0

10 tipů pro začínající zahrádkáře

Zahradničení je pro člověka úžasná a přirozená činnost. Můžete si o ní přečíst v Bibli nebo si ji vyzkoušet na vlastní kůži. Můžete si vytvořit krásnou zahradu plnou květin nebo vsadit na pěstování plodin a zásobovat sebe i své blízké vlastní ekologicky vypěstovanou zeleninou, ovocem a lesními plody.

K tomu, abyste se mohli těšit z úrody, je však třeba mít určité znalosti a dovednosti. V tomto článku se s vámi podělíme o tipy, které vám pomohou začít s vaším zahradnickým dobrodružstvím a rychleji dosáhnout úspěchu. Nezáleží na tom, čemu se chcete věnovat nejdříve: pěstování ovocných stromů, okrasných keřů nebo trvalek. Tyto tipy jsou univerzální a dobře fungují v každém případě.

10 tipů pro začínající zahrádkáře

Seznamte se se základy zahradničení

V zahradnictví, stejně jako v každém jiném oboru, je třeba znát teorii, než se pustíte do praxe. To zahrnuje porozumění pojmům, jako je půda, hnojení, zalévání, prořezávání a ochrana proti škůdcům. Existuje mnoho knih, článků a dokonce i online zdrojů, kde můžete najít potřebné informace.

Tip: Projděte se po jiných zahradách, vyberte si tu nejkrásnější a promluvte si s jejím majitelem. Zkušení zahradníci a majitelé pozemků se často rádi podělí o praktické rady se začátečníky.

10 tipů pro začínající zahrádkáře

Vyberte si správné místo pro svou zahradu

Výběr správného místa pro vaši zahradu je zásadní. Pozemek by měl být dobře osvětlený, chráněný před větrem a s dobře propustnou půdou. Je třeba také zvážit přístup k vodě a pohodlný přístup na zahradu. Nevybírejte si pozemek umístěný v údolí, i když je levnější a myslíte si, že je chráněn před větrem. Bude se tam držet studený vzduch a vlhkost, což zahradu výrazně poškodí.

Tip: Zvažte instalaci automatického zavlažovacího systému ještě předtím, než začnete s výsadbou - je to obrovská úspora času a prostředků.

Poznejte svou půdu

Půda je základem pro zdravé rostliny. Nezapomeňte otestovat složení půdy a její kyselost. To vám napoví, které minerální látky a hnojiva je třeba do zahrady zavést jako první. Detektory pro zjištění chemických parametrů vaší půdy jsou k dostání v každém zahradnictví. Používejte organické látky, jako je kompost nebo hnůj. To pomůže zlepšit strukturu půdy a dodá rostlinám potřebnou výživu.

Tip: Nezapomeňte vysévat krycí plodiny. Látkové rostliny dokáží vázat dusík ze vzduchu a zpřístupnit ho ostatním rostlinám. Hořčice a řepka mají antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti, které mohou pomoci v boji proti půdním patogenům.

Výběr správných rostlin

Při výběru rostlin na zahradu berte v úvahu klimatické podmínky vašeho regionu a velikost pozemku. Pozornost věnujte také snášenlivosti rostlin a jejich nárokům na péči. Na malém pozemku nevysazujte příliš mnoho rostlin, protože by mohlo dojít k soupeření o vodu a živiny.

Tip: Vždy se zeptejte prodejce ve školce na mrazové pásmo rostlin, které plánujete koupit. Hlavní příčinou zklamání začínajících zahrádkářů je, že trvalky nepřežijí zimu. Tuto chybu nedělejte.

O rostliny se řádně starejte

Rostliny je třeba pravidelně zalévat, hnojit a stříhat. Zálivka by měla být dostatečná, nadměrná může být škodlivá. Hnojení rostlin je třeba provádět podle jejich potřeb a používat organická nebo minerální hnojiva. Prořezávání pomáhá tvarovat rostliny, odstraňovat nemocné nebo poškozené větve a stimulovat růst nových výhonů.

Tip: Vytiskněte si a pověste na zeď v kůlně nebo na verandě jednoduchá pravidla péče o rostliny na zahradě - jsou vždy v brožuře, kterou obdržíte při nákupu, nebo je najdete na internetu. Stačí se řídit pokyny. Výsledky budou překvapivé nejen pro vás, ale i pro vaše sousedy.

10 tipů pro začínající zahrádkáře

Ochrana rostlin před škůdci a chorobami

"Zelené" zahradničení, při kterém se nepoužívají žádné přípravky na ochranu rostlin, je krásnou iniciativou. Škůdci a choroby mohou vaši zahradu vážně poškodit. Pokud nechcete používat chemické prostředky, použijte v boji proti nim přírodní metody. Pravidelně kontrolujte rostliny, zda se u nich neobjevují příznaky chorob nebo škůdců, a v případě problémů okamžitě zakročte.

Tip: Nezapomeňte na zahradě vysadit přírodní "ochránce", jako jsou aksamitníky nebo nasturcie. Jednoduše je vysejte všude, kde je místo - uprostřed nebo na okraji záhonů, podél zahradních cest, pod stromy a keři. Takto postupujte každý rok.

Přikryjte půdu

Zakrytí půdy pomáhá udržet vlhkost, brání růstu plevelů a chrání kořeny rostlin před přehřátím a chladem. Jako mulč lze použít organické materiály, jako je sláma, seno, kůra nebo kompost. Nevyhazujte trávu ze sekačky - je to také vynikající a bezplatný kryt půdy pro záhony a rostliny.

Tip: Pořiďte si drtič trávy a větví - každou sezónu se na zahradě objeví materiál, který lze rozdrtit a použít jako půdní kryt záhonů.

Buďte trpěliví a pozorní

Zahradničení vyžaduje trpělivost a pozornost. Neočekávejte okamžité výsledky a nenechte se odradit, pokud se něco nepovede. Pozorujte své okrasné rostliny, všímejte si jejich růstu a vývoje, v případě potřeby provádějte změny v péči.

Tip: Provádějte prořezávání všech stromů a okrasných keřů každý rok, nebo ještě lépe dvakrát ročně, nebo si na to najměte profesionála. Najděte si nejbližší zahradní školky nebo zahradnická centra - vždy se můžete domluvit na najmutí pracovníka nebo na školení pro správné prořezávání.

10 tipů pro začínající zahrádkáře

Nebojte se experimentovat

Zahradničení je tvůrčí proces, který vám umožní experimentovat s různými rostlinami a způsoby péče. Nebojte se zkoušet nové odrůdy, kombinovat různé druhy rostlin a používat různé techniky pěstování. Experimentování vám pomůže najít to, co nejlépe vyhovuje vaší zahradě a klimatickým podmínkám.

Tip: Na zahradě vysazujte odrůdy hortenzií s velkými listy a růžovými květy. Jednak budou vypadat krásně. Za druhé, pokud budete používat speciální hnojiva pro hortenzie měnící barvu, která jsou k dostání v každém zahradnictví, budete moci každou sezónu "přemalovat" květenství do všech odstínů modré, fialové a modré, aniž byste keř poškodili.

Užijte si tento proces

Zahradničení by mělo být zábavné. Užívejte si proces pěstování rostlin, sledujte jejich růst a pozorujte výsledky své práce. Nenechte se odradit, pokud se vám něco nepovede - možná to prostě "není vaše" rostlina. Zahradničení je nejen příležitost vypěstovat si vlastní zeleninu a ovoce, ale také skvělý způsob relaxace a odpočinku v přírodě.

Tip: Již ve fázi plánování zahrady vyčleňte místo pro odpočinkovou zónu s krytým ohništěm. Nakupte spoustu solárních lamp a girland a rozmístěte je po celé zahradě. Večery v ní se stanou nádhernými a nezapomenutelnými!

Zveřejněno: 10 květ 2024
Přehledů: 416
(Hlasů: 1, Žebříček: 3.0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier