizpůsobené místnímu klimatu. Kromě toho jsou semena levnější než dospělé rostliny ze školky. Semena mají velmi dlouhou trvanlivost - mohou vyklíčit i poté, co leží doma 5 let.

Před setím:

  1. Smíchejte levandulová semínka s mokrým pískem.

  2. Vložte je do uzavřených sáčků nebo nádob.

  3. Uchovávejte po dobu 8 týdnů v chladničce nebo v místnosti při teplotě +5 °C.

Lze provádět přirozenou stratifikaci. Semena se vysévají koncem listopadu a mulčují. Nádoba se po celou zimu uchovává venku. První klíčky se objeví v dubnu.

Sazenice

Levanduli lze krásně množit řízky. Řízky se řízkují na jaře z loňských větví. Každý řízek by měl být dlouhý asi 10 cm. Odstraňte spodní listy a větvičky vložte do směsi zeminy s perlitem a vápnem. Řízky umožňují zachovat oblíbenou odrůdu a získat kvetoucí rostliny rychleji než z výsevu.

Pěstování levandule v květináči

Dělení keřů

Vzrostlé levandulové keře lze zmladit rozdělením a získáním nového sadebního materiálu. To lze provést na jaře nebo na podzim.

Jak rozdělit keř:

  1. Rostlinu vykopejte.

  2. Nožem nebo ostrou stěrkou je rozdělte na několik částí.

  3. Každá část musí mít své vlastní kořeny.

Péče o levanduli

Levandule jižní roste dobře v mírně odvodněné půdě. Ideální je naplnit nádobu připravenou zeminou pro levanduli, která bude obsahovat vápno a dřevěný popel.

Nezapomeňte na dno květináče umístit drenáž, aby voda nestagnovala. Levandule velmi dobře snáší suchou půdu. V létě ji můžete zalévat jednou týdně, v zimě jednou za čtrnáct dní. Mladé rostliny mají rády koupele, starší rostliny ne.

Důležité: Kvetoucí levanduli nestříkejte, jinak květy opadají.

Hnojení

Na jaře je vhodné přihnojit vzrostlé keře komplexním minerálním hnojivem. Místo hnojení můžete keř přesadit do většího květináče. Levandule má choulostivé kořeny, proto je přesazujte opatrně.

V létě jsou užitečná draselná a fosforečná hnojiva, dusíkatým hnojivům je třeba se vyhnout. V zimě je dobré rostliny ponechané venku seříznout na úrovni půdy a přikrýt vrstvou mulče nebo kompostu - to rostlinám brzy na jaře dodá výživu a vyvolá dobrý růst.

Zvláštnosti pěstování levandule v květináči

Dbejte na to, aby v podšálku nestála voda. Na zimu umístěte nádobu mimo dosah radiátorů. Pro zachování kompaktního habitu keře rostlinu během léta prořezávejte a zastřihávejte. Odřezané větve lze použít na výrobu sáčků.

Levanduli v květináči se dobře daří venku, kde je ideální teplota a vlhkost. Proto se v teplém období snažte přenést levanduli v květináči na vzduch: umístěte ji na balkon, lodžii, terasu nebo verandu. Pokud to není možné, častěji otevírejte okna, abyste zajistili větrání.

Sluncemilovné rostliny v interiéru často trpí houbovými chorobami a roztoči. Pokud dojde k napadení, použijte fungicidy pro pokojové rostliny. V boji proti roztočům pomůže sprchování nebo insekticidy.

Dodržováním jednoduchých pravidel je možné vypěstovat zdravou a krásnou levanduli, která i v interiéru potěší svou vůní a kvetením na mnoho let dopředu.

Zveřejněno: 11 červenec 2024
Přehledů: 136
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    Doporučené zboží
    podle popularity
    • dle ceny: sestupně
    • dle ceny: vzestupně
    • podle popularity
    • podle novoty
    • podle názvu
    Všechny série
    • Všechny série
    • Nové semena 2024
    • Novinky 2024
    • Okrasné rostliny
    • Semena květin
    • Semena zeleniny
    Akce
    Levandule lékařská obrázek 1
    0 recenzí
    Levandule lékařská
    Počet v balení : 0.2 g
    32 54

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 32 Kč

    Koupit
    Akce
    Levandule obrázek 2
    0 recenzí
    Levandule
    Počet v balení : 1 ob
    39 54

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 54 Kč

    Koupit
    Akce
    Levandule vytrvalá obrázek 3
    0 recenzí
    Levandule vytrvalá
    Počet v balení : 1 ob
    49 69

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 69 Kč

    Koupit
    Akce
    Levandule úzkolistá Dwarf Blue, P9 obrázek 4
    0 recenzí
    Levandule úzkolistá Dwarf Blue, P9
    Počet v balení : 1 saz
    149 199

    Nejnižší cena za posledních 30 dnů:* 199 Kč

    Koupit
    mc visa dhl dpd 123kurier