0

Objevte kouzlo japonské třešně: jak o ni pečovat, abyste se mohli těšit z jejího bujného kvetení?

Japonská třešeň, známá také jako třešeň kulovitá, je mimořádně dekorativní strom, který fascinuje milovníky zahrad již po staletí. Svou nezaměnitelnou krásou a elegantní siluetou oživí každý kout domu, a když na začátku jara rozkvete, stane se skutečným zjevením přírody. Pokud byste chtěli mít na zahradě tento okouzlující strom, který vás každoročně překvapí krásným, bohatým kvetením, zjistěte si jeho nároky a tajemství péče.

Objevte kouzlo japonské třešně

Japonská třešeň - krásná návštěva z Dálného východu

Japonská třešeň (latinsky Prunus serrulata) je malý strom nebo keř pocházející z Dálného východu. Po staletí se těší velké úctě v Japonsku, kde se stala skutečným národním symbolem. Ne náhodou je japonská třešeň hlavním znakem slavného japonského svátku Hanami, během něhož se celé rodiny scházejí, aby se pokochaly pohledem na bujně kvetoucí stromy.

Charakteristický vzhled japonské třešně

Japonská třešeň je mimořádně dekorativní rostlina. Její koruna může mít tvar od deštníkovitého až po sloupovitý nebo kulovitý. Výška stromu se obvykle pohybuje od 4 do 10 metrů a průměr koruny může dosahovat až 8 metrů. Listy třešně jsou jednoduché, eliptické, s kulovitými okraji, které mohou mít zelenou nebo hnědočervenou barvu. Na podzim ohromují svými nádhernými barvami, které nabývají odstínů žluté, oranžové a červené.

Největší ozdobou japonské třešně jsou však její neobvyklé květy. Objevují se dříve, než se rozvinou listy, a vytvářejí hustá, nápadná květenství. Barva květů se pohybuje od bílé přes různé odstíny růžové až po sytě karmínovou. Květy mají jemnou, lehce nasládlou vůni a jejich krása zvěstuje příchod jara.

Objevte kouzlo japonské třešně

Odrůdy japonských třešní

Mezi kulovitými třešněmi existuje mnoho zajímavých odrůd, které se liší tvarem koruny, barvou listů a barvou květů. Jednou z nejoblíbenějších je 'Somei Yoshino' s téměř bílými květy. Další známou odrůdou je 'Kanzan' s plnými, tmavě růžovými květy a korunou ve tvaru deštníku. Stejně atraktivní jsou odrůdy 'Kiku-shidare-zakura' s bohatými, visícími květy a 'Ukon' se světle žlutými, téměř oranžovými květy. Za pozornost stojí také kultivary 'Royal Burgundy' s fialovými listy a květy a 'Taihaku' s bílými nebo světle růžovými květy a sloupovitým habitem.

Kulovitá třešeň a její pěstitelské nároky

Ačkoli japonské třešně pocházejí z mírnějšího podnebí, mohou růst a kvést stejně dobře v mnoha oblastech naší země. Abyste jí zajistili optimální podmínky, stojí za to seznámit se s jejími základními požadavky.

Poloha a půda

Japonská třešeň preferuje slunné stanoviště, chráněné před silnými větry. Nemá ráda zasolené půdy, proto by neměla být vysazována v blízkosti ulic, kde se v zimě solí. Nejlépe roste v úrodných, písčitohlinitých půdách s neutrálním až mírně zásaditým pH. Dobře snáší i občasné sucho, ale nemá ráda stojatou vodu.

Odolnost proti mrazu

Většina odrůd japonských třešní je poměrně citlivá na mráz, proto se nedoporučuje vysazovat je v oblastech s tuhými zimami, zejména na severu a severovýchodě. Doporučuje se vybírat odrůdy odolnější vůči mrazu, například 'Taihaku' nebo 'Royal Burgundy'. Stromy by měly být vysazovány na chráněných místech, aby nedošlo k poškození mrazem.

Péče a prořezávání

Japonské třešně nevyžadují intenzivní péči, ale je třeba mít na paměti několik důležitých bodů. Zaprvé se nedoporučuje pravidelný řez, protože rány mohou být vstupní branou pro patogeny. Pokud je to nutné, je třeba řez provádět opatrně a ihned jej ošetřit zahradnickou mastí nebo fungicidem. Je také dobré odstranit všechny odrosty, které se objeví na kmeni.

Výsadba japonských třešní v zahradě

Tyto rostliny vypadají skvěle ve velkých i malých zahradách. Lze je vysazovat jednotlivě a vytvářet tak působivé solitéry nebo ve skupinách a vytvářet tak malebné špalíry. Důležité je vhodně zvolit místo pro výsadbu.

Výběr správné odrůdy

Před výsadbou japonské třešně je dobré si rozmyslet, jakou odrůdu zvolit. Pokud se obáváte chladných zim, zvolte odolnější odrůdy, například 'Taihaku' nebo 'Royal Burgundy'. Pokud dáváte přednost stromům s kompaktní, sloupovitou korunou, jsou dobrou volbou odrůdy 'Amanogawa' nebo 'Taihaku'. Milovníci plných růžových květů by naopak měli zvážit odrůdy 'Kanzan' nebo 'Kiku-shidare-zakura'.

Optimální doba výsadby

Japonské třešně je nejlépe vysazovat na jaře nebo na začátku podzimu. Mladé stromky tak budou mít čas přizpůsobit se novému prostředí před příchodem zimy nebo plného léta. Doporučuje se vybrat stromky vysoké asi 1,5-2 metry, které rychle zakoření a začnou růst.

Výsadba a péče o mladé stromky

Při výsadbě japonské třešně nezapomeňte vykopat jámu o průměru asi 1 metr a dostatečně hlubokou, aby odpovídala velikosti kořenového balu. Poté stromek umístěte do jámy, rozprostřete kořeny a pečlivě zasypte zeminou. Je důležité, aby krček byl těsně pod povrchem půdy. Po zasazení je dobré stromek vydatně zalít a půdu kolem kmene zkypřit, aby se usnadnil vývoj kořenů.

V prvních letech potřebují mladé stromky pravidelnou zálivku, zejména v období sucha. Je také vhodné používat mulčování, aby se šetřila půdní vlhkost a omezil růst plevele. Během prvních 2-3 let je také třeba chránit kmen před mechanickým poškozením.

Péče o vzrostlou japonskou třešeň

Jakmile japonská třešeň dosáhne věku 5-6 let a na novém místě se ujme, její nároky na péči se výrazně sníží. Abyste se však mohli těšit z jejího nádherného kvetení, je třeba mít na paměti několik důležitých bodů.

Prořezávání korun a péče o ně

Jak již bylo zmíněno, japonské třešně nemají rády pravidelné prořezávání. Pouze v případě poškozených větví nebo potřeby mírného prořezání koruny je třeba postupovat velmi opatrně. Rány je třeba okamžitě ošetřit zahradnickou mastí nebo fungicidem. Systematicky by se měl odstraňovat také každý obrost, který se objeví na kmeni.

Hnojení a zavlažování

Japonské třešně nevyžadují intenzivní hnojení. K dodání potřebných živin rostlinám postačí aplikace kombinovaného hnojiva na jaře. V období sucha je třeba stromy pravidelně zalévat, zejména mladší exempláře.

Ochrana proti chorobám a škůdcům

Přestože jsou japonské třešně poměrně odolné vůči chorobám a škůdcům, vyplatí se dávat pozor na některé hrozby. Mohou trpět houbovými chorobami, jako je monilióza nebo plíseň šedá, proto se vyplatí stromy sledovat a v případě potřeby použít vhodné přípravky na ochranu rostlin. Kromě toho mohou být stromy napadeny mšicemi, pavoukovci nebo kůrovci, které je třeba vhodně ošetřit.

Objevte kouzlo japonské třešně

Jak využít japonskou třešeň v zahradě?

Japonská třešeň je skutečnou ozdobou každé zahrady. Její mimořádné dekorativní vlastnosti umožňují vytvářet mnoho zajímavých aranžmá.

  • Kulovitá třešeň jako solitér - osamoceně vysazená japonská třešeň se stává nápadným solitérním stromem, který upoutá pozornost každého návštěvníka. Doporučujeme zvýraznit její krásnou, rozložitou korunu a zajistit stromu dostatek prostoru pro volný růst.

  • Třešňový špalír - ještě působivější efekt vytvoříte, když vedle sebe vysadíte několik odrůd japonských třešní a vytvoříte malebný špalír. Díky různým tvarům korun a barvám květů bude celá řada stromů vypadat velmi nápadně, zejména když rozkvetou.

  • Třešeň v japonské zahradě - nepostradatelný prvek zahrady v tomto stylu. Skvěle se doplňuje s dalšími charakteristickými rostlinami, jako jsou azalky, rododendrony nebo tvarované keře. Vytváří pak harmonickou, orientální kompozici.

Ať už se rozhodnete použít japonskou třešeň ve své zahradě jakkoli, jistě se stane skutečnou ozdobou vaší zahrady, zejména v období jarního kvetení. Stačí o ni správně pečovat a odmění se vám jedinečnou dekorativní výstavou.

Zveřejněno: 01 srp 2024
Přehledů: 126
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier