0

Krásná magnólie - symbol jara a života

Magnólie je nejstarší kvetoucí strom na Zemi. Její historie sahá až do křídy a třetihor. Magnólie přežily mnoho epoch a byly svědky neuvěřitelných změn v přírodě a klimatu. Dodnes si tyto stromy zachovaly svou krásu, odolnost a neuvěřitelnou schopnost být opylovány spíše brouky než včelami, které v době květu magnólie ještě spí.

Krásná magnólie - symbol jara a života

Vlastnosti rostlin

Kvetoucí magnólie je skutečným zázrakem přírody. Její půvabné růžové, fialové nebo krémové květy otevírají své okvětní lístky nezvykle brzy a často koexistují s neroztátým ledem na větvích. Tento nádherný pohled je fascinující, dává naději do budoucna a radost z pohledu na probouzející se přírodu.

Mnoho lidí sní o magnólii na své zahradě. Její teplomilná povaha však ne vždy umožňuje takové sny uskutečnit. Ve volné přírodě žijí magnólie v mírném pobřežním podnebí. Pro milovníky exotiky však máme dobrou zprávu – objevily se odrůdy odolné proti chladu, které se zde mohou dobře vyvíjet a kvést, s našimi chladnými zimami.

Druhy magnólií, které lze pěstovat v chladném klimatu:

  • M. Siebold je keř nebo strom s velkými listy. Květy jsou mléčné se světlými tyčinkami.

  • M. acuminata je velkolistá rostlina, která kvete proti listům. Květy jsou bílé se žlutými a nazelenalými skvrnami.

  • M. velkolistý je mohutný, až 18 m vysoký strom s obrovskými (až metrovými) listy a nádhernými bílými květy.

  • M. cobus je chladnomilný druh s téměř bílými květy, které vykvétají před listy.

  • M. sulanja je impozantní strom dosahující výšky až 5 m se zářivě růžovými zvonkovitými květy, které se otevírají brzy na jaře. Květy mohou dosahovat průměru až 20 cm.

  • M. liliokvětý je krásný druh se světle fialovými květy, které jsou uvnitř světlé. Vypadají jako lilie a otevírají se na holých větvích.

  • M. Lebneri je keř, který kvete ještě před otevřením listů obrovskými růžovými nebo bílo-krémovými květy s úzkými okvětními lístky.

Aby magnólie nevymrzla a kvetla po mnoho let, je důležité vybrat správné místo pro výsadbu a zajistit, aby o ni bylo dobře postaráno.

Krásná magnólie - symbol jara a života

Klíčem k úspěchu je správné umístění

Magnólie miluje světlo, ale ne přímé sluneční světlo. Ideální je pro ni místo, které je ráno a večer osvětlené, ale v poledne je uzavřeno před spalujícími paprsky.

Rostlina nesnáší silný vítr, proto jí vyberte místo chráněné před průvanem, například v blízkosti domu nebo jiných stromů. Ideální je, pokud je na stanovišti živý plot odolný proti větru jehličnanů stromů, jako jsou túje nebo smrky.

Zároveň má magnólie dlouhé rozvětvené kořeny a rozložitou korunu a potřebuje hodně prostoru, proto by neměla být vysazována příliš blízko jiných velkých stromů, jako jsou např. kaštany a budovami.

Půda by měla být kyprá, výživná, s dobrou drenáží. Je třeba se vyhnout vápenitým nebo zasoleným oblastem.

Pravidla a termíny výsadby

Zkušení zahradníci doporučují výsadbu v září až říjnu, protože rostliny tak mohou zakořenit ještě před příchodem zimy.

Jak zasadit magnólii:

  1. Vykopejte jámu dvakrát širší a dvakrát hlubší, než je kořenový systém sazenice.

  2. Na dno uložte keramzit, drcené cihly nebo oblázky ve vrstvě 15 cm, pak písek 10 cm, shnilou organickou hmotu 15 cm a opět vrstvu písku 10 cm.

  3. Smíchejte rašelinu, písek a zahradní zeminu a vyplňte jím jamku.

  4. Pokud jsou kořeny řízků obnažené, namočte je do vody s biostimulátorem a poté je ponořte do hustého roztoku obyčejné hlíny. Sazenice v kontejnerech nepotřebují ošetření kořenů.

  5. Nainstalujte opěrný kolík.

  6. Rostlina by měla být umístěna tak, aby kořenový krček zůstal na úrovni půdy nebo mírně pod ní.

  7. Jámu vyplňte připravenou zeminou, každou vrstvu utužte a vydatně zalijte.

Krásná magnólie - symbol jara a života

Péče o mladé a dospělé rostliny

V prvním roce je třeba stromek pravidelně zalévat, zejména za suchého počasí. Okruh kmene by měl být vlhký, ale ne stojatý. Odstraňte plevel a opatrně nakypřete půdu, abyste nepoškodili kořeny.

První dva roky není nutné krmení. Od třetího roku přihnojujte na jaře dusíkatým hnojivem, v létě superfosfátem a na podzim síranem draselným.

Magnólie není třeba stříhat, ale suché a poškozené větve lze odstranit. Mladé sazenice potřebují na zimu úkryt. S příchodem chladného počasí přikryjte kruh kmene a kmen smrkovými větvemi, rašelinou nebo agrovláknem.

Půvabná magnólie je strom s jedinečnou historií, svědek dlouhověkosti života na zemi. Její výsadbou na zahradě vnesete do své zahrady kousek dávné krásy a kouzla.

Dodržováním těchto jednoduchých rad můžete vypěstovat luxusní magnólii, která vás bude svými nádhernými květy ohromovat po mnoho let.

Zveřejněno: 04 červenec 2024
Přehledů: 116
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier