0

Krása a léčivé účinky echinacey: návod na pěstování zázračné květiny

Dlouho před příchodem Evropanů objevili severoameričtí indiáni zázračné léčivé účinky "večerního slunce prérie", které je u nás známé jako rudbekie nebo echinacea. Čaj z květů hojil rány, tinktury z kořene zmírňovaly žaludeční potíže a krásné květy přitahovaly včely a motýly z celého okolí.  

Echinacea se v Evropě objevila v 17. století a díky své nenáročnosti a schopnosti samovýsevu se rychle rozšířila v botanických i soukromých zahradách. A v samotné Americe byla až do objevu chemické syntézy léčivých látek ve 20. století echinacea považována za lék na všechny nemoci a byla součástí většiny lékárenských léčiv.

Krása a léčivé účinky echinacey

Druhy rodu Echinacea

Existuje několik druhůtřapatek které se vyskytují v zahradách a liší se barvou a velikostí květů:

  • Echinacea purpurea - výška rostliny až 100 m, koše až 15 cm v průměru, fialově růžové jazykovité květy, červenohnědé trubkovité květy. Kvete v druhé polovině léta po dobu 2 měsíců.

  • Echinacea bledá - výška až 60 cm, barva světle růžová až bílá, průměr květu 10-15 cm.

  • Echinacea úzkolistá - okrajové květy úzké, růžové nebo fialové, střední květy žluté. Výška 50-100 cm, stonky rozvětvené.

Kromě oblíbených odrůd, jejichž květy připomínají pestrobarevné sedmikrásky, existují i formy frotté, u nichž převažují trubkovité květy nad jazykovitými, takže květenství vypadá jako nadýchaná koule. Nejlepší současné odrůdy třapatek frotté mohou svou krásou soupeřit se jiřinamiastry.

Použití na zahradě

Tato všestranná rostlina roste dobře na volných prostranstvích i pod vysokými stromy. Je vhodná do předzahrádek a přírodních zahrad. Lze ji vysadit jako solitéru nebo v doprovodu nízko rostoucích trvalek.

Šarlatové květy pomáhají vytvořit krásnou kompozici v zahradě. Jejich velká květenství vynikají na pozadí zeleně a dodávají skupině rostlin s okrasnými listy jas a dynamiku.

Ve smíšených výsadbách se třapatka používá jako vysoký akcent a pozadí pro menší květiny. Na záhonech se dobře kombinuje s astrami, monardami a floxy. Její velká květenství jsou vhodná do kytic, protože dlouho vydrží.

Krása a léčivé účinky echinacey

Terapeutické vlastnosti

Echinacea purpurea se v tradiční medicíně používá k posílení imunity, léčbě zánětů a jako součást prostředků na hojení ran.

Tinktury a čaje z třapatky povzbuzují tvorbu bílých krvinek, které hrají klíčovou roli v obraně organismu proti infekcím. Přípravky z echinacey mají antivirové účinky, pomáhají v boji proti chřipce, nachlazení a oparům.

Důležité. Před užíváním echinacey se poraďte se svým lékařem, zejména pokud trpíte chronickým onemocněním.

Výsadba

Aby se keř úspěšně vyvíjel a bohatě kvetl, je nutné jej vysadit na slunné nebo polostinné místo. Čím více světla, tím početnější budou poupata. Echinacea roste v jakékoli půdě, ale dává přednost dobře propustné a výživné půdě. Proto je dobré dát před výsadbou do jamky trochu kompostu nebo humusu. Pokud je půda jílovitá, rostlina ocení přidání písku.

Echinacea se nejlépe vysazuje na jaře nebo na podzim, kdy je půda teplá a vlhká. Lze ji vysévat ze semen na volné prostranství nebo si doma nejprve vypěstovat řízky.

Semena klíčí dlouho, až měsíc, proto je vysévejte včas. Hloubka výsevu je 5 mm. Předtím do půdy rozetřete fytosporin nebo jiný biologický fungicid, abyste zabránili onemocnění sazenic černou nohou.

První pravý list se začne tvořit 8-10 dní po vzejití semenáčků. Jakmile vyrostou dva pravé listy, je čas přesadit řízky do samostatných květináčů. Echinacea má dlouhé kůlové kořeny, proto je přesaďte do hlubokých květináčů. Sazenice rostou velmi pomalu a kvetou až druhým rokem.

Pěstování

Echinacea je odolná vůči suchu, ale v období sucha ocení několikanásobnou zálivku. Užitečné je mulčování půdy - organická hmota zadrží vlhkost a zabrání vzniku plevelů, čímž vytvoří optimální podmínky pro růst. Na začátku vegetačního období, kdy začínají ze země vyrážet první výhonky, je vhodné přihnojit jakýmkoli organickým hnojivem, aby kvetení bylo bujnější. V období nasazování poupat přikrmujte keře komplexním minerálním složením, aby byly květy jasnější a větší.

Pravidelně zastřihávejte odkvetlá květenství, abyste zabránili uchycení semen - prodloužíte tím dobu dekorativnosti.

Echinacea je prakticky bez chorob, ale může se vyskytnout skvrnitost nebo hniloba. Odstraňte nemocné listy - infekce se pravděpodobně nebude dále šířit.

Pokud je léto velmi vlhké, mohou třapatky napadnout slimáci. Proti těmto škůdcům lze bojovat insekticidy a mechanickými metodami, jako jsou zábrany nebo pasti. Třapatky rostoucí v hlubokém stínu mohou být napadeny padlím a rzí. Při prvních příznacích těchto chorob odstraňte napadené části a celý keř postříkejte fungicidem.

Budete-li se řídit našimi doporučeními pro výsadbu a péči, budete si moci plně vychutnat kouzelnou krásu odrůd echinacey. Napište nám do komentářů, jaké odrůdy pěstujete na své zahradě a jak echinaceu používáte.

Zveřejněno: 03 červen 2024
Přehledů: 546
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier