0

Jak správně pečovat o odrůdy růží Kordes

Když se Wilhelm Kordes narodil do generace námořníků a rozhodl se pěstovat růže, jeho rodina jeho rozhodnutí hned nepodpořila. Nyní, o 150 let a 5 generací později, jsou růže z této německé školky známé po celém světě jako jedny z nejlepších růží pro chladné podnebí. 

Růže Kordes jsou odolné vůči chorobám, mrazuvzdorné a dlouho kvetou. Každých sedm let představuje školka nový hybrid. Povíme vám o způsobech jejich pěstování, historii původu a zvláštnostech péče.

Jak správně pečovat o odrůdy růží Kordes

Jak se to stalo?

Školka Kordes Rosen byla založena v 19. století v Německu. Její zakladatel Wilhelm Kordes byl považován za předního odborníka v oblasti pěstování růží. Šlechtitel se zabýval křížením anglických a francouzských odrůd a vytvářel nové hybridy, jejichž kvalita byla posuzována na základě několika parametrů:

  • barva,

  • velikost,

  • forma,

  • doba kvetení,

  • odolnost vůči infekci,

  • vůně.

Po smrti zakladatele pokračovali ve firmě jeho synové. Dnes společnost vlastní pátá generace rodiny Cordesů a její výrobky se prodávají ve 30 zemích světa. Školka je známá svými exkluzivními odrůdami a výsadbovým materiálem špičkové kvality.

Školka každoročně vypěstuje více než milion nových rostlin a každých sedm let uvede na trh nový hybrid.

Společnost Kordes představila koncept růží ADR, německý standard kvality, který zaručuje odrůdové a další vlastnosti sazenic. Odrůdy, které prošly touto certifikací, mají vysokou přirozenou odolnost vůči chorobám a mohou být pěstovány bez pesticidů.

Jak správně pečovat o odrůdy růží Kordes

Vynikající zimní odolnost

Charakteristickým rysem hybridů Kordes je jejich vysoká zimovzdornost. Všechny byly získány v chladném klimatu Německa. Evropští zahradníci se snadno spřátelí s jakoukoli růží z této skupiny.

Pěstitelé Kordes si dali ambiciózní cíl vytvořit rostliny odolné vůči běžným chorobám. To se jim podařilo, o čemž svědčí pozitivní ohlasy zákazníků. Díky schopnosti bez problémů růst a kvést v severních zeměpisných šířkách si růže Kordes oblíbili v mnoha částech světa. Rostliny se snadno přizpůsobují různým podmínkám a snášejí všechny rozmary počasí.

Silné keře

Hybridy Kordes jsou velké, se silnými stonky a úhledně tvarovanými froté květy. Většina velkokvětých růží jsou schopny kvést opakovaně a svými zářivými barvami zaujmout až do prvních mrazíků. Růže této skupiny lze od ostatních odlišit nejen podle barev, ale také podle listů - jsou velké a mají charakteristický lesklý nádech.

Jak správně pečovat o odrůdy růží Kordes

Květiny

Tato skupina zahrnuje hybridy všech barev a odstínů, kvetoucí jednotlivými květy i květenstvími. Některé druhy jsou schopny měnit barvu v závislosti na stupni rozevření okvětních lístků. Průměr otevřeného květu může dosahovat až 12 cm.  Délka stonku je až 80 cm. Většina druhů je vhodná k řezu. Mnohé mají velmi příjemnou vůni.

Jak pěstovat

Odrůdy Kordes jsou velmi univerzální a vhodné pro různé účely:

  1. Dekorativní zahrady: Růže Kordes jsou krásné a dostupné v různých barvách, takže jsou vynikající volbou pro dekoraci zahrady.
  2. Pěstování v nádobách: Některé odrůdy růží Kordes jsou ideální pro pěstování v nádobách nebo na balkonech.
  3. Zkrácení květin: růže Kordes mají dlouhé stonky a krásné květy, které lze použít na kytice a výzdobu interiérů.
  4. Zajištění (hedging): Některé odrůdy Kordesových růží jsou husté a dobře rostou, takže jsou vynikající volbou pro živé ploty.
  5. Okrasné záhony: Růže Kordes lze vysazovat ve skupinách na záhonech a vytvářet tak působivé kompozice.

Růže Kordes vám umožní proměnit váš dvorek v rajský kout plný zářivých barev a kouzelné vůně.

Výsadba

Nejvhodnější je vysazovat růže v květnu, protože půda je již plně prohřátá a nehrozí návrat mrazů. Sazenice s uzavřeným kořenovým systémem lze vysazovat po celé léto. Půda by měla být mírně kyselá.

Pokyny krok za krokem:

  1. Vykopejte 50 cm hlubokou jámu.

  2. Na dno rozprostřete směs zeminy z květináčové zeminy, písku a organického hnojiva.

  3. Řízky zasaďte do jamky a zasypte je úrodnou půdou. Místo roubování by mělo být 2-3 cm pod úrovní půdy.

  4. Půdu dobře utužte a zalijte.

Růže snadno zakořeňuje a k jejímu úspěšnému vysazení nejsou potřeba žádné zvláštní dovednosti. Stačí sazenice dvakrát týdně zalévat teplou vodou a dávat pozor, aby se kapky nedostaly na listy.

Péče

První hnojivo použijte na jaře následujícího roku. Použijte dusíkaté hnojivo, aby mladá rostlina mohla rychle vyrůst ve velký keř. Jakmile se začnou tvořit poupata, doporučuje se použít kombinované minerální hnojivo, které zajistí bohaté a bujné kvetení.

Složení půdy

Růže mají rády prodyšnou půdu. Půdu je třeba po každém zalévání nebo dešti zkypřit a udržovat ji bez plevele. Půda by měla být nakypřena do hloubky maximálně 5 cm, protože kořeny mohou být blízko povrchu. Mulčování vás zbaví plevele - vrstva organické hmoty zabrání tvorbě husté krusty, udrží půdu vlhkou a zlepší tepelné podmínky. Jako mulč lze použít slámu nebo kompost. Jakmile organická hmota zkvasí, doplňte ji novým mulčem.

Prořezávání a zimní kryt

V prvním roce sazenice vyrostou nové výhony, které však až do jara nezkracujte. Po zimě uvidíte, které výhony dobře přezimovaly - ty ponechte, ostatní odřízněte. Při řezu se snažte dodat keři pyramidální tvar. Kordové růže snesou teploty až -30 °C, takže na zimu nepotřebují úkryt.

Napište nám do komentářů o odrůdách růží, které dobře rostou na vaší zahradě. S jakými problémy jste se na své růžové zahradě setkali?

Zveřejněno: 31 květ 2024
Přehledů: 426
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier