0

Péče o trávník v létě: zalévání, výživa a ochrana proti plevelům

Jak zavlažovat trávník

Zavlažování trávníku by mělo být dostatečné, rozumné a hlavně pravidelné. Pokud pravidelně nezaléváte, může se stát, že místo živého smaragdového koberce bude tu a tam prázdný kousek půdy. Pravidla pro zalévání trávníku jsou jednoduchá a logická, stačí si je jednou zapamatovat a pak kropit s předvídatelnými výsledky.

Pravidlo 1: Zalévejte trávník jednou za 3-5 dní, pokud to za vás neudělal déšť. Trávník musí mezi zaléváním vyschnout. 

Pravidlo 2: Trávníky by se neměly zalévat během dne - mokrá tráva se na slunci spálí, protože kapky vody na ní vytvoří mikročočky. Nejvhodnější doba pro zalévání je ráno, večer nebo v noci.

Pravidlo 3: Tráva nesmí být zaplavena, jinak ji "sežere" plisen. Ze stejného důvodu by měl být trávník vyrovnán nebo půda urovnána, aby se netvořily kaluže a stojatá voda. Při správném zavlažování je trávník rovnoměrně navlhčen 10-15 cm vody. 

Pravidlo 4. Zalévání lze provádět pouze kropením - usměrněný proud vody smyje trávník a vytvoří mezery.

Pravidlo 5. Trávník by se neměl zalévat každý den - vznikne povrchový kořenový systém, který nebude schopen vytvořit hustý zelený porost a v zimě zmrzne.  

Důležité. Automatický zavlažovací systém pro trávník musí být nainstalován před jeho založením. Pokud se tak z nějakého důvodu nestalo, svěřte instalaci odborníkům, kteří práci provedou s minimálními škodami. 


Sekání trávy

Obecné pravidlo pro sečení je, že čím horší léto, tím kratší tráva. V oblastech, kde je léto relativně chladné a kde pravidelně prší, může být trávník posekán na minimální výšku několika centimetrů. Čím teplejší léto, tím vyšší strniště je třeba ponechat, jinak se tráva nezotaví a odumře. 

V Česku je standardní výška trávníku 5 cm: tráva kratší než 3 cm může zmizet, nad 7 cm - ztratí dekorativnost a stane se rezervou pro plevel. Pro krátce střižené "sportovní" trávníky vybírejte směsi s vysokým podílem bojínku lučneho  a modré trávy.

Pravidla sekání trávy:

·      Je třeba použít ostrý nástroj - struny strunové sekačky by měly být tenké, nože sekačky je lepší nabrousit, stejně jako kosu, pokud dáváte přednost rustikální klasice. Tupé nože a silné hrany trávu vytrhávají, čímž trávník vážně poškozují;

·      Pokaždé sekejte jiným směrem - při monotónním sekání trávník rychle ztratí na dekorativnosti a již v polovině sezóny bude vypadat zanedbaně;

·      Sekačka se musí pohybovat rovnoměrně - změna rychlosti sečení bude mít za následek nerovnoměrné sečení, které bude viditelné z dálky;

·      První řez na začátku vegetačního období, kdy jsou listy v nejvyšším bodě a klásky jsou ještě daleko;

·      Po sečení trávník vždy zalévejte, nejlépe přidáním hnojiva rozpustného ve vodě do zavlažovacího systému.

Důležité. Nejoblíbenější a nenáročné trávníky - jílek a kostřava - nesnášejí sečení kratší než 3 cm, onemocní a uhynou. Trávníky z těchto travin jsou vynikající i pro začátečníky, ale pro udržení optimální výšky vyžadují pravidelné sekání a bez sekání se zanášejí plevelem.

Hnojení trávníku

V létě trávníky nezbytně potřebují dusík a draslík, aby podpořily silný růst nadzemní části a odolnost vůči suchu. V létě je fosfor potřebný v menší míře, protože brzdí růst zeleně a podporuje růst kořenů. Na konci sezóny je situace opačná, protože trávníky potřebují pro úspěšné přezimování dobře vyvinutý kořenový systém.

Jak se nemám nechat zmást při hnojení? Nejjednodušší je používat hotová trávníková hnojiva, kde jsou látky vyvážené a doplněné o mikroživiny. V tomto případě nejde o reklamu, ale o zdravý rozum.


3 pravidla pro letní hnojení trávníku:

·      Hnojiva se aplikují vždy po sečení - hnojiva rozpustná ve vodě se přidávají do systému nebo nádob na zalévání, před aplikací suchých se trávník zalije, počká se, až tráva uschne a přihnojí se, pak se znovu zalije;

·      S hnojením trávníku se začíná brzy na jaře - vlhká půda po tání sněhu dokonale nasákne hnojivo bez rizika spálení kořenů;

·      Dlouhodobá granulovaná hnojiva lze aplikovat dvakrát za sezónu - pomalu se rozpouštějí, uvolňují dusík a splňují všechny požadavky trávníku.

Důležité. Pokud je léto přiměřeně suché a teplé, lze posekanou trávu ponechat na strništi - ochrání čerstvě posekaný trávník před vyblednutím a rychle se stane organickým hnojivem. Na druhou stranu posekanou trávu milují žížaly a žížaly zase krtci.

Boj proti plevelům

Plevel by se na trávníku rád uchytil i proto, že je pravidelně hnojen a zavlažován - to je ale sanatorium! A dokonce jsou ochotni se smířit s tím, že se budou sekat jen kvůli tomu. Plevel zde však nemá místo. 

Dvouděložné plevele lze likvidovat herbicidy, které nepoškozují samotný trávník. Jednoděložné rostliny se podobají trávníkům, a proto je lze ošetřit pouze "kobercovým náletem" herbicidů na všechny druhy rostlin.

Dvouděložné plevele: pampelišky, ploštičníky a jiné motýlokvěté plevele. Selektivní herbicidy, jako je Demos, na ně dobře působí. Ale i po "měkkých" herbicidech by měl být trávník ošetřen antistresovým přípravkem Epin, aby se zabránilo tvorbě holých míst.

Jednoděložné plevele: ovsík (Avena fatua), pýr, ježatka a další lipnicovité trávy ze stejné čeledi jako "luxusní " trávníky. Lze je ošetřit pouze silnými herbicidy, jako je Agrokiller nebo Tornádo, které zničí vše živé. Po měsíci, kdy herbicidy přestanou působit, je třeba trávník znovu osít nebo zaválcovat.

Důležité. Odplevelování je nejšetrnějším způsobem boje s plevelem v trávníku. Vytrvalé plevele by se měly odstraňovat i s kořeny pomocí zahradní motyčky nebo speciálního vyrývače kořenů.

Nezapomeňte se v komentářích podělit o své zkušenosti s péčí o trávník a o názvy trav, které se vám na vašem pozemku osvědčily. Mnoho zahrádkářů sní o tom, že si na svém pozemku založí trávník - ať jim vaše a naše tipy pomohou při rozhodování!

Zveřejněno: 28 jan 2022
Přehledů: 551
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier