0

Péče o růže na jaře

Jak hnojit růže na jaře, aby rostly zdravě a bohatě kvetly

Luxusní růžová zahrada je snem každého zahradníka. Keře by měly být nejen zdravé, ale celé léto až do podzimních mrazíků bujně kvést.

Péče o růže na jaře

Tři hlavní živiny pro růže, tři základy jejich zdraví a vitality, jsou dusík, fosfor a draslík. Růže je mohou získat jak z hotových minerálních hnojiv, tak ze zahradních organických látek. Každý druh hnojiva má své pro a proti. Nejlepší možností by proto byla jejich kompetentní kombinace.

Nejprve se však podívejme, jak hnojiva fungují, co obsahují a jaký vliv mají na půdu a růžové keře.

Dusík, fosfor, draslík – co růže potřebují?

  • Dusík - přispívá k růstu zelené hmoty. Jeho přebytek stimuluje růst nových výhonků na úkor kvetení: získáme silný zelený keř s malými nevzhlednými květy.
  • Fosfor – příznivě působí na kořenový systém, podporuje dozrávání výhonků, je životně důležitý pro kladení poupat a bujné kvetení.
  • Draslík - pomáhá zpevnit stonky, připravuje keře růží na úspěšné přezimování.

Co chtějí růže - minerální hnojiva nebo organická?

Péče o růže na jaře

Minerální hnojiva (NPK v různých poměrech) obsahují mnoho užitečných stopových prvků a jejich použití je velmi pohodlné, navíc je lze použít k hnojení listů postřikem na list.

Prodávají se nejen v tekuté formě, ale také ve formě granulí, z nichž se živiny uvolňují postupně vlivem světla, vlhkosti a vzduchu. Minerální hnojiva však mohou zasolovat zahradní půdu a bránit rozvoji kořenového systému rostlin. Aplikují se pouze na vlhkou půdu, aby nedošlo k popálení kořenů.

Organické zálivky nepoškozují půdní strukturu, ale jsou náročnější na přípravu a použití. Patří mezi ně shnilý organický odpad, kompost, celulóza (piliny a seno), rašelinové třísky, dřevěný popel, ptačí trus, shnilé trávy atd. Humus přitahuje žížaly, které uvolňují a provzdušňují půdu a zlepšují výměnu vzduchu. Organické látky se používají během růstu a vývoje růžových keřů, nikdy však při přípravě na zimování.

Růže na jaře hnojíme vyváženým způsobem:

  • První hnojení se provádí v dubnu při pučení pupenů. V této době růže potřebují dusíkatá hnojiva. Pokud mluvíme o organické hmotě, pak můžete pod každý keř přidat 100 gramů ptačího trusu nebo 300 gramů zcela shnilého hnoje (kompostu). Nebo zřeďte 30 gramů hnojiva na 10 litrů vody, např. dusičnan amonný.
  • Druhé přihnojování provádíme v květnu, ve fázi růstu výhonů. V ekologickém zemědělství se používá přídavek hnoje - 3-4 litry na keř. Z minerálních hnojiv volíme kombinaci dusičnanu amonného (10-15g), draselné soli (15-20g) a dvojitého superfosfátu (30g).
  • Třetí hnojení se provádí na začátku léta, v období rašení. Používáme draselně-fosforová hnojiva. Z organické hmoty - výluh z kravského hnoje nebo ptačího trusu. Z minerálních hnojiv: dusičnan amonný nebo draselný (15-20 g na metr čtvereční), superfosfát (30-40 g na metr čtvereční), síran draselný (10-15 g na metr čtvereční). V této době lze keře postříkat roztokem chelátu hořčíku a železa, což jsou prvky, které růžím chybí v každé zahradě. Zpracování se nejlépe provádí za oblačného počasí nebo večer, po západu slunce.

Nyní, když víte, jak, kdy a proč růže hnojit, přejděte do katalogu GradinaMax, vyberte si sekci hnojiva a nakupte to, co vaše zahrada potřebuje.

Důležitá pravidla při používání organických hnojiv:

  • Drůbeží hnůj zřeďte vodou v poměru 1:20 a nechte ho působit alespoň pět dní.
  • Kravský hnůj zřeďte vodou v poměru 1:10, vyluhujte a znovu zřeďte vodou v poměru 1:2.
  • Organická hnojiva lze aplikovat pouze při kladných teplotách, pokud jste si jisti, že se již neočekávají noční mrazy.
  • Při použití organických látek je nutné dodržovat střídmost v dávkování. Vysoká koncentrace způsobí spálení kořenů a růže začnou trpět. Raději méně, ale častěji.
Zveřejněno: 03 apr 2023
Přehledů: 420
(Hlasů: 0, Žebříček: 0)
Zanechat recenzi
Známka
Přidat jeden nebo více souborů
    mc visa dhl dpd 123kurier